Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στα δημόσια ΑΕΙ

«Aνακρίβεια» και «φαντασιακό σενάριο» χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής τη μείωση της χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια, επιλέγοντας σκόπιμα να δώσει στοιχεία από το 2018 μέχρι σήμερα. Τα ίδια τα πανεπιστήμια όμως τον διαψεύδουν, αποδεικνύοντας με στοιχεία και πίνακες ότι οι απώλειες που υπέστησαν την περίοδο της κρίσης δεν έχουν αναπληρωθεί ούτε κατά διάνοια.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ανακοίνωσή της δίνει συγκριτικό πίνακα με τη χρηματοδότηση και το προσωπικό του Ιδρύματος το 2009 και σήμερα, όπου αποδεικνύεται ότι «η κρατική χρηματοδότηση για λειτουργικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς έχει περικοπεί κατά 58,62% σε σχέση με το 2009, τα μέλη ΔΕΠ έχουν μειωθεί κατά 8,76%, οι άλλες κατηγορίες προσωπικού (ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι) κατά 22,71%, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών αυξήθηκε κατά 39,78%».

«Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων» - σημειώνει η Σύγκλητος - «είναι ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα, χρήζει άμεσης γενναίας ενίσχυσης από την ελληνική πολιτεία τόσο όσον αφορά στον προϋπολογισμό του όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει να συνεχίσει να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο του, να στηρίζει την ελληνική κοινωνία και να τιμά τη χώρα μας διεθνώς. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εκτός του ότι παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεν αναμένεται να λύσει κανένα από τα παραπάνω προβλήματα».

Αντίστοιχο πίνακα σύγκρισης με το 2009 δίνει σε ανακοίνωσή του και το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ. «Από τον πίνακα προκύπτει σαφώς ότι κατά την τελευταία 15ετία το ΕΜΠ υποχρεώθηκε σταδιακά να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63,6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36%, άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1,6% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20,7%.

Ο δραματικά συρρικνωμένος προϋπολογισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε αδυναμία συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτιριακών υποδομών του ΕΜΠ, οι οποίες υποβαθμίζονται με ραγδαίο ρυθμό», σημειώνει.

Επίσης, το Συμβούλιο Διοίκησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) καταγράφει σημαντική μείωση από το 2009, «που υπερβαίνει το 22% για το ακαδημαϊκό - εργαστηριακό προσωπικό και το 36% για το διοικητικό προσωπικό». Ο λόγος φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ στο Ιδρυμα αντιστοιχεί σε 49,92 προς 1, τη στιγμή που στην ΕΕ ο λόγος είναι 13 φοιτητές ανά μέλος ΔΕΠ, ενώ όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση παρατηρείται μείωση 47,4% από το 2009 μέχρι το 2023!

Με άλλα λόγια, τα Ιδρύματα αποδεικνύουν ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των δημόσιων ΑΕΙ συνιστά μια πορεία υποβάθμισης ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, κόντρα ακριβώς σε όσα λέει ο υπουργός Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ