Τρίτη 16 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΒΛΟΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Ζητάνε άμεση μετεγκατάσταση από το χωριό - φάντασμα

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό

RIZOSPASTIS

Τη μετεγκατάστασή τους ζητούν 115 οικογένειες από τον Βλοχό του δήμου Παλαμά, που είναι ένα χωριό - φάντασμα μετά την καταστροφική πλημμύρα του Σεπτέμβρη του 2023 και οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι θα απογίνουν. Δεν γνωρίζουν, σχεδόν οχτώ μήνες μετά, αν θα γίνει ή όχι και υπό ποιες προϋποθέσεις η μετεγκατάσταση.

Η πλειοψηφία των οικογενειών έχει ζητήσει μερική μετεγκατάσταση, αλλά έως τώρα δεν γίνεται δεκτή από την κυβέρνηση, που επικαλείται ότι δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των οικογενειών. Με ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι 115 οικογένειες επαναφέρουν το αίτημά τους για να έχουν «την ευκαιρία να ζήσουμε και να ευημερήσουμε στον τόπο μας με τις συνθήκες που μας αξίζουν». Αναφέρουν πως «θα είναι τραγικό εξαιτίας της μη ομοφωνίας να "καταδικαστούμε" να ζήσουμε σ' ένα καθεστώς ζόφου, φόβου και ανασφάλειας».

Επιπλέον, στην ανοιχτή επιστολή σημειώνουν πως «η πλειονότητα των οικογενειών του χωριού (115, με 450 μέλη συνολικά) που αιτούμαστε τη μετεγκατάσταση, στη συντριπτική μας πλειοψηφία (96 από τις 115) διαθέτουμε εδώ τις μόνιμες κατοικίες μας, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είναι κτίσματα της 10ετίας του 1960 και υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή».

Επισημαίνουν εμμέσως πλην σαφώς την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προστασία από τις πλημμύρες, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: «Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών, πώς μπορούμε να επενδύσουμε σ' έναν τόπο που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι είναι απολύτως ευάλωτος στις θεομηνίες, ακόμη και μικρής έντασης;

Πώς μπορούμε να χτίσουμε πάλι τις ζωές και τις περιουσίες μας σ' ένα μέρος όπου αποδεδειγμένα οι πλημμύρες θα προκαλέσουν ολικές καταστροφές, ενδεχομένως και θανάτους; Ποια οικονομική δραστηριότητα και πρόοδο μπορούμε να αναπτύξουμε, όταν κάθε φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη θα επικρέμεται η απειλή της καταστροφής;

Και, τέλος, ίσως το σημαντικότερο, πώς θα πεισθεί η νέα γενιά του χωριού να μην επιλέξει, υπό το βάρος των δυσκολιών, την εύκολη λύση της μετανάστευσης - αστικοποίησης και να πιστέψει ότι τα όνειρα, οι ελπίδες, οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες που έχει μπορούν να πραγματοποιηθούν στον τόπο της, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι αυτή η βιαιότητα θα επαναληφθεί;».

Αναφέρουν πως «ο Βλοχός βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Θεσσαλίας και στο επίκεντρο κατάκλισης τριών ποταμών, οι οποίοι αδυνατούν να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν τα νερά ομαλά, κατά τη φυσική τους ροή» και επισημαίνουν ότι «η καταιγίδα "Daniel" και η επακόλουθη καταστροφή απλά επικαιροποίησε και επανέφερε στο προσκήνιο την αγωνία που βιώνει το χωριό μας κάθε χρόνο».

Θυμίζουμε ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε επισκεφθεί τον Βλοχό στις 6 Απριλίου και είχε επισημάνει ότι το ζήτημα της μετεγκατάστασης πρέπει να λυθεί σύντομα, να ξέρει ο κόσμος πού θα πάει, με ποιες προϋποθέσεις.

Λίγες μέρες μετά, στις 11 Απριλίου, από το βήμα της Βουλής τόνισε πως «πρέπει να σταματήσετε εδώ και τώρα την κοροϊδία, κύριοι της κυβέρνησης, και να δώσετε λύσεις. Να προχωρήσει γρήγορα η αποκατάσταση των ζημιών, οι μετεγκαταστάσεις χωριών όπου πρέπει να γίνουν, να δοθεί επίδομα ενοικίου στις οικογένειες που είναι έξω από τα σπίτια τους, να γίνει ο απαραίτητος ψεκασμός για τα σμήνη κουνουπιών. Οπως και να σταματήσει αμέσως το αίσχος που μας κατήγγειλαν οι άνθρωποι, να έρχονται λογαριασμοί ρεύματος και νερού σε σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα και κλειστά, 7 μήνες τώρα, σε χωριά - φαντάσματα, όπως ο Βλοχός».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εχουμε πια μαζέψει μεγάλη εμπειρία για το ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της Ευρώπης(2024-05-24 00:00:00.0)
Δίνουν μάχη με τη «μούχλα» της εγκατάλειψης και της κρατικής αδιαφορίας(2024-03-30 00:00:00.0)
«Ο λαός της περιοχής μπορεί να καταδικάσει την πολιτική που έπνιξε τον θεσσαλικό κάμπο»(2023-10-05 00:00:00.0)
Nα ξεκινήσουν άμεσα όλα τα αντιπλημμυρικά, ζητά το ΚΚΕ(2018-07-12 00:00:00.0)
Φταίνε οι πολίτες!(2001-11-07 00:00:00.0)
Λίμνη ο κάμπος(1997-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ