Οπως ανέφερε στο σημείωμά της η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου, οι φετινές παραστάσεις έχουν «έναν προσανατολισμό πολιτικό, με την έννοια ότι θέτουν στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες: Το αίτημα για Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και συμπερίληψη, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά». Οπως, μάλιστα, ανέφερε, το παραπάνω ζήτημα διατρέχει τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ από την Πειραιώς 260 έως το Ηρώδειο και τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου.
Στην Επίδαυρο θα παρουσιαστεί η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, με έναν εξαιρετικό θίασο Ελλήνων ηθοποιών σε σκηνοθεσία του Τιμοφέι Κουλιάμπιν, αλλά και η νέα παραγωγή της Κομεντί Φρανσαίζ, «Not Hecuba» («Δεν είναι η Εκάβη») του Πορτογάλου σκηνοθέτη και νέου διευθυντή του Φεστιβάλ της Αβινιόν, Τιάγκο Ροντρίγκες. Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του Αρχαίου Δράματος, καθώς ο Κουλιάμπιν ακολουθεί το πρωτότυπο έργο του Ευριπίδη, ενώ ο Ροντρίγκες υπογράφει, ως συγγραφέας, ένα νέο θεατρικό έργο με έμπνευση από το αρχαίο πρωτότυπο.
Ακόμα, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με το Εθνικό Θέατρο ανεβάζουν την «Ορέστεια», ο Θάνος Παπακωνσταντίνου, πάλι, μαζί με το Εθνικό παρουσιάζουν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, η Μαριάννα Κάλμπαρη με το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζουν το έργο του Αισχύλου «Ικέτιδες», ο Αρης Μπινιάρης τους «Ορνιθες» του Αριστοφάνη και ο Γιάννης Κακλέας με το ΚΘΒΕ τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη.
Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται, για τέταρτη χρονιά, ο επιτυχημένος Κύκλος Contemporary Ancients, με δύο παραστάσεις σε ενιαία βραδιά, οι οποίες συνομιλούν με έργα που θα συναντήσουμε και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Εκεί θα συναντήσουμε δουλειές των Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Νίκου Χατζόπουλου, Βίνιαν Στεργίου, Αικατερίνης Παπαγεωργίου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης συναυλίες, ενώ ο Σίμος Κακάλας θα δουλέψει με νέες καλλιτέχνιδες και νέους καλλιτέχνες πάνω στον «Ορέστη» του Ευριπίδη.
Στο Ηρώδειο παρουσιάζονται μεγάλες ορχήστρες, κορυφαίοι μαέστροι και ερμηνευτές, αλλά και σπουδαίες μορφές της σύγχρονης ξένης και ελληνικής μουσικής, ενώ μετά από πολλά χρόνια επιστρέφει ο Χορός, με ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, τη νέα δημιουργία της Anne Teresa De Keersmaeker και των Rosas.
Στο πρόγραμμα της Πειραιώς 260 επιλέχθηκαν παραστάσεις που, μέσα από διαφορετικές σκηνικές γλώσσες, απαντούν στο ερώτημα «"Πώς να ζήσουμε τη ζωή μας; Πώς να αντέξουμε τη ζωή μας;". Aγγίζουν θέματα ταυτότητας, ερευνούν την επίδραση της τεχνολογίας στην καθημερινή μας ζωή, με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μιλούν για το αίσθημα απομόνωσης σ' έναν κόσμο που ο πολίτης νιώθει αφιλόξενο, αλλά και για στιγμές ευδαιμονίας που χαρίζει η συνύπαρξη», λέει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.
Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος, από τις 21 έως τις 25 Ιούλη, η πρωτοβουλία grape για την προβολή του ελληνικού θεάτρου και χορού. Οι καλλιτέχνες του grape φέτος είναι οι Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ανδρέου, Mario Banushi, Χαρά Κότσαλη, Γιολάντα Μαρκοπούλου - Ομάδα Station Athens, Ευθύμης Φιλίππου - Αγγελική Παπούλια, Ζωή Χατζηαντωνίου και Αργυρώ Χιώτη, ενώ το Φεστιβάλ αφιερώνει και έναν «κύκλο» στη Μεταπολίτευση, με θεατρική παράσταση, συζητήσεις και συναυλία.
Ολο το πρόγραμμα είναι αναρτημένο στη σελίδα του Φεστιβάλ, aefestival.gr, ενώ η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.