Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η εκπαιδευτική κοινότητα το απορρίπτει! Να μην κατατεθεί!

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις με πλατιά καταδίκη των αντιδραστικών σχεδιασμών | Νέα μεγάλα συλλαλητήρια την Πέμπτη 25 Γενάρη

«Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ, μαθητές και γονείς απορρίπτουμε το νομοσχέδιο. Να μην κατατεθεί! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα».

Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα εξέπεμψαν προς κάθε κατεύθυνση με μαζικά συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις, με μια μεγαλειώδη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας την περασμένη Πέμπτη και θα ξαναφωνάξουν οι φοιτητές και αυτήν τη βδομάδα, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στις σχολές και νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 25 Γενάρη, σε Αθήνα (12 μ. Προπύλαια), Θεσσαλονίκη (12 μ. Καμάρα), Πάτρα (11.30 π.μ. πλατεία Γεωργίου) και άλλες πόλεις, νέες συνελεύσεις, νέες καταλήψεις.

Σε σύσκεψη συντονισμού όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 30 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, αποφασίστηκε το συλλαλητήριο της ερχόμενης Πέμπτης καθώς και: Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων. Κλιμάκωση με γύρο πολυήμερων καταλήψεων σε όλες τις σχολές. Κάλεσμα προς όλους τους Συλλόγους να συμμετέχουν στον συντονισμό Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων των φοιτητικών συλλόγων, την Πέμπτη αμέσως μετά την πορεία. Ακόμα, οι φοιτητικοί σύλλογοι δήλωσαν ότι «απέναντι στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού δεν θα μένουμε αμέτοχοι! Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των μαζικών φορέων και της Παλαιστινιακής Κοινότητας».


«Χαιρετίζουμε τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων για πολυήμερες καταλήψεις που ολοένα και αυξάνονται, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα βροντοφώναξαν από άκρη σε άκρη της χώρας ότι τα σχέδια της κυβέρνησης θα ανατραπούν», τονίζουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας μετά από τον συντονισμό. Χαιρετίζουν παράλληλα «τις αποφάσεις φορέων της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών, εργατικών σωματείων και όλης της κοινωνίας που στέκονται δίπλα στον αγώνα μας για να μην περάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης!».

Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν Εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών».

«Δεν θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια - κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!», τονίζουν μεταξύ άλλων.

Με τους φοιτητές μπροστά, στον αγώνα αυτόν μπαίνουν και οι εργαζόμενοι καταδικάζοντας τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς. «Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υψώνει νέα άδικα τείχη στον λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας», δήλωνε από την πρώτη στιγμή η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα «να οργανώσουμε την πάλη μας στο κρίσιμο αυτό σημείο για να μην περάσει το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Τον αγώνα για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στηρίζουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα.

Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο ζητούν ΠΟΣΔΕΠ και Σύλλογοι ΔΕΠ

Με ομόφωνη απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ζητά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το «νομοσχέδιο παράκαμψης του άρθρου 16 του Συντάγματος». Η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών τονίζει ότι η μόνη «ελευθερία» που θα υπηρετήσει το νομοσχέδιο για το δήθεν «ελεύθερο πανεπιστήμιο» είναι η διάθεση «πτυχίων βασικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με δίδακτρα στη χώρα μας, η οποία θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου».

Και προσθέτει: «Η Ανώτατη Εκπαίδευση στη χώρα μας, η ελληνική κοινωνία, οι νέοι μας, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών δεν ωφελείται από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης», ενώ τονίζει: «Στη βάση των ραγδαίων επιπτώσεων που προδιαγράφονται από την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε η κυβέρνηση, καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία σε εγρήγορση.

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά εμφατικά από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο περί ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ. Να σεβαστεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και να ενισχύσει πραγματικά, με τρόπο ουσιαστικό και μετρήσιμο, την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι αποφάσεις Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ που απορρίπτουν το νομοσχέδιο. Ετσι, μετά τον ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ που πήρε σχετική απόφαση στη Γενική του Συνέλευση, η Ενωση Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου απορρίπτει το απαράδεκτο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που «εμπορευματοποιεί ακόμη πιο έντονα και απροκάλυπτα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Εκπαίδευση, υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και την αξία των πτυχίων του, απαξιώνει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και καθιστά τις φοιτητικές οικογένειες πελάτες, καθώς συνδέει την πανεπιστημιακή μόρφωση με την οικονομική κατάσταση των οικογενειών των φοιτητών, επιτρέπει στους έχοντες να παζαρεύουν και να αγοράζουν πτυχία ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, αυξάνει τη στρατιά των ανέργων πτυχιούχων και κατ' επέκταση συμπιέζει τα εργασιακά, μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω».

Αντίστοιχα και ο Σύλλογος ΔΕΠ της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκφράζει μια σειρά προβληματισμούς για το κυβερνητικό σχέδιο. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ευρώπη είναι ελάχιστα και η συνεισφορά τους στην έρευνα και την παραγωγή νέας γνώσης σχεδόν αμελητέα», καθώς και ότι «η βιωσιμότητα των "ελεύθερων" πανεπιστημίων θα εξαρτηθεί από την ύπαρξη του αναγκαίου χώρου ανάπτυξης, ο οποίος μοιραία θα προκύψει από τη συρρίκνωση του υπάρχοντος συστήματος προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης που όλοι υπηρετούμε».

Παράλληλα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών πανεπιστημιακών και ερευνητών στη διαδικτυακή καμπάνια «όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», όπου οι υπογραφές έχουν ξεπεράσει τις 800.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ