Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκατοντάδες τρακτέρ στα μπλόκα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, δυναμώνει η αλληλεγγύη

Το Σάββατο 3 Φλεβάρη το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» | Συντονισμένα κλεισίματα Εθνικών Οδών χτες | Σείστηκε η Καρδίτσα από τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης

Στον Ε-65

RIZOSPASTIS

Στον Ε-65
Με δεκάδες μπλόκα να έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, όπως αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών, μαζικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις, άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν και δυναμώνουν μέρα με τη μέρα τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην «Agrotica» το Σάββατο

Σημαντικός σταθμός του αγώνα τους θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην Ανω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατία).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Καλεί γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο «την αγωνιστική τους πίεση, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας». Αλλωστε, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Πλατύκαμπος Λάρισας

Eurokinissi

Πλατύκαμπος Λάρισας
Στο μεταξύ, τα νέα μπλόκα που στήνονται καθημερινά από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, η ενίσχυση των ήδη στημένων μπλόκων δείχνουν ότι πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να υπονομεύσει τους αγώνες. Η πίεση προς την κυβέρνηση, που ήδη είναι στριμωγμένη, αναμένεται να δυναμώσει, όπως και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα.

Πάνω από 1.200 τρακτέρ στους δρόμους της Θεσσαλίας!

Ηδη οι Θεσσαλοί αγρότες που έχουν βγάλει στα μπλόκα πάνω από 1.200 τρακτέρ, συντονίζουν από προχτές τον αγώνα τους, υιοθετώντας κοινό πλαίσιο αιτημάτων και προχωρώντας σε κοινές δράσεις.

Δύναμη στον αγώνα τους δίνει και η συνεχιζόμενη λαϊκή συμπαράσταση από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και επισκέψεις στα μπλόκα.

Χτες, μάλιστα, «επιστρατεύοντας» και νέες μορφές στις δράσεις τους, σε ταυτόχρονο και συντονισμένο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός) και άλλων δρόμων της Θεσσαλίας προχώρησαν ταυτόχρονα, στις 4 μ.μ., οι αγρότες από τα μπλόκα της περιοχής. Ηταν μια κίνηση που αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, ενώ στον συμβολικό αποκλεισμό που οργάνωσε το μπλόκο της Καρδίτσας συμμετείχε και ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ν. Καρδίτσας. Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Σοφάδων, που επέδωσε ψήφισμα στήριξης του αγώνα των αγροτών από το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων.

Με τρακτέρ γέμισε η πόλη της Καρδίτσας

Δεκάδες τρακτέρ ξεσήκωσαν την Καρδίτσα
Δεκάδες τρακτέρ ξεσήκωσαν την Καρδίτσα
Στο ίδιο πλαίσιο, με τρακτέρ γέμισε χτες το απόγευμα η πόλη της Καρδίτσας, όπου κατέφτασαν τα πάνω από 100 τρακτέρ που νωρίτερα ξεκίνησαν με μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο Ε-65 για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία.

Η πόλη σείστηκε από τις κόρνες και τις σειρήνες των τρακτέρ, ενώ τους αγρότες υποδέχτηκαν σωματεία και φορείς της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «Αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει στρέμμα». «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τώρα ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με ευθύνη του κράτους», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των σωματείων.

Τον λαό της πόλης για τη συμπαράστασή του ευχαρίστησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ενώ κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να συμμετάσχουν στους καθημερινούς αποκλεισμούς δρόμων αλλά και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην «Agrotica».

«Ξεκινήσαμε έναν αγώνα γιατί θέλουμε τη ζωή μας πίσω, τα χωριά μας να είναι ζωντανά, να έχουν αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ. Μιλώντας για όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες τόνισε: «Μας συκοφάντησαν, μας κορόιδεψαν, χρησιμοποίησαν βία και καταστολή. Τραυμάτισαν έναν συνάδελφό μας στην Ε-65. Δεν μας πτοούν. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν του αγώνα. Θα κερδίσουμε τη ζωή μας πίσω και θα τα καταφέρουμε!».

«Οι αγρότες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα, μας έχουν όλους με το μέρος τους», δήλωσε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας και δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι εργαζόμενοι παλεύουμε μαζί με τους αγρότες για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος», τόνισε ο Στράτος Ροδίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Στη Λάρισα

{Καρδιτσα}
{Καρδιτσα}
Στη Λάρισα, λίγο μετά τις 4 χτες το απόγευμα, εκατοντάδες αγρότες ανέβηκαν πεζή στη νέα Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιάννη Σκόκα, του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και φοιτητικών συλλόγων.

«Βγαίνουν διαρκώς μπλόκα και εκτός Θεσσαλίας και είναι η φάση που πιέζεται η κυβέρνηση», σημείωσε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Πλατυκάμπου ο Ρίζος Μαρούφας, και μετέφερε την αισιοδοξία ότι «αυτός ο αγώνας επιβίωσης, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που έχει χτυπηθεί από τις πλημμύρες, θα δικαιωθεί και θα μπορέσουμε με τη δύναμη των τρακτέρ, τη μαζικότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας. Εμείς θα συνεχίσουμε». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στον χώρο της «Agrotica» το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

«Εχει περάσει τόσος καιρός και ουσιαστικά μέτρα εδώ πέρα η Θεσσαλία δεν έχει δει. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας κοιτάζουν το μέλλον τους με αβεβαιότητα, δεν μπορούν να ζήσουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους. Γι' αυτόν τον λόγο καθημερινά τα μπλόκα ενισχύονται με όλο και περισσότερους συναδέλφους ώστε να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις, γι' αυτό διεκδικούμε από την κυβέρνηση να υπάρχουν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και αποζημίωση των πληγέντων», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Τσικριτσής, δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Αυτήν τη στιγμή η Θεσσαλία και ο υπόλοιπος αγροτικός κόσμος αιμορραγεί. Τα 10.000 ευρώ που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν φτάνουν», ανέφερε ο Γιώργος Μαχάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Πλατυκάμπου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέλευση στον χώρο του μπλόκου, όπου αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη να μαζικοποιηθεί κι άλλο το μπλόκο.

Στο μεταξύ, χτες, τρακτέρ βγήκαν και στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Δένδρων από τους αγρότες από την ευρύτερη περιοχή Δένδρων - Πλατανουλίων - Αγίας Σοφίας.

Στα Τρίκαλα

Με βάση την απόφαση της πανθεσσαλικής σύσκεψης, οι αγρότες από το μπλόκο της Καλαμπάκας προχώρησαν σε αποκλεισμό της ΕΟ Τρικάλων - Καλαμπάκας, έχοντας στο πλευρό τους και φορείς της περιοχής, ενώ και από εκεί ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιώργος Χατζάρας, πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΒΕ Καλαμπάκας, Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας, Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη». Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Τσαβέας, αγρότης από τη Βασιλική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ