Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Εκλεισαν τις γραμμές» και απαίτησαν μισθούς και δικαιώματα

Δυνατά ακούστηκαν τα συνθήματα «Φτάνει πια!», «Αυξήσεις εδώ και τώρα», τέρμα στο δουλεμπορικό καθεστώς της «ειδικής βίζας»

Στις εγκαταστάσεις της «Teleperformance» στην Αθήνα
Στις εγκαταστάσεις της «Teleperformance» στην Αθήνα
Με μαζικό απεργιακό «παρών», για δεύτερη φορά μέσα σε δυο βδομάδες, εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων σε πέντε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, «Teleperformance», «Webhelp», TTEC, «Foundever» και «Cosmote e-Value», έστειλαν χθες ξεκάθαρο μήνυμα στις εργοδοσίες ότι γίνεται πράξη το σύνθημά τους «Φτάνει πια!».

Με μπροστάρη και οργανωτή το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, τις Σωματειακές Επιτροπές τους στις επιχειρήσεις αλλά και το νεοϊδρυθέν επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων «Teleperfomance» (ΣΕΤΕΠ), δήλωσαν ότι δεν ανέχονται να ζουν με ψίχουλα, με αβέβαιο εργασιακό μέλλον και σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, καθώς οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί και η παραμονή τους στην Ελλάδα εξαρτάται από το αν έχουν δουλειά ή όχι.

Η μαζική συμμετοχή τους στις πρωινές συγκεντρώσεις έξω από τα κτίρια των εταιρειών όπου δουλεύουν, και στη συνέχεια η μαχητική κοινή απεργιακή συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Εργασίας, έριξαν στο «καλάθι των αχρήστων» τις προσπάθειες των εργοδοτών να μην απεργήσουν οι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστικές είναι οι καταγγελίες εργαζομένων για συναντήσεις στις οποίες τους καλούσαν εκπρόσωποι της εργοδοσίας στην «Teleperfomance» την προηγούμενη βδομάδα, για να τους πείσουν ότι δεν πρέπει να απεργήσουν και ότι αιτήματα όπως αυξήσεις μισθών απειλούν την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα της εταιρείας! Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων όμως δεν κάμπτεται. Μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι αντέδρασαν στους εκβιασμούς, είτε καλώντας επιτόπου την εργοδοσία να απευθύνεται μόνο στο Σωματείο είτε καταγγέλλοντας οι ίδιοι στο Σωματείο τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της.

Στα γραφεία της «Teleperformance» στη Θεσσαλονίκη
Στα γραφεία της «Teleperformance» στη Θεσσαλονίκη
Για άλλη μια φορά ακούστηκαν στα Αγγλικά τα συνθήματα «Enough is enough» («Φτάνει πια») και «Εqual right, equal pay - change our visa right away» («Ιδια δικαιώματα, ίδιους μισθούς - αλλάξτε αμέσως το καθεστώς βίζας»), το οποίο αναφέρεται στον τρόπο παραμονής στην Ελλάδα και στις συνθήκες εγκλωβισμού των εργαζομένων από το «δουλεμπορικό καθεστώς» της «βίζας ειδικού σκοπού». Επίσης τα «One, two, three - raise the salary» («Αυξήστε τον μισθό») και «We strike, we fight - this is our right» («Απεργούμε, παλεύουμε - είναι δικαίωμά μας»), τονίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να τους εμποδίσει να αγωνιστούν.

Ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, μιλώντας στους απεργούς μετέφερε μηνύματα αλληλεγγύης από συνδικάτα σε Ινδία και Πορτογαλία, που κι αυτά έχουν κηρύξει απεργία για τους εργαζόμενους στα τηλεφωνικά κέντρα, στις 23 και 26 Φλεβάρη αντίστοιχα. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η απεργία έχει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή από την προηγούμενη, η οποία είχε φτάσει τους 3.000 απεργούς, γεγονός που έγινε δεκτό με θερμά χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους απεργούς.

Στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας μίλησαν για τον αγώνα που δίνουν εργαζόμενοι από όλες σχεδόν τις εταιρείες, τονίζοντας τη δύναμη της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης που αποπνέει η συμμετοχή στην απεργία και ότι η ανάγκη είναι που τους σπρώχνει στον αγώνα.

Εργαζόμενοι εγγράφονται στο Σωματείο τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης
Εργαζόμενοι εγγράφονται στο Σωματείο τους κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης
Χαιρέτισε ακόμα ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα έχει ξεπεράσει ακόμα και τα σύνορα της χώρας, ενώ συζητιέται σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς. Σημείωσε ότι όλους τους εργαζόμενους τους ενώνει ο αγώνας για επιβίωση, και πως ο ένας παίρνει δύναμη από τους αγώνες τους άλλου. Επίσης, κάλεσε σε συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα των αγροτών.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ και εργαζομένων συναντήθηκε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Α. Στρατινάκη. Κατήγγειλαν την απαράδεκτη άρνηση των εργοδοτών να γίνουν διαπραγματεύσεις για τα αιτήματα που έχουν καταθέσει και για την υπογραφή ΣΣΕ, αλλά και τις απαράδεκτες προσπάθειές τους να «σπάσουν» την απεργία. Εθεσαν επίσης στο υπουργείο τα αιτήματα για τη βίζα, τα επιδόματα, τις συντάξεις, διαπιστώνοντας την πίεση που ασκούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η μαζική συμμετοχή, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία.

Σε συνέχεια της δράσης τους οι εργαζόμενοι οργανώνουν νέα Γενική Συνέλευση, ενώ θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση - συναυλία για τη στήριξη του αγώνα τους.


Από τη μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ