Τετάρτη 20 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στην Ουκρανία

Κράτος εν κράτει οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη
Κράτος εν κράτει οι Αμερικανοί στην Αλεξανδρούπολη
Τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία δρομολογεί η κυβέρνηση, υπηρετώντας ευρωατλαντικά προτάγματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μετέβη χτες στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν, στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχει στην υπό αμερικανική καθοδήγηση συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για την Αμυνα στην Ουκρανία. Επισήμως, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η παροχή αμυντικού υλικού και η εκπαίδευση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συνεργασία ανάπτυξης δυνατοτήτων για την άμυνα της χώρας».

Κατά την παρέμβασή του ο Ελληνας υπουργός αναφέρθηκε στην «αμυντική βοήθεια» της χώρας μας στην Ουκρανία και τόνισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της». Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να έχει και διμερή συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ράστεμ Ουμέροφ, προκειμένου να συζητήσουν για την «αμυντική υποστήριξη της Ελλάδας». Στο περιθώριο της διάσκεψης, διμερείς συναντήσεις είχε και με τους υπουργούς Αμυνας της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως και με τον υφυπουργό Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και προηγμένου οπλισμού στην Ουκρανία.

Προηγήθηκε, τη Δευτέρα, η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την «κρίση» στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τα οποία είχαν και τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν.

Η υποκρισία της κυβέρνησης χτύπησε ταβάνι και σε αυτήν την περίπτωση. Χαρακτηριστικά, ο Γεραπετρίτης ρωτήθηκε: «Η Ελλάδα στηρίζει τις κυρώσεις για τον Ναβάλνι, αλλά και τις κυρώσεις για τους εποίκους στη Γάζα;». Η απάντηση ...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι κυρώσεις, γενικά, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι πάντοτε το μέσο εκείνο, το οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Γνωρίζετε καλά ότι έχουν επιβληθεί σειρά από πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Παρά ταύτα, και σήμερα ακόμη, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει εξαιρετικά σύνθετη. Η Ουκρανία βάλλεται. Θα στηρίξουμε με κάθε μέσο την ακεραιότητά της». Ούτε λέξη για το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Σε αυτό το πλαίσιο θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών, εκατομμύρια σφαίρες, 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, ενώ έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών, όλα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία. Αντίστοιχα πωλήθηκαν 30.000 βλήματα και 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση φέρεται, εξάλλου, να ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ότι το 2024 μπορεί να πουλήσει με διακρατικές συμφωνίες στην Τσεχία (που με τη σειρά της τα προωθεί στην Ουκρανία): 2.000 ρουκέτες αέρος - εδάφους 5 ιντσών, 180 ρουκέτες αέρος - εδάφους 2,75 ιντσών, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών (για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα), 4 εκατ. σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62x54 χιλιοστών και, τέλος, 70 πυροβόλα Μ-114Α1 που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Οι Ουκρανοί ζητούν επίσης την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 (εντάσσονται στην 182η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και συγκροτούν την αντιαεροπορική άμυνα του Δ' Σώματος Στρατού - Περιοχή Ευθύνης Θράκης) και OSA-AK (αντιαεροπορικά συστήματα βραχέος βεληνεκούς του Στρατού Ξηράς, είναι στην Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - νησιά Ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων), ενώ έχουν συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, όπως και η παραχώρηση αριθμού ρωσικής προέλευσης αντιαρματικών όπλων FAGOT. Παράλληλα, έχει τεθεί και το θέμα της παραχώρησης των αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου S-300 PMU1 της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στην 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων και εξασφαλίζουν την αεράμυνα της Κρήτης.

Παραπέρα, οι Ουκρανοί φέρεται να έχουν ζητήσει βλήματα και αντιαρματικούς εκτοξευτήρες τύπου «Milan», λέμβους διαστάσεων 7 και 11 μέτρων για χρήση από τις Ειδικές Δυνάμεις τους και οτιδήποτε συνδέεται με τις παρεμβολές σε κάθε είδους συχνότητα.

Συνεχίζονται οι ΝΑΤΟικές «καραβιές»

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διεκπεραίωση πολεμικού υλικού των Αμερικανών προς ό,τι οι ίδιοι ονομάζουν «ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων». Πρόκειται για φορτία της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού των ΗΠΑ, με έδρα το Fort Carson στο Κολοράντο. Οι πρώτες παρτίδες ξεφορτώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα από το μεταγωγικό «Leroy A. Mendonca» του Πολεμικού Ναυτικού τους (υπολογίζεται ότι κατέβασε 3.000 «τεμάχια», άρματα M1A2 «Abrams», οχήματα JLTV, τρέιλερ κ.λπ.), ενώ τα επόμενα ήρθαν με τα μισθωμένα από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ θηριώδη «ARC Independence» και «ARC Endurance» (ξεφόρτωσαν M2 «Bradley Infantry Fighting Vehicles», αυτοκινούμενα πυροβόλα, οχήματα του Μηχανικού κ.ά.).

Προωθούνται κατόπιν προς χώρες της Ανατολικής, Κεντρικής και Βορειοανατολικής Ευρώπης, στο πλαίσιο 9μηνης ανάπτυξης της Ταξιαρχίας στην ήπειρό μας. Μια εναλλαγή δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησής τους «Atlantic Resolve», που ήδη από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο στην περιοχή φρέσκιες δυνάμεις των Αμερικανών.

Για τις ανάγκες της εκφόρτωσης, και με λυμένα τα χέρια από τις συμφωνίες με τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, οι Αμερικανοί, λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει, απομόνωσαν ένα τεράστιο κομμάτι του λιμένα, έκτασης περίπου 100.000 τ.μ., όπως υπολογίζεται αρμοδίως, όπου ξεφόρτωναν, στοίβαζαν, παράτασσαν το υλικό τους πριν το προωθήσουν οδικώς και σιδηροδρομικώς βορειότερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ