Και χθες το Λιμενικό συνέχιζε τις έρευνες για πιθανούς αγνοούμενους από το υπερφορτωμένο φουσκωτό με γύρω στους 35 ανθρώπους, που ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια. Συνολικά 25 διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Βαθύ της Σάμου και από εκεί προορίζονται για την υπερδομή - φυλακή της ΕΕ. Αλλοι 10 εντοπίστηκαν αργά προχτές το βράδυ στη στεριά από την ΕΛ.ΑΣ.
«Να σταματήσει το διαρκές έγκλημα - Δεν θα συνηθίσουμε τον θάνατο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Καλεί «τον λαό των νησιών μας να μη συνηθίσει τον θάνατο. Να μην ξεχάσει τα ναυάγια στην Πύλο, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεκάδες άλλα στις θάλασσές μας. Να μην ξεχάσει τα εγκλήματα αυτής της πολιτικής, που ξεριζώνει ανθρώπους από την πατρίδα τους στον βωμό του κέρδους, που τους πνίγει στις θάλασσες και στα σύνορά μας».
Επιπλέον, τα ξημερώματα του Σαββάτου το Λιμενικό κατεδίωξε ταχύπλοο που μετέφερε 25 πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στη Χίο, με τους ξεριζωμένους να καταλήγουν στην αντίστοιχη υπερδομή - φυλακή, ενώ συνελήφθησαν και 3 διακινητές.
Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καταγγέλλει στον σαμιακό λαό το έγκλημα, αναφέροντας σε ανακοίνωσή της:
«Τα σχεδόν καθημερινά ναυάγια είναι το αποτέλεσμα αυτού του άθλιου και απάνθρωπου ευρωενωσιακού πλαισίου, όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου και το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση, που είναι απάνθρωπο. Ονομάζει ''αντιμετώπιση κρίσεων'' τις προληπτικές φυλακίσεις, το φακέλωμα, τη λήψη βιομετρικών ακόμη και από 6χρονα παιδιά, τους νέους φράχτες, τις επαναπροωθήσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, την κοροϊδία των ''εθελοντικών μετεγκαταστάσεων'', με τη συνδρομή της Frontex εντείνει την καταστολή στα σύνορα για τους αιτούντες άσυλο. Αυτές οι εκατόμβες νεκρών είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Το ΚΚΕ καλεί τον λαό μας να παλέψει για να σταματήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η πολιτική καταστολής και εγκλωβισμού, που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε τέτοιες τραγωδίες σε βάρος των ξεριζωμένων. Να πάψει ο μεθοδευμένος ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης και του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων στο άσυλο, προκειμένου να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους».