Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Διαρκής ανταλλαγή πυρών στην Ερυθρά Θάλασσα

Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό

Οσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε Γάζα και Δυτική Οχθη, τόσο εξακολουθούν και οι εχθροπραξίες σε άλλα μέτωπα της «εύφλεκτης» περιοχής της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Τη Δευτέρα σημειώθηκαν νέες επιθέσεις των ΗΠΑ σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο καταστρέφοντας 7 αντιπλοϊκούς πυραύλους, 3 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 3 κοντέινερ αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών σε περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχο των δυνάμεων αυτών.

Σε ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού οι επιθέσεις αυτές δικαιολογήθηκαν με το επιχείρημα ότι έγιναν «για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας» στην Ερυθρά Θάλασσα και «σε νόμιμη άμυνα», επειδή «υπήρχε άμεση απειλή για εμπορικά πλοία και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή».

Από την πλευρά τους οι Χούθι εξαπέλυσαν χτες επίθεση κατά του δεξαμενόπλοιου MADO, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, στην περιοχή Εϊλάτ του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον Γιαχί Σάρι, στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, έγινε πυραυλική επίθεση «σε αμερικανικό δεξαμενόπλοιο» το οποίο - όπως έγινε αργότερα γνωστό - μετέφερε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Σαουδική Αραβία προς τη Σιγκαπούρη.

Λίγες μέρες πριν, την Παρασκευή, οι Χούθι εκτόξευσαν 3 βαλλιστικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους προς την Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς να αναφερθούν ζημιές σε πλοία ή τραυματισμοί πληρωμάτων.

Ψήφισμα του ΟΗΕ για τους Χούθι

Τη Δευτέρα, επίσης, κατά τη συνεδρίασή του το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα που ζητά από τους Χούθι να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στα Στενά του Μπαμπ Αλ Μαντίμπ και στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας τις άλλες χώρες - μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν «στην πράξη για να αποτρέψουν τους Χούθι από την απόκτηση όπλων και εξοπλισμού για περισσότερες επιθέσεις».

Καταδίκασαν επίσης ομόφωνα την επίθεση που έκαναν οι Χούθι στις 18 Φλεβάρη εναντίον του πλοίου «MV Rubimaru», που ναυάγησε, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του πληρώματος του σκάφους «MV Galaxy Leader», που παραμένει υπό κατάσχεση εδώ και πάνω από 100 μέρες, και επεσήμαναν τη «σημασία της πλήρους εφαρμογής της απόφασης 2216» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ζητά «συνεργασία και με την κυβέρνηση της Υεμένης για την αποτροπή απόκτησης όπλων από τους Χούθι».

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Το υπουργείο Αμυνας της Συρίας κατήγγειλε χτες το Ισραήλ ότι εξαπέλυσε άλλη μία πυραυλική επίθεση σε βάρος της, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις έξω από τη Δαμασκό. Η επίθεση έγινε γύρω στις 2 π.μ. και προκάλεσε «υλικές ζημιές». Η αεράμυνα - κατά το συριακό υπουργείο Αμυνας - λειτούργησε και αναχαίτισε αρκετούς πυραύλους.

Την Κυριακή το πρωί το Ισραήλ είχε εξαπολύσει μία ακόμα πυραυλική επίθεση στη Συρία, με τη δικαιολογία ότι χτύπησε «αποθήκες όπλων» της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ