Η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά εμπαίζει τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου και των γύρω περιοχών με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή.
Με τον μεγαλόστομο τίτλο «Απλοποίηση των διαδικασιών αποζημίωσης των σεισμόπληκτων του Αρκαλοχωρίου», προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των πληγέντων και να τους καθησυχάσει.
Με την τροπολογία αυτή όχι μόνο δεν δίνονται ουσιαστικές λύσεις για τους κατοίκους αλλά αποτελεί και ωμό εκβιασμό στο όνομα της επίσπευσης της διαδικασίας, καλώντας τους σεισμόπληκτους να παραιτηθούν από το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνται. Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι «όσοι έχουν κριθεί δικαιούχοι της πρώτης αρωγής (όσοι έχουν λάβει δηλαδή την πρώτη αρωγή), και δεν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για έκδοση άδειας επισκευής και χορήγηση του συνόλου της στεγαστικής συνδρομής ή επιθυμούν να παραιτηθούν από αυτήν, μπορούν να αιτηθούν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, χωρίς την έκδοση άδειας επισκευής και τη λήψη του συνόλου της αναλογούσας στεγαστικής συνδρομής. Η μόνη υποχρέωση που θα έχουν είναι η προσκόμιση δικαιολογητικών, με τα οποία θα αποδεικνύεται σε ποσοστό 100% η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών και μόνο για τις περιπτώσεις κτιρίων με ελαφριές βλάβες τα οποία δεν έχουν ζημιές στον φέροντα οργανισμό».
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Καταγγέλλοντας την κοροϊδία και τον εκβιασμό της κυβέρνησης απέναντι στους σεισμόπληκτους, ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του: «Η πρόσφατη τροπολογία Τριαντόπουλου, της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες εγκρίσεων των φακέλων για την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων κτιρίων και επιχειρήσεων, είναι κοροϊδία στο τετράγωνο. Συνιστά κοροϊδία, επιπλέον εκβιασμό προς τους πληγέντες, με το πρόσχημα της απλοποίησης των διαδικασιών. Δίνει 3.000 ευρώ για σπίτια και κτίρια επιχειρήσεων που δεν είχαν σοβαρές, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, ζημιές στον φέροντα οργανισμό και όποιος ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία αποποιείται τη στεγαστική συνδρομή με το παλιό σύστημα και παραιτείται από κάθε απαίτηση από το ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει, εδώ και τώρα, να παίζει με τον πόνο και την αγωνία των σεισμόπληκτων, οι οποίοι συνεχίζουν να ζουν σε κοντέινερ και "κίτρινα" σπίτια, με ό,τι κινδύνους έχει αυτό για τη ζωή και την υγεία τους - εν μέσω συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων - και να προχωρήσει τώρα στην άρση όλων των εμποδίων, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ώστε να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις στη ΔΑΕΦΚ, να αποζημιώσει στο 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους. Οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν στα αιτήματα των κατοίκων αποδεικνύουν ότι το κράτος είναι φιλικό, γρήγορο και ικανό όταν είναι να εξυπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά αργό, δυσκίνητο και γραφειοκρατικό όταν είναι να δώσει λύση στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις».
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Σεισμόπληκτων «Ελπίδα» σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ενώ περιμέναμε εναγωνίως την πολυδιαφημιζόμενη τροπολογία της αρωγής, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για λειψό, άνισο, διασπαστικό και άδικο μέτρο. Η πολιτεία δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος ή ότι δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα και έρχεται σε ευθεία αντίθεση μ' αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι αποτελεί "ιερή προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής". Εσπευσμένα και δημιουργώντας ένα μόρφωμα που πέρασε "νύχτα", η νέα τροπολογία δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή και βελτίωση στα υπάρχοντα χρονίζοντα προβλήματα. Προφανώς στο υπουργείο δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό για όλους τους συμπολίτες μας που από ανάγκη διαμένουν σε "κίτρινα και "κόκκινα" επικίνδυνα σπίτια, δηλαδή ακατάλληλα. Πραγματικά αναρωτιόμαστε αν αυτή η τροπολογία θα ωφελήσει κάποιους συμπολίτες μας. Συμπερασματικά, η διευκόλυνση είναι για το υπουργείο και όχι για τους σεισμοπαθείς. Είναι σαφές ότι δεν θα δώσει κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη έχει δώσει και μάλιστα όχι σε όλους».