Κυριακή 20 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Στρατιωτικό «παρών» στον Ειρηνικό με το βλέμμα στην Κίνα

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ομπάμα σε Αυστραλούς στρατιώτες στο Ντάργουιν
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ομπάμα σε Αυστραλούς στρατιώτες στο Ντάργουιν
Μία ακόμη επιθετική κίνηση στη γεωπολιτική σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Ασίας - Ειρηνικού έκανε στα μέσα της βδομάδας η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, προκαλώντας σε πρώτη φάση ανησυχία και προβληματισμό σε Κίνα και Ινδονησία για την έναρξη νέας κούρσας στρατιωτικών εξοπλισμών στην ευρύτερη περιοχή. Κατά την επίσκεψή του στην Αυστραλία και στη διάρκεια της ομιλίας του στην ομοσπονδιακή βουλή, ο Ομπάμα ανακοίνωσε (για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...) την κλιμακωτή ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην Αυστραλία από τις αρχές του 2012 ως το 2017.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν από Αμερικανούς και Αυστραλούς αξιωματούχους, σε πρώτη φάση, «προπύργιο» των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αυστραλία θα είναι η αυστραλιανή στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν (Βόρεια Αυστραλία σε απόσταση 820 χλμ από την Ινδονησία) στην οποία θα φθάσουν στις αρχές του 2012 οι πρώτοι 250 Αμερικανοί πεζοναύτες. Αποσαφηνίστηκε ότι οι Αμερικανοί δεν σκοπεύουν - τουλάχιστον τώρα - να οικοδομήσουν δική τους βάση, καθώς φαίνεται πως θα χρησιμοποιούν, γενικότερα, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Αυστραλών και ότι θα στρατοπεδεύουν σε ανοιχτούς χώρους ανά εξάμηνο. Γι' αυτό και η βάση του Ντάργουιν δεν θα είναι η μόνη στην οποία θα αναπτυχθούν αμερικανικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, οι οποίες θα εκπαιδεύονται και θα πραγματοποιούν από κοινού με τους Αυστραλούς στρατιωτικά γυμνάσια. Μία άλλη βάση που προγραμματίζεται να χρησιμοποιηθεί είναι η ναυτική βάση Στέρλινγκ κοντά στο Περθ της Νοτιοδυτικής Αυστραλίας. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν μεσοπρόθεσμα και άλλες αυστραλιανές ναυτικές βάσεις, στρατιωτικά αεροδρόμια, στρατόπεδα και λιμάνια, καθώς σχεδιάζεται μία ασταμάτητη κινητικότητα αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων.

Τρέχουν να προλάβουν εξελίξεις...

Υποτίθεται πως η νέα στρατιωτική κίνηση της Ουάσιγκτον στην Αυστραλία (η οποία συμμετέχει εδώ και χρόνια πρόθυμα σε πολλές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις π.χ. Ιράκ, Αφγανιστάν) δε γίνεται μόνο στο πλαίσιο της διμερούς στρατηγικής συμμαχίας που μετράει φέτος 60 χρόνια. Σημειώνεται και επειδή, όπως εξήγησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ασία συνιστά «πρόκληση για την ασφάλεια και ευκαιρία για την οικονομία». Οπως εξήγησε, εκεί βρίσκονται «οι περισσότερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου και κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Γης». Ο ίδιος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι εξελίξεις (στην Ασία...) θα καθορίσουν εν πολλοίς «εάν ο 21ος αιώνας θα σημαδευτεί από συρράξεις ή συνεργασίες, από αχρείαστα βάσανα ή ανθρώπινη πρόοδο». «Είμαστε και θα μείνουμε εδώ» είπε ο Ομπάμα, ενώ αναφερόμενος στο Πεκίνο είπε ότι τάχα «είναι εσφαλμένη η ιδέα ότι φοβόμαστε την Κίνα και ότι επιδιώκουμε τον αποκλεισμό της». Διαβεβαίωσε έτσι ότι οι ΗΠΑ θα αναζητήσουν «ευκαιρίες συνεργασίας με το Πεκίνο συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης επικοινωνίας μεταξύ των στρατών για να προωθήσουμε την κατανόηση και να αποφύγουμε λάθη».

Βέβαια, οι διαβεβαιώσεις Ομπάμα δεν έπεισαν κανέναν. Ισα - ίσα που ενίσχυσαν τις ανησυχίες και άλλων χωρών της περιοχής (π.χ. Ινδονησία) που βλέπουν την ευρύτερη περιοχή να εισέρχεται σε μία περίοδο έντονης στρατιωτικής κινητικότητας με έντονα τα χαρακτηριστικά μιας νέας φρενήρους κούρσας εξοπλισμών και κλιμάκωσης των αμυντικών δαπανών. Πόσο δε μάλλον, όταν στελέχη του Λευκού Οίκου προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την απόφαση της κυβέρνησης, «ψιθυρίζοντας» σε δημοσιογράφους τον τετραπλασιασμό των σινικών αμυντικών δαπανών μέσα στην τελευταία δεκαετία, την παρουσίαση νέου σινικού μαχητικού τζετ τύπου «Στελθ» και αεροπλανοφόρου, τον γενικότερο εκσυγχρονισμό των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Κίνας και την αποφασιστικότητά της να διεκδικήσει ενεργειακά κοιτάσματα σε διαφιλονικούμενες από άλλες χώρες (π.χ. Ιαπωνία) περιοχές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας...

Ανησυχίες για νέα φάση έντασης

Ως εκ τούτου, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αυστραλία προκαλεί ανησυχίες. Ινδονήσιος αξιωματούχος έσπευσε να παρατηρήσει ότι η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να προκαλέσει «φαύλο κύκλο έντασης και δυσπιστίας».

Στο Πεκίνο, απ' την άλλη, ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Γουεϊμίν σημείωσε ότι «είναι μάλλον άκαιρο να ενισχύονται στρατιωτικές συμμαχίες... που δε φαίνεται να είναι προς το συμφέρον της περιοχής». Σε άρθρο της «Λαϊκής Ημερησίας» υπογραμμιζόταν ότι «η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ ίσως αγνοεί ότι η οικονομική συνεργασία Αυστραλίας - Κίνας δεν απειλεί τις ΗΠΑ, ενώ η στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ τίθεται απέναντι από την Κίνα». Και το άρθρο κατέληγε με την προειδοποίηση ότι «εάν η Αυστραλία χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της βάσεις για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να βλάψουν τα κινεζικά συμφέροντα, τότε ίσως βρεθεί εν μέσω πυρών».

Παράλληλα, ο Γιουάν Πενγκ, διευθυντής του Ιδρύματος Αμερικανικών Μελετών των Ιδρυμάτων της Κίνας για τις Σύγχρονες Διεθνείς Σχέσεις, σχολίαζε στους «Γκλόμπαλ Τάιμς» την απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα να συμμετάσχει για πρώτη φορά στη Διάσκεψη Κορυφής Ανατολικής Ασίας στο Μπαλί της Ινδονησίας, σημειώνοντας ότι αυτή η επιλογή των ΗΠΑ «φανερώνει πλήρως τη μετάβαση του επίκεντρου της στρατηγικής των ΗΠΑ στην Ανατολή ...με το ενδιαφέρον των ΗΠΑ να επικεντρώνεται στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού την επόμενη δεκαετία».

Αξίζει βέβαια να επισημανθεί ότι την ώρα που έφθανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη διάσκεψη κορυφής Ανατολικής Ασίας στο Μπαλί της Ινδονησίας, ο αμερικανικός στρατός πραγματοποιούσε σε βάση του στη Χαβάη την πρώτη δοκιμαστική βολή μιας τηλεχειριζόμενης ιπτάμενης υπερηχητικής βόμβας που, απ' ό,τι λέγεται, θα δώσει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να πλήττουν στόχους μέσα σε μία ώρα (!) σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο στο πλαίσιο του σχεδίου «Προηγμένο Υπερηχητικό Οπλο» («Advanced Hypersonic Weapon»).

Η χρονική συγκυρία και ο συμβολισμός της δοκιμαστικής βολής είναι μάλλον προφανής και ενδεικτική των νέων επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών που κλιμακώνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ