Σάββατο 4 Μάη 2002 - Κυριακή 5 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κουβέντες» και «δρόμοι» αγωνιστών

Αναφορά στα βιβλία του Βασίλη Φυτσιλή «Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη» και «Στους δρόμους του αγώνα»

Τις μέρες που τιμούσαμε τις επετείους των 60 χρόνων του ΕΑΜ και των 55 χρόνων του ΔΣΕ, παίρνοντας μέρος στις σχετικές εκδηλώσεις, διαβάζοντας δημοσιεύματα, ακούγοντας αφηγήσεις, ομιλίες και εισηγήσεις, n σκέψη έτρεχε στα χρόνια της μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας και του σκληρού και άνισου αγώνα του ΔΣΕ, στα χρόνια του Εμφυλίου.

Η μνήμη σαν μια ταινία σαρώνει τα γεγονότα, τις κρίσιμες στιγμές που η ζωή κι ο θάνατος βρίσκονταν πολύ κοντά. Αξέχαστες στιγμές, βαθιά τυπωμένες στη μνήμη. Αλλωστε, τις υπενθυμίζουν τις στιγμές αυτές τα σημάδια και τα σίδερα που φέρουν στο σώμα τους πολλοί από τους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Και δεν είναι μόνο οι σωματικές βλάβες, αλλά και οι συναισθηματικές και ψυχολογικές στιγμές, όταν οι μαχητές του ΔΣΕ εγκατέλειπαν τα ποτισμένα με το αίμα τους πάτρια εδάφη, αφήνοντας πίσω οικογένειες, συναγωνιστές νεκρούς και τραυματίες, αιχμαλώτους, πολλοί από τους οποίους εκτελέστηκαν και άλλοι για πολλά χρόνια υπέφεραν φρικτά βασανιστήρια στις φυλακές και στις εξορίες, στα στρατόπεδα θανάτου.

Εκείνοι εκεί, δεκάδες χρόνια στην πολιτική προσφυγιά και οι άλλοι εδώ, δεκάδες χρόνια στα μπουντρούμια, στις φυλακές και στις εξορίες. Αυτές ήταν οι συνέπειες της εμφύλιας σύρραξης που προκάλεσαν οι Αγγλοαμερικανοί ιμπεριαλιστές και η ντόπια αντίδραση.

Στην πολιτική προσφυγιά ποτέ δεν ξεχάσαμε και τιμούσαμε με ευλάβεια τους πεσόντες συναγωνιστές μας, που αφήσαμε πίσω. Με πόνο παρακολουθούσαμε και συμπαραστεκόμασταν ηθικά και υλικά τους δεσμώτες συναγωνιστές μας και στις οικογένειές τους.

Στιγμές συγκίνησης και συμπάθειας προς τους αγωνιστές αυτούς, αισθήματα οργής και αγανάκτησης προς τους δημίους δολοφόνους και βασανιστές τους, έζησα, διαβάζοντας το οδοιπορικό του νεαρού τότε αγωνιστή Βασίλη Φυτσιλή, στα βιβλία του «Κουβεντιάζοντας με το Γιάννη» και «Στους δρόμους του αγώνα».


Τα βιώματα του νεολαίου τότε Βασίλη Φυτσιλή, τα συγκλονιστικά περιστατικά και γεγονότα της ζωής του στον Εμφύλιο και στη μετεμφυλιακή περίοδο αποτελούν την προσωποποίηση του σκληρού αγώνα, που διεξήγαγε ο λαός μας σε αντίξοες συνθήκες, για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Τα βιβλία αυτά, καθώς και τα άλλα που προηγήθηκαν, που δυστυχώς δεν τα διάβασα, αλλά γνωρίστηκα περιληπτικά από τις περιγραφές της «Κουβέντας με το Γιάννη», είναι σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα της πολυτάραχης περιόδου, που έφερε τόσα και τόσα δεινά για το λαό και τον τόπο μας. Το ζωηρό αετόπουλο, ο φλογερός ΕΠΟΝίτης, ο μαχητής του ΔΣΕ, ο αλύγιστος αγωνιστής, μέσα από τη Μεγάλη Σχολή της ζωής και του αγώνα, εξελίσσεται σε αξιόλογο συγγραφέα, αυτοδίδακτο λαϊκό ποιητή, που τα έργα του συγκινούν και συναρπάζουν. Η γλαφυρότητα, με την οποία περιγράφονται τα γεγονότα, η φαντασία και η μουσική λαϊκή θεσσαλική γλώσσα ραγίζουν την καρδιά και συγκινούν μέχρι δακρύων.

Γαλουχημένος μέσα στην πάλη, περνώντας τους δρόμους του αγώνα, περιγράφοντας το προσωπικό του οδοιπορικό, δείχνει στους νέους και στις νέες το σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν για «να φέρουμε στην πατρίδα μας την άνοιξη, που καρτερούμε όλοι», όπως κλείνει το «οδοιπορικό» του ο συγγραφέας.

Οπως ανέφερα πιο πάνω, τα βιβλία αυτά αποτελούν σημαντικό ντοκουμέντο της ιστορίας του εμφυλίου πολέμου και της μετεμφυλιακής περιόδου, θα αδικούσα όμως το συγγραφέα, αν έμενα μόνο σ' αυτή τη διαπίστωση. Γιατί πρόκειται και για λογοτεχνικά αριστουργήματα, που ξεπερνούν τα όρια του ιστορικού στοιχείου, συγκινούν και συναρπάζουν τον αναγνώστη. Ο πεζός λόγος συνοδεύεται από την ποίηση. Ποιήματα λαϊκά, εκφραστικά, βγαλμένα μέσα από την ψυχή, την αγωνιστική, την πονεμένη. Δεν περιγράφει μόνο λογοτεχνικά τα γεγονότα, πλουτίζει το γραπτό, συνδυάζοντας το όνειρο, τη φαντασία με το όραμα της ομορφιάς, της αγάπης, του έρωτα, με το όραμα μιας κοινωνίας «...με πλημμύρα από φως κι από χαρά μέσα μας και γύρω μας...».

Χαρακτηριστικό το όνειρο μιας νύχτας στις φυλακές της Κέρκυρας. Βρέθηκε, στον ύπνο του, σε έναν όμορφο κάμπο της Θεσσαλίας με τις πρασινάδες και τις ευωδιές, τα κεντήματα με τις παπαρούνες τις κατακόκκινες, σε έναν παράδεισο χρωματιστό. Ενα κάτασπρο, σπαθάτο άλογο που βοσκούσε στον κάμπο τον καλούσε να ανέβει. Ακολουθούν η ανάβαση και το τρέξιμο πάνω από το πράσινο λιβάδι και σαν οπτασία εκεί στην άκρη στο ποταμάκι, μέσα σ' ένα ολόλευκο φόρεμα «Η Τουλίτσα», η αδελφή του συγκροτούμενου Αντώνη - η ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑ, που τους επισκεπτόταν τακτικά στη φυλακή. «Σηκώθηκε αέρα λαφριά, σαν πούπουλο και κάθισε πίσω μου, στα καπούλια του αλόγου... Ενιωθα ένα μυστικό ποτάμι χαράς και ευδαιμονίας», που τη διέκοψε μια μαύρη σκιά - «ο δεσμοφύλακας».

Πόσο θα ταίριαζε μια κινηματογραφική ταινία παράστασης και προβολής του οδοιπορικού της νέας γενιάς, που προσωποποιεί η πορεία του αγωνιστή Βασίλη Φυτσιλή... Πόσο διδακτική είναι n πορεία αυτή για τη σημερινή νέα γενιά, για να αντισταθεί στις προκλήσεις της ιμπεριαλιστικής επίθεσης, που προωθεί με όλα τα μέσα για να διαβρώσει τη νεολαία, να την οδηγήσει στην απάθεια, στην αποχαύνωση και στον ιδεολογικό αφοπλισμό... Για να αντισταθεί στην προγραμματισμένη στρατηγική της αμερικανικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, που εκφράστηκε κυνικά και απροκάλυπτα ακόμη το 1945, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τον διευθυντή του τότε αμερικανικού Ντιπάρτμεντ, Ντάλες, αναφερόμενος στη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, και στην πάταξη κάθε αντιστεκόμενου λαού.

«Θα τελειώσει ο πόλεμος - έλεγε - και όλα θα τακτοποιηθούν... θα υποχρεώσουμε τους λογοτέχνες να μην παρουσιάζουν την αλήθεια, την πραγματικότητα... Η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος θα προβάλλουν τα πιο χαμηλά, τα πιο χαμερπή και πρόστυχα αισθήματα των ανθρώπων, θα υποστηρίζουμε τους συγγραφείς και λογοτέχνες που θα προβάλλουν τη λατρεία του σεξ, της βίας, του σαδισμού, της προδοσίας, της ανηθικότητας.... Βασικός μας στόχος θα είναι η νεολαία, να τη διαβρώσουμε, να την κακοσυνηθίσουμε, να τη χαλάσουμε...».

Σ' αυτή, ακριβώς, την εκστρατεία, στη διείσδυση του αμερικανικού τρόπου ζωής και στη χώρα μας με τη διάδοση των ναρκωτικών, της πορνείας, της προβολής των διαφόρων σόου και τηλεοπτικών παιχνιδιών τύπου «Μπιγκ Μπράδερ», «Μπαρ» κ.ά., στη «νέα τάξη πραγμάτων» θα πρέπει να αντισταθεί όλη η προοδευτική νεολαία και γενικά n προοδευτική ανθρωπότητα. Αυτό το μήνυμα αντίστασης δίνει και ο συγγραφέας με τα βιβλία του.

Με το δίτομο του οδοιπορικού ενός μικρού αντάρτη ολοκληρώνεται η δραματική αυτοβιογραφική μαρτυρία του συγγραφέα, που παρουσιάζεται με την υποτιθέμενη κουβέντα με τον αδελφό του Γιάννη, τον αείμνηστο καπετάνιο του ΕΛΑΣ και ταγματάρχη του ΔΣΕ. Ο Γιάννης με άλλους μαχητές συνέχιζαν μέχρι το 1950 τον ηρωικό τους αγώνα και τελικά πιάστηκε αιχμάλωτος ύστερα από προδοσία και εκτελέστηκε χωρίς δίκη από το στρατό και παρακρατικούς ληστοσυμμορίτες μαζί με άλλους δύο συμμαχητές του, πιθανόν στο χώρο του Μεζούρλου Λάρισας. Αιώνια τους η μνήμη!

Διαβάζοντας τα βιβλία ένιωθα πως έπαιρνα και εγώ μέρος στην «κουβέντα» με το Γιάννη, εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου, που μου έσωσε τη ζωή, βαριά τραυματισμένο, για να ακολουθήσω το δικό μου, πιο ταπεινό οδοιπορικό, σε σύγκριση με την ηρωική πορεία και αντοχή του Βασίλη, αλλά γι' αυτό σε άλλη αφήγηση και στη συνέχεια της δικής μου κουβέντας με το Γιάννη.

Ο Βασίλης Φυτσιλής, περνώντας σκληρές στιγμές, Νιάλα, εκτελέσεις, θανατικές ποινές, φυλακές, κολαστήρια, στρατόπεδα θανάτου, με την αντοχή του, την ακράδαντη πίστη στα ιδανικά της ελευθερίας και της νίκης, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για μίμηση.

Ας αφήσουμε όμως τον αναγνώστη να παρακολουθήσει αυτή την ηρωική πορεία της ζωής του αλύγιστου αγωνιστή, διαβάζοντας τα βιβλία «Κουβεντιάζοντας με το Γιάννη» και «Στους δρόμους του αγώνα». Το δίτομο αυτό αξίζει να διαβάζεται από όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και ιδιαίτερα από τους νέους και τις νέες, να στολίζει τις βιβλιοθήκες τους και να αποτελεί αντικείμενο ομαδικής συζήτησης σε λογοτεχνικές βραδιές και άλλες εκδηλώσεις.


Γιώργος ΣΥΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ