Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
Κόφτες και για τους ασθενείς με σπάνιες νόσους

Μετά τον κόφτη στα φάρμακα για ογκολογικούς ασθενείς, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέους κόφτες και στην πρόσβαση των ασθενών με σπάνιες παθήσεις σε καινοτόμα φάρμακα, πάντα με το πρόσχημα της «σπατάλης».

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι σχεδόν 500.000 άνθρωποι έχουν μία σπάνια πάθηση και περισσότεροι από 1.500.000 επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα.

Πιο συγκεκριμένα, κάποια στοιχεία: Το 50% των ασθενών είναι παιδιά, ενώ για το 30% των ασθενών το προσδόκιμο ζωής δεν ξεπερνά τα 5 έτη. Οι σπάνιες παθήσεις ευθύνονται για το 35% των βρεφικών θανάτων και το 58% των παιδιατρικών θανάτων. Για το 95% των σπάνιων παθήσεων δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία.

Μάλιστα, στην ΕΕ λιγότερο από το 10% των ασθενών με σπάνιες νόσους λαμβάνει θεραπεία, ενώ μόλις το 1% ακολουθεί ένα εγκεκριμένο θεραπευτικό πλάνο.

Κι ενώ η πολυπλοκότητα των ασθενειών απαιτεί την πρώιμη και άμεση παρέμβαση, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εγκληματικής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της Υγείας εξαγγέλλει διά στόματος του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη την αυστηροποίηση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Ελληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ. Εξαγγέλλει νέες προϋποθέσεις στην εισαγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα με πρόσχημα την «εξάλειψη των καταχρήσεων», αλλάζοντας τα κριτήρια αξιολόγησης, ειδικά για φάρμακα που έχουν λάβει έγκριση μόνο από τον FDA, επισημαίνοντας ότι «δεν θα χορηγούνται πλέον τόσο εύκολα φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ».

Τα παραπάνω προκάλεσαν την εύλογη αντίδραση της Ενωσης Σπάνιων Ασθενειών Ελλάδος (ΕΣΑΕ), η οποία επισημαίνει ότι ο αυτονόητος έλεγχος των διαδικασιών εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ θα πρέπει να διατηρήσει την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ώστε να ικανοποιούνται οι ακάλυπτες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και σημειώνει ότι «η εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών πρέπει να διατηρηθεί χωρίς προσκόμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ