Η επιλογή του Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Ράφα συνοδεύτηκε από ένταση των επιθέσεων του στρατού του και στον Λίβανο (όπως στην κοιλάδα Μπεκά), οι οποίες απαντήθηκαν με επιθέσεις από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.
Την Δευτέρα, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη που προκάλεσε drone της Χεζμπολάχ σε βάση του στρατού κοντά στην πόλη Μέτουλα του βόρειου Ισραήλ. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκε ελαφρά και ένας τρίτος στρατιώτης.
Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε βομβαρδισμούς στο Σρεμπίν και στο Σουανίχ του νότιου Λιβάνου.
Από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί πάνω από 300 μαχητές της Χεζμπολάχ και περίπου 60 άμαχοι του Λιβάνου από ισραηλινές επιθέσεις, ενώ από τη μεριά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 13 στρατιώτες και 9 πολίτες.
Χτες, στο μεταξύ, η αμερικανική ΜΚΟ «Human Rights Watch» (HRW) κατήγγειλε ότι ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο στις 27 Μάρτη, που υποτίθεται πως προκάλεσε τον θάνατο διοικητή και στελεχών της Χεζμπολάχ, αφορούσε στην πραγματικότητα τον θάνατο 7 τραυματιοφορέων και διασωστών. Επρόκειτο για τον θάνατο 7 εθελοντών και διασωστών και ήταν «μία παράνομη επίθεση σε αμάχους», ανέφερε η οργάνωση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αμερικανικά...
Το ίδιο διάστημα, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν η κατάσταση παραμένει εκρηκτική.
Χτες η βρετανική Υπηρεσία Ναυτικής Ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για ένα επεισόδιο σε απόσταση 82 ναυτικών μιλίων νότια του Αντεν της Υεμένης, ενώ οι αρχές διεξάγουν έρευνες για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκαν δύο εκρήξεις κοντά σε εμπορικό πλοίο, χωρίς το πλήρωμα και το σκάφος να διατρέχουν κίνδυνο.
Παράλληλα, στην Ερυθρά Θάλασσα εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (CENTCOM) ανακοίνωσε ότι κατέρριψαν και κατέστρεψαν drone των Χούθι πάνω από την Ερυθρά.
Επίσης, δορυφορικές φωτογραφίες καταγράφουν την προσπάθεια των Χούθι και του κινήματός τους, «Ανσάρ Aλλάχ», να δημιουργήσουν υπόγειο δίκτυο στοών στα πρότυπα των Χαμάς και Χεζμπολάχ. Στρατιωτικές πηγές της νότιας Υεμένης επιβεβαίωσαν τις αναφορές αυτές, υποστηρίζοντας ότι «ειδικοί» που ήρθαν από το Ιράν επέβλεπαν την κατασκευή προηγμένων υπόγειων εγκαταστάσεων στη Χοντέιντα.
Στις 3 Μάη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι πλέον θα μπαίνουν στο στόχαστρο της οργάνωσης και όσα πλοία κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια στη Μεσόγειο, «σε όποια περιοχή είμαστε ικανοί να φτάσουμε»...