Πέμπτη 29 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Σύμπνοια στην επιχειρηματική λειτουργία και των δημόσιων πανεπιστημίων

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση

Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Θυμίζουμε ότι στην πρώτη συνεδρίαση, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση για την κατάρτιση του καταλόγου των φορέων που θα προσκαλούνταν, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρ. Κέλλας, αρνούνταν πεισματικά να κληθούν εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων. Στον κατάλογο που αρχικά ανέγνωσε και περιλαμβάνονταν 15 φορείς, φιγουράριζαν πάνω πάνω ο ΣΕΒ και η Ενωση Επιμελητηρίων, ενώ απουσίαζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, Ομοσπονδίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η ΟΛΜΕ, η Συνομοσπονδία των γονιών (ΑΣΓΜΕ) κ.ά. Μετά από έντονη συζήτηση και... εξαντλητικές πιέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι αφού είχε γίνει φανερό ότι η κυβέρνηση ήθελε να αποκλείσει τη φωνή των φοιτητών, ο πρόεδρος αναγκάστηκε να δεχτεί τις Ομοσπονδίες του ΕΤΕΠ και των Διοικητικών Υπαλλήλων και κάτω από νέες πιέσεις τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας. «Εχουμε εξαντλήσει όλα τα όρια, σας παρακαλώ, ο κανονισμός λέει για 10 και φθάσαμε στους 18 φορείς», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ. Κέλλας. Αλλά αφού προχώρησε η συζήτηση ο πρόεδρος επανήλθε, ορμώμενος από πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ευ. Στυλιανίδη και με μεγάλη ευκολία πρόσθεσε στον κατάλογο των φορέων τον Σύλλογο των Εργοθεραπευτών αλλά και τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής Κομοτηνής, που πρόσκειται στη ΔΑΠ!

Υπάρχει αρνητική εμπειρία από αναδιαρθρώσεις του ακαδημαϊκού χάρτη

Στα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι υπάρχει «μπόλικη αρνητική εμπειρία» από τέτοιες αναδιατάξεις του ακαδημαϊκού χάρτη, οι οποίες αντιμετώπισαν φοιτητές και εργαζόμενους ως πειραματόζωα και ενώ υπόσχονταν αναβάθμιση, έφερναν υποβάθμιση. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει αν οι απόφοιτοι των Τμημάτων - που σήμερα ανήκουν στο ΔΙΠΑΕ και μεταφέρονται στο ΔΠΘ - θα κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί τόσα χρόνια είναι στον «αέρα». Ακόμα επισήμανε ότι πουθενά στα σχετικά άρθρα δεν αναφέρεται τίποτα για τη στελέχωση των Τμημάτων με το απαραίτητο προσωπικό, καμία αναφορά για τη φοιτητική μέριμνα, τη μετακίνηση, τη φοιτητική στέγη.

Χαρακτηριστικό είναι, υπογράμμισε ο Γ. Δελής, ότι η κρατική χρηματοδότηση για το Δημοκρίτειο από 10 εκατομμύρια ευρώ το 2012, το 2023 ήταν μόλις 4,6 εκατομμύρια. Ενώ ξεκαθάρισε ότι αποδεικνύεται πως στόχος είναι η περαιτέρω επιχειρηματική δράση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, ο σφιχτός εναγκαλισμός του με επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και με το ΝΑΤΟ, σε μια περιοχή όπως η Ανατ. Μακεδονία και η Θράκη, που έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής φτηνό» για τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Με το βλέμμα στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων

Κατά τ' άλλα η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου την Τρίτη έδειξε την ουσιαστική σύμπνοια που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την επιχειρηματική δράση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη πως «είμαστε στις τελευταίες χώρες του προηγμένου δυτικού κόσμου σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στην Ερευνα και ότι είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στην οικοδόμηση δικτύων συνεργασίας του πανεπιστημίου και της αγοράς εργασίας (...) Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη δημιουργία καλών ιδεών που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία επιχειρήσεων, εάν δεν πολλαπλασιάσετε τα κονδύλια για την Ερευνα». Παράλληλα, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που πέρα από τη γνωστή επιμονή του για αναθεώρηση του άρθρου 16, είπε ότι «το βασικό πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η ανάπτυξη παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων αλλά της απελευθέρωσης του δημόσιου πανεπιστημίου» και πρότεινε στην κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στα δημόσια πανεπιστήμια να ανοίγουν τέτοια «απελευθερωμένα» παραρτήματα, όπως τα ιδιωτικά, εντός της επικράτειας, με δίδακτρα που θα καλύπτει το ΙΚΥ!

Την ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης έδειξε, κλείνοντας τη συζήτηση, ο υπουργός Παιδείας, Κυρ. Πιερρακάκης, επαναλαμβάνοντας ότι «συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια». Επέμεινε ότι υπάρχει ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα με τα κολέγια, αλλά, όπως είπε, είναι αρρύθμιστη και τάχα τώρα θα ρυθμιστεί. Πρόσθεσε πως «ήδη σήμερα, κυπριακά πανεπιστήμια, κερδοσκοπικά, κάνουν κοινά μεταπτυχιακά με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (...) Δεν είδα κανέναν να ενοχλείται από αυτό από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια και να καταγγέλλει την προβληματική κερδοσκοπία, με εξαίρεση το ΚΚΕ»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ