Πέμπτη 12 Ιούλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Nα ξεκινήσουν άμεσα όλα τα αντιπλημμυρικά, ζητά το ΚΚΕ

Νέα Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος στη Βουλή

Eurokinissi

Να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στη Μάνδρα Αττικής, να αποκατασταθούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι κάτοικοι, ζητά το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, με αφορμή τις νέες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή από την πρόσφατη νεροποντή.

Το κείμενο της Ερώτησης υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ ανέδειξε και τον περασμένο Δεκέμβρη στη Βουλή με Ερώτησή του το πρόβλημα της έλλειψης αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Θριασίου, που είχε ως αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το Νοέμβρη του 2017, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε 24 ανθρώπους και κατέστρεψαν λαϊκές περιουσίες.

«Τονίσαμε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού», αναφέρεται. «Να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές σε δημόσιες υπηρεσίες, κτίρια και υποδομές, όπως είναι η οδός Κοροπούλη, η παλιά Εθνική οδός Αθηνών - Θήβας, η γέφυρα στην είσοδο της πόλης, τα δύο νηπιαγωγεία, το δημοτικό γήπεδο και άλλα σημαντικά έργα. Να δοθούν αποζημιώσεις στο σύνολο της καταστροφής που έχουν υποστεί σπίτια και μικρές επιχειρήσεις. Να παγώσουν όλα τα δάνεια, τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο, οργανισμούς, να απαλλαγούν οι πληγέντες των πλημμυρών από τέλη, φόρους και λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην απάντηση της Επίκαιρης Ερώτησής μας, καθώς και στις διάφορες "αναπτυξιακές" φιέστες που οργάνωσε, καθησύχαζε ότι τα αναγκαία έργα θα προχωρήσουν άμεσα και ότι τα μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων επαρκούν για να επουλωθούν οι πληγές. (...)

Μέχρι σήμερα δεν έχουν καν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που εγκρίθηκαν, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής. Ενώ οι αποζημιώσεις σε όσους δόθηκαν, μαζί με τα δάνεια, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σπιτιού ή μιας επιχείρησης που έχει καταστραφεί ή έχει πάθει σοβαρές ζημιές. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν κάτοικοι στη Μάνδρα που σκέφτονται τη μετεγκατάσταση, γιατί εξακολουθούν να νιώθουν και να είναι απροστάτευτοι απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η περιφερειακή διοίκηση Αττικής είναι εκτεθειμένες, γιατί δεν προχώρησαν στα αναγκαία μέτρα για να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι νέων καταστροφών και για να ανακουφιστούν όλοι όσοι έχουν πληγεί.

Ολα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές διοικήσεις δεν φρόντισαν να γίνουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και τα φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους. Αυτά τα έργα κατά βάση δεν θεωρούνται επιλέξιμα, όπως τα έργα που έχουν ανταποδοτική χρήση, για παράδειγμα οι αυτοκινητόδρομοι, με τα διόδια που φέρνουν κέρδος στους καπιταλιστικούς ομίλους.

Είναι η ίδια πολιτική που ποικιλοτρόπως ενισχύει τις μεγάλες επιχειρήσεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, τη στιγμή που δεν προχωράει σε έργα με τα οποία να προστατευτούν οι λαϊκές περιοχές.

Οι πρόσφατες πλημμύρες δείχνουν ότι αν δεν παρθούν ουσιαστικά μέτρα θα παραμένει σοβαρός ο κίνδυνος για νέες καταστροφές το επόμενο διάστημα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ