Τετάρτη 24 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αθωώθηκαν οι περισσότεροι από τις χαλκευμένες κατηγορίες της εργοδοσίας

Προκλητική η απόφαση ενοχής για 6 μέλη του ΔΣ του Σωματείου

Από τις διαδηλώσεις υπεράσπισης των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας
Από τις διαδηλώσεις υπεράσπισης των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας
Με την αθώωση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, παρά τις βαριές χαλκευμένες κατηγορίες από τη διοίκηση της εταιρείας «Energean», που έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε χθες η δίκη σε βάρος των 146 εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας.

Οι εργαζόμενοι διώκονταν γιατί τόλμησαν αγωνιστικά να υπερασπιστούν την ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου και τα εργασιακά τους δικαιώματα, από την επίθεση της εργοδοσίας με μαζικές απολύσεις. Ενας αγώνας που χτυπήθηκε κλιμακωτά, με αποκορύφωμα στις 21/12/2021, όταν 300 και πλέον πάνοπλοι αστυνομικοί, με σκοπό να επιβληθεί η εργοδοτική παραβατικότητα και αυθαιρεσία, εισέβαλαν στο εργοστάσιο με κινηματογραφικό τρόπο και συνέλαβαν τους 151 εγκλωβισμένους εργαζόμενους.

Το κατηγορητήριο που υποστήριξε η εργοδοσία ουσιαστικά κατέρρευσε, μέσα από μια σκληρή νομική μάχη. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Kαβάλας ομόφωνα αθώωσε τους 136 εργαζόμενους και για τις 11 κατηγορίες για τις οποίες διώκονταν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ «Το Βαρέλι», «για μια επουσιώδη ουσιαστικά κατηγορία (άρνηση εισόδου στις εγκαταστάσεις) κρίθηκαν ένοχοι οι 9 κατηγορούμενοι, οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι για τις υπόλοιπες 10 από τις 11 κατηγορίες, και ένας κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τις 3 από τις 11 κατηγορίες».

Το Σωματείο θεωρεί ότι ενόψει των στοιχείων της αποδεικτικής διαδικασίας, οι συνάδελφοι που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό θα δικαιωθούν στον δεύτερο.

Και σημειώνει: «Η συγκλονιστική ανατροπή, από την εκδοθείσα ομόφωνη αθωωτική απόφαση του ποινικού δικαστηρίου, ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου που με ψεύτικους ισχυρισμούς υποστήριξαν σε βάρος των εργαζομένων η εταιρεία "Εnergean" και τα στελέχη της, συνιστά την απόλυτη δικαίωση των εργαζομένων και των ιδανικών που υποστήριξαν με τον αγώνα τους».

ΠΑΜΕ: Η αλληλεγγύη θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο

«Η αλληλεγγύη των συνδικάτων και των εργαζομένων, που υπήρξε σε όλο το διάστημα του σκληρού αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, αποδείχθηκε αναγκαία για την απόφαση του δικαστηρίου, μαζί με τη στήριξη των δικηγόρων του Σωματείου», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του.

Τονίζει ότι «η αθώωση της πλειοψηφίας των 136 εργαζομένων, παρά τις βαριές κατηγορίες από τη διοίκηση της εταιρείας "Energean" με την στήριξη της κυβέρνησης, δείχνει ότι ένας αγώνας τίμιος και δίκαιος δεν πάει χαμένος.

Η ενοχή μόλις 9 συναδέλφων - 3 εργαζομένων και 6 μελών του ΔΣ - με επουσιώδεις κατηγορίες και ψεύτικους ισχυρισμούς δεν θα αφήσουμε να περάσει. Θα συνεχιστούν ο αγώνας και η αλληλεγγύη, που πρέπει να δυναμώσει».

Και δηλώνει ότι «η τρομοκρατία που θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να επιβάλουν στους χώρους δουλειάς και να χτυπήσουν τα συνδικάτα θα πέσει στο κενό. Ο αγώνας συνεχίζεται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθώοι για την εγκληματική οργάνωση(2018-03-01 00:00:00.0)
Κωμικοτραγικές καταστάσεις...(2011-11-02 00:00:00.0)
Πρόταση αθώωσης Κεντέρη, Θάνου(2011-09-06 00:00:00.0)
Σιωπή Κάρατζιτς στο στημένο κατηγορητήριο(2008-08-30 00:00:00.0)
Η Δικαιοσύνη «σκεπάζει» στα συντρίμμια τις ευθύνες(2005-09-28 00:00:00.0)
Αθώοι κάτοικοι και γιατρός(2005-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ