Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου
  • Νέα στρατιωτικά πακέτα από ΗΠΑ - Βρετανία ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά»
  • Πολωνία και Λευκορωσία μπαίνουν στο «κάδρο» επικίνδυνων σχεδίων κλιμάκωσης

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο πυραύλους με βεληνεκές ως 300 χλμ.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη στο Κίεβο πυραύλους με βεληνεκές ως 300 χλμ.
Με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία να μαίνεται και τον ανταγωνισμό για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα να κλιμακώνεται, μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος επέκτασης του πολέμου.

Με φόντο την έγκριση του νέου στρατιωτικού πακέτου - μαμούθ στην Ουάσιγκτον για τη χρηματοδότηση μεταξύ άλλων της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά και το στρατιωτικό πακέτο που ανακοίνωσε η Βρετανία, επανέρχονται οι εκατέρωθεν πυρηνικές απειλές και κλιμακώνεται παραπέρα η ένταση μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων που συγκρούονται στην Ουκρανία.

Μετά από μήνες που το μπλόκαραν οι Ρεπουμπλικάνοι, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νέο τεράστιο στρατιωτικό πακέτο για την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, ύψους σχεδόν 61 δισ. δολαρίων.

Από αυτά, περίπου 48 δισ. δολάρια θα πάνε στο Πεντάγωνο για τη χρηματοδότηση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, την αναπλήρωση όπλων και την πληρωμή για στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Αναλυτικότερα, 23,2 δισ. δολάρια θα διατεθούν για την αναπλήρωση των αποθεμάτων όπλων και εξοπλισμού της Ουκρανίας και 13,8 δισ. για την αγορά νέων όπλων. Τέλος, 11,3 δισ. δολάρια θα χρηματοδοτήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει επίσης στο Πεντάγωνο να στείλει στο Κίεβο όπλα αξίας έως και 7,8 δισ. από τα υπάρχοντα αμερικανικά στρατιωτικά αποθέματα, τα οποία στη συνέχεια θα αντικατασταθούν από την πρόσθετη χρηματοδότηση που περιλαμβάνεται στο πακέτο.

Πυραύλους βεληνεκούς έως 300 χλμ. έστειλαν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε μέσα στον μήνα πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με βεληνεκές έως και 300 χλμ., με την Ουάσιγκτον να «ελπίζει» ότι αυτό θα ενθαρρύνει τη Γερμανία να στείλει τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας «Taurus».

«Καθοριστικός παράγοντας» για την απόφαση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με αξιωματούχο, ήταν ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στην Ουκρανία βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

«Οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα σε αυτήν τη σύγκρουση. Ακολουθούν τον δρόμο της αύξησης της επιχειρησιακής εμβέλειας των οπλικών συστημάτων που προμηθεύουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη εφοδιάσει τις δυνάμεις του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (τους γαλλο-βρετανικούς πυραύλους SCALP-EG / Storm Shadow), ικανούς να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 250 χλμ.

Πάντως, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να είναι δύσπιστη για το αν μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, καθώς «η δυναμική του πεδίου της μάχης έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες και εξαιτίας ελλείψεων σε πυρομαχικά και όπλα για τις ουκρανικές δυνάμεις», σύμφωνα με όσα γράφει το «Politico», επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

«Η Ρωσία διατηρεί πλεονέκτημα ανθρώπινου δυναμικού και όπλων και θα χρειάζονταν πολλά για να αντιστραφούν μήνες και χρόνια εδαφικών απωλειών», επισημαίνεται. Επιπλέον, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ερωτήματα σχετικά με τις τακτικές και τις προτεραιότητες της ίδιας της Ουκρανίας».

Στο μεταξύ, Κίεβο και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για διμερή «συμφωνία ασφαλείας».

Οι «δυτικές» χώρες «ισορροπούν στο χείλος μιας άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», «προειδοποίησε» τη Δευτέρα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.

«Αυξάνει το επίπεδο της πυρηνικής απειλής» το γεγονός ότι οι τρεις «δυτικές» πυρηνικές δυνάμεις «είναι από τους βασικούς χορηγούς του καθεστώτος του Κιέβου και τους κύριους εμπνευστές διαφόρων εμπρηστικών κινήσεων», πρόσθεσε.

Μεγάλο στρατιωτικό πακέτο και από τη Βρετανία

«Το μεγαλύτερο ενιαίο πακέτο εξοπλισμού από το Ηνωμένο Βασίλειο» για την «αποτροπή της Ρωσίας σε αέρα, ξηρά και θάλασσα», προανήγγειλε την περασμένη βδομάδα η κυβέρνηση της χώρας, με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Ρ. Σούνακ, στη Βαρσοβία και στη συνέχεια στο Βερολίνο.

Η Βρετανία σχεδιάζει να δώσει «ζωτικής σημασίας» εξοπλισμό στο Κίεβο: 400 στρατιωτικά οχήματα, περισσότερους από 1.600 πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» κ.ά., 4 εκατ. τεμάχια πυρομαχικών, 60 σκάφη και επιπλέον 500 εκατ. λίρες σε στρατιωτική χρηματοδότηση, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 3 δισ. λίρες το οικονομικό έτος 2024.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση των 500 εκατ. λιρών από τα αποθέματα του υπουργείου Οικονομικών θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση πυρομαχικών, αεροπορικής άμυνας και drones, καθώς και για τεχνική υποστήριξη στο μέτωπο.

Η Βρετανία έχει δεσμεύσει από τον Φλεβάρη του 2022 μέχρι σήμερα σχεδόν 12 δισ. λίρες για την Ουκρανία, από τα οποία τα 7,1 δισ. προορίζονται για στρατιωτική βοήθεια.

Ο Σούνακ συζήτησε με τον Πολωνό πρωθυπουργό την ενίσχυση των δεσμών Βρετανίας - Πολωνίας στον τομέα της Αμυνας και Ασφάλειας, όπως η ανάπτυξη μιας μοίρας «Typhoon» της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας για περιπολίες του ΝΑΤΟ πάνω από την Πολωνία το επόμενο έτος.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

Νέο στρατιωτικό δόγμα υιοθέτησε η Λευκορωσία

Ενδεικτική της κλιμάκωσης είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Πολωνία για να «φιλοξενήσει» αμερικανικά πυρηνικά, «απαντώντας» στην ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών στη Λευκορωσία, όπου εγκρίθηκε την περασμένη βδομάδα νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο ορίζει την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων ως μέσο στρατηγικής αποτροπής. Επιπλέον εγκρίθηκε μια νέα Αντίληψη Εθνικής Ασφάλειας, προσαρμοσμένη στην «αλλαγή της κατάστασης στον κόσμο».

Το λευκορωσικό στρατιωτικό δόγμα επισημαίνει «τις φιλοδοξίες της Πολωνίας να αναδειχθεί σε περιφερειακό ηγέτη και τη συγκρουσιακή πολιτική των χωρών της Βαλτικής» ως τα βασικά κίνητρα για την ανάμειξή τους «στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας», με στόχο την «υποκίνηση εσωτερικής σύγκρουσης».

Την Πέμπτη, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Λευκορωσίας ισχυρίστηκε ότι απέτρεψε επίθεση από drones που εξαπολύθηκαν από τη Λιθουανία και είχαν στόχο το Μινσκ, κάτι που διέψευσε ο στρατός της Λιθουανίας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας υποδεικνύουν ότι στόχος της «Δύσης» είναι μεταξύ άλλων η «υποκίνηση βίαιης κατάληψης από παράνομες ένοπλες ομάδες» που εκπαιδεύονται στην Πολωνία, στην Ουκρανία και τη «Δύση».

Ο Λευκορώσος ηγέτης, Αλ. Λουκασένκο, ισχυρίστηκε ότι η «φιλοδυτική» αντιπολίτευση σχεδιάζει να καταλάβει περιοχή στη δυτική Λευκορωσία, το Κόμπριν, και «να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να αναπτύξει στρατεύματα».

Επισήμανε τον «υψηλό κίνδυνο επεισοδίου κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι θα προσπαθήσει «να σύρει με κάθε τρόπο τη χώρα μας στη σύγκρουση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ