Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Στους δρόμους σε όλη τη χώρα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 8.30 π.μ., στην πλατεία Μαβίλη. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Στην τελική ευθεία για την πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση (24ωρη απεργία έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ, παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια η ΠΟΕΔΗΝ) βρίσκονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της, με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να κλιμακώνουν τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση, στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, στην ένταση της επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη.

Στην Αθήνα η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει σημείο εκκίνησης στις 8.30 π.μ. την πλατεία Μαβίλη και με πορεία θα τερματίσει στο υπουργείο Υγείας. Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σε Πάτρα (10.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»), Καρδίτσα (11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Βόλο (11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Λάρισα (12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου).

Η απεργιακή κινητοποίηση θα είναι η πρώτη απάντηση στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του νόμου για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία (βλ. σελ. 14), αλλά και ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία και την Πρόληψη, που προβλέπει το κλείσιμο των 2 από τα 3 εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, όπως και την κατάργηση όλων των εγκεκριμένων φορέων στο πεδίο της Απεξάρτηση, με δημιουργία ενιαίου φορέα ΝΠΙΔ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πριμοδοτώντας τη «μείωση της βλάβης».

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούν:

  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση, με νομοθετική ρύθμιση, όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών). Μόνιμη και σταθερή δουλειά με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου - 14ου μισθού. Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 - 2017.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Στο πλευρό των υγειονομικών συνδικάτα και σωματεία συνταξιούχων

Τη στήριξή τους στην απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, εκφράζουν συνδικάτα και συνταξιουχικά σωματεία της Στερεάς Ελλάδας, παίρνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τα σωματεία των υγειονομικών για την οργάνωση κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων διεκδίκησης.

Στη Λιβαδειά, το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και τα συνεργαζόμενα συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στην παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη, στις 11 30 π.μ., στην είσοδο των ΤΕΠ του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, καθώς και στη συγκέντρωση διεκδίκησης που συνδιοργανώνουν την ίδια μέρα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Θήβας καλεί σε κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου την Πέμπτη, στις 11 π.μ., στην οποία συμμετέχουν και καλούν τόσο το Εργατικό Κέντρο Θήβας όσο και η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Θήβας.

Αντίστοιχη κινητοποίηση τη μέρα της απεργίας των υγειονομικών διοργανώνουν τα συνεργαζόμενα Συνταξιουχικά Σωματεία της Φωκίδας, που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λαού της Αμφισσας.

Παν-ρεθυμνιώτικο συλλαλητήριο

Στο Ρέθυμνο, εργατικά σωματεία, φορείς και υγειονομικοί απευθύνουν κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο για την Υγεία, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο.

Γενική Συνέλευση σήμερα στον «Ευαγγελισμό»

Προετοιμάζοντας την πανυγειονομική απεργία της Πέμπτης, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καλεί σε Γενική Συνέλευση, σήμερα, στις 11 π.μ. στον χώρο του κυλικείου για «να οργανώσουμε τον αγώνα μας μπροστά στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο νοσοκομείο και συνολικά οι ζωές μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ