Με βομβαρδιστικά ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές
South Korean Defense Ministry |
Από παλιότερα γυμνάσια των ΗΠΑ - Νότιας Κορέας |
Στην άσκηση συμμετείχαν μάλιστα βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου B-52, ικανά να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αλλά και μαχητικά αεροσκάφη των τριών χωρών.
Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η άσκηση «διεξήχθη για να αποτρέψει τις εξελισσόμενες πυρηνικές και πυραυλικές απειλές της Βόρειας Κορέας και για να ενισχύσει τις ικανότητες αντίδρασης», ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για τις πρώτες αυτού του είδους τριμερείς ασκήσεις φέτος, που όμως θα επεκταθούν στο άμεσο μέλλον.
Νωρίτερα είχε γίνει νέα βαλλιστική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που σύμφωνα με τη Σεούλ αφορούσε πύραυλο μέσου βεληνεκούς και πραγματοποιήθηκε σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ. Κατέπεσε σε περιοχή ανάμεσα στη Χερσόνησο και στην Ιαπωνία, αφού πρώτα διένυσε απόσταση 600 χιλιομέτρων.
Τηλεδιάσκεψη είχαν χθες οι Πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στη συζήτηση ξεχώρισε το ζήτημα της Ταϊβαν, με τον Κινέζο ηγέτη να προειδοποιεί ότι αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι κινήσεις αυτονομιστών και η ενθάρρυνσή τους από το εξωτερικό. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του κινεζικού πρακτορείου «Xinhua», σε περίπτωση προκλήσεων στην Ταϊβάν ο Σι δεν πρόκειται να καθίσει «με σταυρωμένα χέρια», καθώς «οι διμερείς σχέσεις θα πρέπει να καθοδηγούνται από τρεις βασικές αρχές ώστε να βελτιωθούν εντός του 2024». Ως τέτοιες αναφέρθηκαν «η ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης, κλείνοντας την πόρτα στη σύγκρουση και την αντιπαράθεση, η σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις, με αποχή από προκλήσεις και επεισόδια, και τέλος η διατήρηση αξιοπιστίας, ώστε ό,τι συμφωνούν οι δύο χώρες να μετουσιώνεται σε πράξη».
Από την πλευρά του ο Μπάιντεν, αναφερόμενος κι αυτός στο θέμα της Ταϊβάν, ζήτησε «ειρήνη και σταθερότητα» εν αναμονή της ορκωμοσίας νέου Προέδρου και ζήτησε να διαφυλαχθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.
Μετά την επικοινωνία των δύο ηγετών ανακοινώθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα μεταβούν στην Κίνα οι υπουργοί Οικονομίας και Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, σε πεδίο όλο και πυκνότερων διεργασιών εξελίσσεται και η Κεντρική Ασία, όπως δείχνουν διάφορες προσπάθειες για διεθνή αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν, με τους οποίους διαπραγματεύονται τη συνεργασία τους όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα εργάζεται ώστε σύντομα να αφαιρέσει τους Αφγανούς Ταλιμπάν από τη λίστα της με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Πρόκειται για μία χώρα που βρίσκεται δίπλα μας και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουμε επικοινωνία μαζί τους (σ.σ. με τις αφγανικές αρχές)», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Χρειάζεται να λύσουμε πιεστικά ζητήματα, αυτό απαιτεί φυσικά και διάλογο, άρα από αυτήν την πλευρά επικοινωνούμε μαζί τους, όπως πρακτικά όλοι. Αποτελούν την ντε φάκτο εξουσία στο Αφγανιστάν».