Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΧΑΪΟ
Νέο θύμα αστυνομικής βίας σκοτώθηκε ενώ φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στις ΗΠΑ ένας ακόμα θάνατος Αφροαμερικανού, σε άλλο ένα επεισόδιο αστυνομικής βίας, αυτήν τη φορά στο Οχάιο, με τις σοκαριστικές εικόνες να δείχνουν ότι το θύμα φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» την ώρα που αστυνομικοί τον πίεζαν βίαια στο έδαφος, λίγο πριν ξεψυχήσει.

Ο 53χρονος Μάικ Τάισον συνελήφθη από αστυνομικούς κατηγορούμενος για τροχαία παράβαση, σε ένα μπαρ στο Κάντον του Οχάιο. Οταν επιχείρησε να αντισταθεί στη σύλληψη, οι αστυνομικοί τον έριξαν μπρούμυτα στο έδαφος, του έδεσαν με χειροπέδες τα χέρια πίσω από την πλάτη, ενώ ένας αστυνομικός τον πατούσε με το γόνατό του κόβοντάς του την ανάσα.

Στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Τάισον ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, οι αστυνομικοί του απάντησαν ότι «είσαι μια χαρά». Στη συνέχεια τον άφησαν να κείτεται στο πάτωμα και μόνο 5 λεπτά αργότερα έλεγξαν την κατάστασή του, διαπιστώνοντας πως ο 53χρονος δεν είχε σφυγμό... Μία ώρα μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Ο άδικος χαμός του 53χρονου Αφροαμερικανού - ο οποίος να σημειωθεί συνέβη μόλις 12 μέρες αφότου βγήκε από τη φυλακή, όπου εξέτιε 24ετή ποινή κάθειρξης - θυμίζει τον τραγικό θάνατο που προκάλεσαν αντίστοιχες δολοφονικές λαβές αστυνομικών στον επίσης Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολις το 2020. Το βίντεο από τη δολοφονία του Φλόιντ έκανε τότε τον γύρο του κόσμου και ακολούθησαν εκατοντάδες διαδηλώσεις ενάντια στη ρατσιστική αστυνομική βία.

Τα μεγάλα λόγια, ιδιαίτερα από την πλευρά των Δημοκρατικών, για «αντιμετώπιση» αυτών των περιστατικών, έμειναν βέβαια ένα «πουκάμισο αδειανό», με την κρατική καταστολή να εντείνεται, ως σύμφυτο στοιχείο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ