Τετάρτη 6 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Το κέρδος των λίγων καταπατά τις ανάγκες και υπονομεύει τη ζωή των πολλών

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ

Πλούσια πείρα και συμπεράσματα για το πώς η καπιταλιστική ανάπτυξη «φέρνει κέρδη στους λίγους, φτώχεια και υποβάθμιση στους πολλούς» αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟΒ Αλιβερίου του ΚΚΕ, χτες Τρίτη, με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στο Αλιβέρι, παρουσία εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων και φορέων της περιοχής.

Σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την παρουσία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου, που εδώ και δεκαετίες αποτελεί ένα από τα βιομηχανικά και ενεργειακά κέντρα της χώρας μας με σημαντικό ρόλο στην «πράσινη» μετάβαση, αναφέρθηκε ο Δημήτρης Παρασκευάς, μέλος του ΤΓ Εύβοιας του ΚΚΕ. Προσδιορίζοντας το ποιος τελικά βγήκε κερδισμένος, τόνισε πως αυτό προκύπτει ξεκάθαρα μέσα από την ακρίβεια και τη βάρβαρη καθημερινότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής, από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τις τεράστιες ελλείψεις σε Υγεία, Παιδεία, υποδομές κ.α.

Οι μύθοι που καλλιέργησαν και καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου καταρρέουν στην πράξη

«Η εκδήλωση της ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ είναι σημαντική, μέρος της γενικότερης προσπάθειας που κάνει το Κόμμα μας για να γίνει ακόμα πιο πλατιά και ουσιαστική συζήτηση με τους εργάτες και τις εργάτριες, τον λαό και τη νεολαία για τις πολιτικές εξελίξεις και την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη, που προβάλλουν το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι για να χειραγωγήσουν τις λαϊκές συνειδήσεις, να περάσουν τη διαλυτική αντίληψη της ταξικής συνεργασίας, εκμεταλλευτή και εκμεταλλευόμενου, τον κοινωνικό εταιρισμό, για να αφοπλίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα», τόνισε αρχικά στην ομιλία του ο Γιώργος Μαρίνος και μεταξύ άλλων πρόσθεσε:


«Οι μύθοι που καλλιέργησαν και καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου καταρρέουν στην πράξη με την πανελλαδική πείρα, με την πείρα της περιοχής μας.

Οι επιχειρηματίες, η ΕΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου και τα άλλα ακροδεξιά μορφώματα, εν χορώ, αναμασούν ένα σύνθημα "Ολα για την ανάπτυξη", για την καπιταλιστική ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των οικονομικών ομίλων, των εκμεταλλευτών και καλούν τους εργαζόμενους να υποταχθούν, να προσκυνήσουν τον "θεό" των επενδύσεων, προβάλλοντας τον μύθο πως έτσι θα ζήσουν καλύτερες μέρες.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους του μόχθου, στις νέες και τους νέους, και τους λέμε: Μην τσιμπάτε στα περί ανάπτυξης δολώματα, σκεφτείτε ότι δεκαετίες το αστικό κράτος, το κράτος των λίγων και οι κυβερνήσεις του, στο όνομα της ανάπτυξης, μοιράζουν δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες, με τους λεγόμενους αναπτυξιακούς νόμους, με χρηματοδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, με το ΕΣΠΑ και τα άλλα προγράμματα της ΕΕ και σήμερα τους δίνουν τεράστια ποσά, κεφάλαια 36 και πάνω δισ. από το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» και της ψηφιακής οικονομίας.

Τα τεράστια αυτά ποσά προέρχονται από τη φοροληστεία του λαού μας και των άλλων λαών, κάθε ευρώ που πάει στο κεφάλαιο το στερούνται οι λαϊκές οικογένειες, κόβεται από τις δικές τους ανάγκες, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, την πολιτική προστασία, την αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση, τις αναγκαίες υποδομές για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Συνεχίζοντας ο Γιώργος Μαρίνος τόνισε πως «χρειάζεται να ξεκαθαριστεί στη λαϊκή σκέψη και να δοθεί απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιον ωφελεί η καπιταλιστική ανάπτυξη;» και υπογράμμισε:

«Την απάντηση τη δίνει η πράξη, αυτό που ζούνε οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Πραγματικά πολλαπλασιάζεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, αλλά συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων, των καπιταλιστών, των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής...

Το λαϊκό εισόδημα δεν φτάνει για να περάσει ο μήνας, αν τύχει μια στραβή "μένεις στον άσσο". Ο μισθός και η σύνταξη εξανεμίζονται από την αβάσταχτη ακρίβεια που προκαλούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων, των ιδιοκτητών των σούπερ μάρκετ, τα χαράτσια της "πράσινης μετάβασης", τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα και την Ενέργεια που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις. Τα μέτρα που αναμασά η κυβέρνηση κάθε τόσο την γελοιοποιούν, γιατί επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια και οι ανακοινώσεις της διαψεύδονται όταν μια οικογένεια πάει στα μαγαζιά για να αγοράσει τρόφιμα, τα αναγκαία εμπορεύματα για τον λαϊκό νοικοκυριό».

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση και την ταξική πάλη, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι «είναι ένωση των μονοπωλίων, των μεγάλων συμφερόντων, των οικονομικών λόμπι. Από αυτή τη λυκοσυμμαχία και με τη συνενοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων του κεφαλαίου, παίρνονται διαχρονικά οι αποφάσεις που κάνουν αβίωτο τον βίο του λαού μας» και καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ και στην κάλπη των ευρωεκλογών, σημειώνοντας:

«Στην πράξη επιβεβαιώνεται πως η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση και την ταξική πάλη, στη συμπόρευση περισσότερων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων με το ΚΚΕ, στις καθημερινές μάχες και τις πολιτικές αναμετρήσεις, στις ευρωεκλογές στις 9 Ιούνη, συνεχίζοντας ακόμα πιο αποφασιστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για να αναδειχθεί ο εργαζόμενος λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων, να περάσει στην αντεπίθεση και να διεκδικήσει την εξουσία και τη διακυβέρνηση του τόπου, να ζήσουν οι λαϊκές οικογένειες καλύτερες μέρες, σε μια νέα κοινωνία, στη σοσιαλιστική κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στη θέση της εξουσίας των μονοπωλίων, η εξουσία της εργατικής τάξης, η εργατική - λαϊκή εξουσία! Στη θέση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, η κοινωνική ιδιοκτησία των οικονομικών εργαλείων, των μέσων παραγωγής, του πλούτου που παράγει ο λαός! Στη θέση του ανταγωνισμού και της καπιταλιστικής αναρχίας ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός! Στη θέση του κέρδους των λίγων, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών! Με αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλα κράτη και λαούς. Αυτή είναι η προοπτική που μας οπλίζει με δύναμη στους καθημερινούς αγώνες, αυτός είναι ο φάρος που δείχνει τον δρόμο!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ