Copyright 2024 The Associated |
Από χτες κομβόι με τρακτέρ κατέφθαναν στις Βρυξέλλες από διάφορες περιοχές του Βελγίου μέσω εθνικών οδών, τα οποία παρατάχθηκαν στο κέντρο της πόλης και έξω από γραφεία της ΕΕ, ενώ από τη Δευτέρα δεκάδες τρακτέρ έχουν μπλοκάρει την Place De Meeus, στην περιοχή Leopold των Βρυξελλών.
Για χτες το General Farming Syndicate (ABS) είχε προγραμματίσει δράσεις σε όλους τους αυτοκινητόδρομους στις επαρχίες της Ανατολικής και της Δυτικής Φλάνδρας τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.
Διαδηλώσεις αναμένονται και στο λιμάνι της Αμβέρσας (το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης), με σχέδια να μπλοκάρουν περάσματα εμποδίζοντας τη φόρτωση και αναχώρηση των πλοίων. Για δεύτερη μέρα συνεχιζόταν χτες και ο αποκλεισμός δρόμων προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε (στην περιφέρεια της Μπριζ).
Στη Γαλλία, οι αγρότες χτες κατηύθυναν τα οχήματά τους προς τη μεγάλη αγορά Ρουνζίς, στα περίχωρα του Παρισιού, η οποία έχει κρίσιμο ρόλο για την τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς φρέσκων τροφίμων. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν - Ατάλ να τους τρομοκρατήσει (χτες η αστυνομία έκανε 18 συλλήψεις και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν παραταχθεί στην περιοχή από προχτές), οι αγρότες διαμήνυαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν. Το γαλλικό δίκτυο BFM TV μετέδιδε πλάνα από περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα, που έδειχναν τρακτέρ να παρακάμπτουν τις αστυνομικές δυνάμεις που συναντούσαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες και να συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς το Παρίσι μέσα από χωράφια. Την ίδια στιγμή, τόνιζαν σε δηλώσεις τους ότι χρειάζονται ουσιαστικές αποζημιώσεις για καταστροφές που πλήττουν τις σοδειές τους, ότι «πνίγονται» από τους αυξανόμενους φόρους και τους κανονισμούς που προωθούνται στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».
Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά σε μεγαλουπόλεις όπως το Μιλάνο, η Τοσκάνη και άλλες περιοχές, ενώ και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία αγροτικές ενώσεις καταρτίζουν σχέδιο κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας τις συνέπειες του «ανταγωνισμού» που υπηρετεί η ΕΕ.
Από τη μεριά των κυβερνήσεων, σήμερα αναμένεται νέος γύρος παζαριών για την προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τη γαλλική κυβέρνηση να ζητά εδώ και μέρες «εξαιρέσεις» για (τουλάχιστον ορισμένες) αγροτικές καλλιέργειες και να δηλώνει έτοιμη να παζαρέψει ακόμα πιο σκληρά τους όρους της συνεργασίας με νέες αγορές όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτό το φόντο, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε γνωστές τις προθέσεις της Επιτροπής να προχωρήσει σε κάποιες προσαρμογές.