Τετάρτη 8 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Κατηγορεί την Κίνα για «απαράδεκτη» συμπεριφορά καταδιωκτικού της αεροσκάφους

Την ένταση που σιγοβράζει ευρύτερα στον Δυτικό Ειρηνικό αναδεικνύει το νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Αυστραλία, με την δεύτερη να κατηγορεί την πρώτη για «απαράδεκτη» συμπεριφορά καταδιωκτικού της αεροσκάφους (τύπου J-10), αφού πέταξε φωτοβολίδες προς αυστραλιανό ελικόπτερο.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο, ενώ το αυστραλιανό ελικόπτερο κινούνταν πάνω από την Κίτρινη Θάλασσα (βορειοδυτικό τμήμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας), στο πλαίσιο μέτρων του ΟΗΕ για την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Αυστραλίας. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζι, υποστήριξε ότι «είπαμε πολύ καθαρά στην Κίνα» πως η συμπεριφορά «είναι αντιεπαγγελματική και απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του περιμένει «εξηγήσεις (...) για το πώς μπόρεσε να γίνει αυτό» και ότι προς το παρόν δεν έχει απαντήσεις από την κινεζική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λιν Τζιαν, είπε ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προειδοποιήσουν την Αυστραλία, επειδή το σκάφος της πέταξε κοντά στον κινεζικό εναέριο χώρο με επικίνδυνο τρόπο.

Τον Νοέμβρη, η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε κατηγορήσει την κινεζική πλευρά ότι πολεμικό της πλοίο τραυμάτισε δύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατευθύνοντας εσκεμμένα πάνω τους σόναρ. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε τότε επιμείνει ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις «πάντα διεξάγουν επιχειρήσεις με επαγγελματικό τρόπο και τηρώντας το διεθνές δίκαιο».

Οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήσει τους τελευταίους μήνες να αναθερμάνουν τη συνεργασία τους, όπως έδειξε πρόσφατη επίσκεψη του Αλμπανέζι στο Πεκίνο, ενώ τον επόμενο μήνα αναμένεται στην Αυστραλία ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Τσιανγκ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επίκεντρο κοινούς σχεδιασμούς για τον εντεινόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα(2022-05-25 00:00:00.0)
Συνέχεια στους υψηλούς τόνους μεταξύ Κίνας - Αυστραλίας(2022-02-23 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η «υλοποίηση των πρωτοβουλιών της AUKUS»(2022-02-22 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για αυστηρή εφαρμογή του νέου νόμου(2020-07-08 00:00:00.0)
Στρατιωτικό «παρών» στον Ειρηνικό με το βλέμμα στην Κίνα(2011-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ