Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
«Σύμφωνο μη επίθεσης» προτείνει το Γερεβάν

Να υπογράψουν «σύμφωνο μη επίθεσης», ενόσω διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για «συνθήκη ειρήνης», πρότεινε στο Αζερμπαϊτζάν ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Ν. Πασινιάν.

«Παρουσιάσαμε στο Αζερμπαϊτζάν πρόταση για μηχανισμό αμοιβαίου ελέγχου των εξοπλισμών και υπογραφή συμφώνου μη επίθεσης, αν η υπογραφή συμφωνίας ειρήνης καθυστερήσει», είπε ο Πασινιάν σε ομιλία του την Κυριακή, με την ευκαιρία της Ημέρας του στρατού στην Αρμενία.

Τόνισε ακόμη πως το Γερεβάν, σύμμαχος της Μόσχας για δεκαετίες, που φοβάται νέες στρατιωτικές κινήσεις του Μπακού για την απόσπαση εδαφών του, πρέπει να επανεξετάσει τις διευθετήσεις και τις συμμαχίες του σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στρατηγική σκέψη μας στο πεδίο της ασφάλειας και να διαφοροποιήσουμε τις (διεθνείς) σχέσεις μας στο πεδίο αυτό», επανέλαβε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Την ίδια στιγμή, τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε νέα και σύγχρονα όπλα» και «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η κυβέρνηση υπέγραψε συμβάσεις για την αγορά όπλων αξίας πολλών δισ. δολαρίων».

Ο ανταγωνισμός για γεωπολιτική επιρροή στον Νότιο Καύκασο, μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, Τουρκίας, έχει οξυνθεί τα τελευταία χρόνια και όλες αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να «μεσολαβήσουν» για «διευθέτηση» της σύγκρουσης με τους δικούς τους όρους.

Στις αρχές Δεκέμβρη Γερεβάν και Μπακού «δεσμεύτηκαν» να λάβουν «χειροπιαστά μέτρα» για «εξομάλυνση» των σχέσεών τους και προχώρησαν σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, κάτι που χαιρετίστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τη Ρωσία.

Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, εκτίμησε πρόσφατα πως έχουν πλέον «δημιουργηθεί οι συνθήκες» για συνθήκη ειρήνης με την Αρμενία, διαβεβαιώνοντας πως δεν θέλει «νέο πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ