Πέμπτη 9 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλούν με αντίποινα στη Γάζα

«Να κυνηγήσει τους τρομοκράτες παντού» απειλεί ο Αριέλ Σαρόν, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, κοντά στο Τελ Αβίβ, ενώ προετοιμάζεται το κλίμα για επίθεση στη Γάζα

«Να αποτρέψουν κάθε τρομοκρατική επίθεση κατά αθώων Ισραηλινών» καλεί, με διάγγελμά του, τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ο Γιάσερ Αραφάτ ζητώντας διεθνή βοήθεια για να «εφαρμοστούν οι διαταγές του»

Μόνιμα με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Μόνιμα με το δάχτυλο στη σκανδάλη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, αργά την Τρίτη κοντά στο Τελ Αβίβ, επρόκειτο να εξετάσει το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Αριέλ Σαρόν, αναχωρώντας εσπευσμένα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο από την Ουάσιγκτον. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε μήνυμά του προς τον παλαιστινιακό λαό, δήλωνε δεσμευμένος στην αντι-τρομοκρατική εκστρατεία και έδινε εντολή στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον αθώων πολιτών από όποια οργάνωση και αν προέρχεται.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συγκέντρωσε, και πάλι, τη μήνι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που τον χαρακτήρισε απόλυτα υπεύθυνο για τη νέα βομβιστική επίθεση τονίζοντας ότι «αποτελεί απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της ηγεσίας της Π. Αρχής». Ο Σαρόν υπογράμμισε, αναχωρώντας από την Ουάσινγκτον, ότι επιστρέφει εξοργισμένος, θλιμμένος αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπου και να βρίσκονται οι τρομοκράτες. Οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να υποκύψουν ποτέ σ' αυτόν τον εκβιασμό: όποιος προσπαθεί να μας σκοτώσει, θα τον σκοτώσουμε πρώτοι». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σαρόν δήλωνε ότι δεν πήρε «κανένα πράσινο φως» από το Λευκό Οίκο για αντίποινα κατά των Παλαιστινίων τονίζοντας ότι «κανένα κυρίαρχο κράτος δε χρειάζεται την έγκριση άλλων κρατών για να αυτο-αμυνθεί και δε ζητάω καμία άδεια».


Associated Press

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Λιμόρ Λιβνάτ, που συνόδευε τον Σαρόν, εκτιμούσε ότι πλέον το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απομακρύνει τον Αραφάτ. Εντούτοις, ξεκαθάριζε ότι αυτό δεν είναι απόφαση του Αριέλ Σαρόν, που υπενθυμίζεται ότι είχε θέσει και παλαιότερα το θέμα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που υποστήριζαν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο Ισραήλ.

Αναμένοντας την επιστροφή Σαρόν, ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, είχε συνάντηση με τους διοικητές του στρατού, προκειμένου να έχει προετοιμαστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιάρντεν Βατικάι, δήλωνε ότι «τα ισραηλινά αντίποινα θα στραφούν εναντίον όλων όσοι στρέφονται κατά του Ισραήλ, όπου και αν βρίσκονται», αποφεύγοντας να γίνει συγκεκριμένος αλλά εντείνοντας τις υποψίες ότι η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή βρήκε την απαραίτητη δικαιολογία να στραφεί προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Επίθεση και «ετοιμότητα»

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε πολυώροφο κτίριο στο προάστιο Ρίσον Λετζιόν, του Τελ Αβίβ. Ο καμικάζι αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, έφθασε στον τρίτο όροφο, όπου βρισκόταν αίθουσα ψυχαγωγίας γεμάτη από κόσμο, καθώς, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, δεν υπήρχε φρουρός ασφαλείας στο κτίριο. Εκεί πυροδότησε τη βαλίτσα με εκρηκτικά και καρφιά, προκαλώντας το θάνατο 15 Ισραηλινών και τον τραυματισμό, τουλάχιστον, 60 άλλων, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση ήταν η πιο πολύνεκρη μετά την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής εκκαθαριστικής επιχείρησης στη Δ. Οχθη και μάλιστα σημειώθηκε σε ένα εξαιρετικά συμβολικό προάστιο του Τελ Αβίβ, το οποίο είναι και ο πρώτος σιωνιστικός εποικισμός που ιδρύθηκε στην περιοχή το 19ο αιώνα. Το τηλεοπτικό δίκτυο της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου μετέδωσε ότι την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Το γαλλικό Πρακτορείο, αντίθετα, μετέδωσε ότι την ευθύνη ανέλαβαν τηλεφωνικώς οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα». Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρχε επίσημη γραπτή ανακοίνωση και εκπρόσωπος της «Χαμάς» δήλωνε, από τη Γάζα, ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ανάληψη ευθύνης» αν και προσέθετε ότι η οργάνωσή του στηρίζει τέτοιου είδους επιθέσεις.


Associated Press

Παρ' όλα αυτά, τα ισραηλινά ΜΜΕ έδειξαν περισσή εγρήγορση να εκτιμήσουν ότι «προφανώς ευθύνεται η Χαμάς, που εδρεύει στη Γάζα» ενώ ένα τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριζε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο καμικάζι ήταν από τη Γάζα. Αμέσως, μετά την επίθεση, ισραηλινά F-16 έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ οι ανταποκριτές μετέδιδαν ότι οι Παλαιστίνιοι εκεί θεωρούν περισσότερο από δεδομένη την έναρξη μιας ισραηλινής επιχείρησης ανάλογης με αυτήν στη Δ. Οχθη.

Νωρίς χθες το πρωί, άλλος ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε στάση λεωφορείου κοντά στη Χάιφα, έχοντας, προφανώς, ως στόχο μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών. Δεν υπήρξαν θύματα και μόνο ο καμικάζι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης. Ο ισραηλινός Τύπος, χθες, μιλούσε για «επιστροφή του τρόμου» και αναρωτιόταν ευλόγως «πώς έγινε τελικά κάτι τέτοιο μετά από μια τόσο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Δ. Οχθη» ενώ αρθρογράφος της «Χααρέτζ» εκτιμούσε ότι «οι ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δ. Οχθη δημιούργησαν περισσότερους καμικάζι αυτοκτονίας».

Διάγγελμα Αραφάτ

Την καταδίκη της «τρομοκρατικής επίθεσης κατά αθώων Ισραηλινών που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ισραηλινής ηγεσίας και βλάπτει τους παλαιστινιακούς στόχους» εξέφρασε, αμέσως μετά την επίθεση, η Π. Αρχή. Μάλιστα, χθες το απόγευμα, ο Γιάσερ Αραφάτ προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον παλαιστινιακό λαό στα αραβικά, για πρώτη φορά μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας, δηλώνοντας ότι «ως Πρόεδρος της Π. Αρχής και ηγέτης της ΟΑΠ, είμαι δεσμευμένος στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο των ΗΠΑ και διατάζω όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τρομοκρατική επιχείρηση εναντίον Ισραηλινών πολιτών από όποια παλαιστινιακή οργάνωση και αν επιχειρείται».

Στο μήνυμά του, ο Αραφάτ κάλεσε, επίσης, τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων πολιτών και υποστήριξε ότι οι δυνατότητες δράσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση. Απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Μπους και τη διεθνή κοινότητα, να στηρίξουν την Π. Αρχή και τις δυνάμεις ασφαλείας της, να «εφαρμόσουν» τις διαταγές του και επανέλαβε το αίτημά του για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η βία.

Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση, η Χάνα Ασράουι εκτίμησε ότι «αποτελεί καρπό του μίσους και της οργής που έσπειρε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.

Πρώτα δείγματα «γραφής»

Νωρίς χθες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο χωριό αλ Ούτζα, κοντά στην Ιεριχώ, όπου συγκέντρωσε και κρατεί όλους τους άνδρες στο κτίριο του σχολείου. Στην Τουλκαρέμ, που παραμένει υπό αυστηρό αποκλεισμό, πυκνά ισραηλινά πυρά έπληξαν τον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό ενώ όλμοι προσγειώθηκαν στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθημερινότητα οι αιματηρές εισβολές(2002-10-11 00:00:00.0)
Νέα αντίστροφη μέτρηση...(2002-06-19 00:00:00.0)
Επιστρέφει ικανοποιημένος ο Σαρόν(2002-06-13 00:00:00.0)
Επιθέσεις αυτοκτονίας και «εισβολές ακριβείας»(2002-05-24 00:00:00.0)
Με νεκρούς απάντησε το Ισραήλ στο διάγγελμα Αραφάτ(2001-12-18 00:00:00.0)
Χαμηλών τόνων ισραηλινή αντίδραση στις επιθέσεις(2001-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ