Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκα γύρω από το Παρίσι, κινητοποιήσεις και σε άλλες χώρες

Αγροτικά οχήματα κατευθύνονταν και χτες στη γαλλική πρωτεύουσα

Με χειροκροτήματα υποδέχονται τρακτέρ που κατευθύνονται στο Παρίσι από την Οξιτανία (νοτιοδυτικά)
Με χειροκροτήματα υποδέχονται τρακτέρ που κατευθύνονται στο Παρίσι από την Οξιτανία (νοτιοδυτικά)
«Oν ne crevera pas en silence!» («Δεν θα χαθούμε, σιωπώντας!») διαμήνυαν και χτες αγρότες από όλη τη Γαλλία, καθώς οι κινητοποιήσεις συνεχίζονταν για πολλοστή μέρα και μάλιστα τα μπλόκα αυξάνονταν, ακόμα και γύρω από το Παρίσι.

Απορρίπτοντας ως ανεπαρκή τα μέτρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή, αγρότες από όλη την επικράτεια δήλωναν αποφασισμένοι με τις ενώσεις τους να συνεχίσουν και τους αποκλεισμούς μεγάλων οδικών αξόνων, που συνδέουν σημαντικά αστικά κέντρα και αγορές φρέσκων λαχανικών και φρούτων, που αποτελούν κρίσιμους κόμβους διακίνησης προϊόντων διατροφής, όπως η «Ρενζίς», στα προάστια της πρωτεύουσας.

Τρακτέρ βρίσκονταν χτες στον δρόμο προς το Παρίσι, έχοντας ξεκινήσει ακόμα και από πολύ μακριά, όπως την Οξιτανία (νοτιοδυτικά), προχωρώντας με ταχύτητα 40 χιλιομέτρων / ώρα, διέσχιζαν περιοχές (π.χ. Καστιγιονέ) όπου κάτοικοι τους υποδέχονταν με χειροκροτήματα, εκφράζοντας αλληλεγγύη στον αγώνα τους, κόντρα και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να το συκοφαντήσει, όπως κάθε φορά που ένα τμήμα του πληθυσμού κινητοποιείται και διεκδικεί δικαιώματα. Αντίστοιχα ήταν τα στιγμιότυπα και στην Αζέν (στη Νέα Ακουιτανία, νοτιοδυτικά επίσης), με δεκάδες τρακτέρ μα και άλλα αγροτικά οχήματα να απαρτίζουν κομβόι που κινούνταν αργά προς τον βορρά.

Σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ», χτες

Copyright 2024 The Associated

Σε αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ», χτες
Αλλά και από τον βορρά (π.χ. Μποβέ) αγρότες με τα τρακτέρ τους άρχισαν χτες να στήνουν μπλόκα από τις 2 το μεσημέρι, φτάνοντας σε εισόδους του Παρισιού, με στόχο να μπλοκάρουν και τους 8 μεγάλους άξονες που οδηγούν στη μεγαλούπολη.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονταν και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις, όπως αυτή που έκαναν χτες αγρότες στην περιοχή Φιζάκ (νότια), σε πολυκατάστημα του ομίλου «Leclerc», γεμίζοντας καρότσια με εισαγόμενα προϊόντα που ζήτησαν από τη διεύθυνση να απομακρύνει, καταγγέλλοντας την πολιτική που καταδικάζει πολλές φορές τα ντόπια προϊόντα να μένουν αδιάθετα, αφού στο όνομα της «υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας» αυτά συχνά κοστολογούνται πολύ περισσότερο από άλλα που όμως παράγονται εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά...

Σε πολλές περιοχές, όπως τη Μασσαλία και την Μπορντό, στο πλευρό των αγροτών διαδήλωσαν και οδηγοί ταξί, που διαμαρτύρονται κι αυτοί για τις τιμές των καυσίμων και τα αδιέξοδα που μεγαλώνουν στον κλάδο. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μακρόν - Ατάλ επιστράτευσε μόνο γύρω από το Παρίσι σχεδόν 15.000 αστυνομικούς, ενώ κοντά στην αγορά «Ρουζίς» χτες το απόγευμα εμφανίστηκαν και νέα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής.

Κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι αγρότες και στο Βέλγιο, όπου και χτες προχώρησαν με τα τρακτέρ τους σε διαδηλώσεις και αποκλεισμούς μεγάλων δρόμων, ειδικά στις κεντρικές και νότιες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των προαστίων της πρωτεύουσας, των Βρυξελλών. Τις επόμενες μέρες διαδηλώσεις αναμένονται στην Αμβέρσα και τη Γάνδη, ενώ μια άλλη μεγάλη διαδήλωση προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου, για να συμπέσει και με ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη Γερμανία κινητοποίηση έγινε χτες στο Αμβούργο με συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης και αποκλεισμό σημείων πρόσβασης στο λιμάνι. Κεντρικό αίτημα παραμένει η απόσυρση της απόφασης για κατάργηση της επιδότησης του αγροτικού πετρελαίου. Περίπου 550 τρακτέρ μπήκαν στο κέντρο της πόλης από πέντε διαφορετικά σημεία εισόδου και κατευθύνθηκαν προς τον σιδηροδρομικό σταθμό. Αιφνιδιαστικά οι αγρότες κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς το λιμάνι, αποκλείοντας πολλά σημεία που οδηγούν στους τερματικούς σταθμούς των κοντέινερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ