Σάββατο 20 Γενάρη 2024 - Κυριακή 21 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΩΣ ΕΡΥΘΡΑ
Θέμα ημερών η αποστολή και φρεγάτας στο «στόμα του λύκου»

Ευρωατλαντικές αποστολές, επιχειρήσεις και ασκήσεις όπως οι «Steadfast Defender», «Prosperity Guardian», «Ramstein Flag», «IRINI», «UNIFIL», «EMASOH», SNMCMG2, γεμίζουν το καλαντάρι για το 2024

Θέμα ημερών θεωρείται η εντολή σε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για ανάληψη αποστολής στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρησης «Prosperity Guardian», επισήμως για την «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», κλιμακώνοντας την εμπλοκή της χώρας στις κόντρες του ευρωατλαντικού άξονα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων όταν όλα τα εύφλεκτα μέτωπα της περιοχής είναι στο «κόκκινο».

Σε αυτό το φόντο, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είναι ήδη στην αμερικανική ναυτική βάση στη Μανάνα του Μπαχρέιν (Naval Support Activity Bahrain, έδρα του US Naval Forces Central Command και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ), για συνεννοήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες της ελληνικής συμμετοχής. Π.χ. αν θα παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά πλοία που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η αν η φρεγάτα θα ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου. `Η αν θα αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση, επικρατέστερες για ανάπτυξη είναι οι φρεγάτες «ΥΔΡΑ» και «ΨΑΡΑ».

O ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας μιλώντας την Τετάρτη στο «Action24» επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει Ελληνας επιτελής στο Μπαχρέιν ήδη» και «επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες». «Είμαστε σε επαφή με τους συμμάχους και εταίρους μας και όταν είναι επιχειρησιακά απαραίτητο, τότε θα αποπλεύσει η ελληνική φρεγάτα, αφού έχει πλήρως προετοιμαστεί», προκειμένου να «μετέχει στην προστασία των ζωτικών συμφερόντων της πατρίδας μας», όπως παρουσίασε τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οσο για το τι ακριβώς θα κάνει εκεί το πλοίο, είπε ότι «αυτό εξαρτάται από τη συνολική δύναμη και την κατανομή ρόλων».

Στο μεταξύ οι κίνδυνοι μιας αποστολής χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα για τους σκοπούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αποθαρρύνουν τους εργαζόμενους στο Πολεμικό Ναυτικό από τη συμμετοχή στο εγχείρημα. Χαρακτηριστικά, ενώ η ηγεσία αναζητούσε επιπλέον 30 έως και 70 στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς για κάλυψη αναγκών του πλοίου στο πλαίσιο «ειδικής αποστολής εκτός περιοχής ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ», κατά πληροφορίες προέκυψαν και 18 παραιτήσεις από τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ».

Ηδη οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις άλλωστε βρίσκονται στην περιοχή με συγκεκριμένη αποστολή, όπως π.χ. στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή με επιτελή που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής.

Εξάλλου, από το 2020 η κυβέρνηση έχει αξιωματικό και στο επιτελείο της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ (εδρεύει στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι) για «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Μάλιστα, το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Αμπου Ντάμπι, όπου και εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή.

Παραπέρα, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Επιπλέον, η ελληνική αστική τάξη έχει ήδη τρία πλοία ανεπτυγμένα στην ευρύτερη περιοχή, σε αποστολές με διάφορα «καπέλα», διεκδικώντας μέσα από τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία της Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, συμμετέχει στην UNIFIL, αποστολή με «καπέλο» ΟΗΕ ανοιχτά των ακτών του Λιβάνου, όπου βρίσκεται η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», επιβλέποντας το εμπάργκο όπλων στην οργάνωση Χεζμπολάχ. Ενδεικτικό για την επικινδυνότητα της αποστολής είναι το γεγονός ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη 2023 στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας αποφασίστηκε, «ως μέτρο πρόληψης για την ασφάλεια του προσωπικού», η μετέχουσα στην αποστολή φρεγάτα να αποσυρθεί πέραν των 75 ν.μ. από τις ακτές του Λιβάνου, «εκτός βεληνεκούς συγκεκριμένων πυραύλων και συστημάτων», όπως λένε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτη σε άλλα όπλα.

Επίσης, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μετέχει στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «IRINI» με τη φρεγάτα «ΑΙΓΑΙΟΝ», επισήμως για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Για την επιχείρηση διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ. Το ΠΝ μετέχει επίσης στη ΝΑΤΟική αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2, τη διοίκηση της οποίας ανέλαβε πριν από λίγες μέρες και για ένα εξάμηνο το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ».

Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αεροπορική «πρόβα πολέμου»

Κι ετοιμάζουν κι άλλα σε μια χρονιά, το 2024, όπου η εμπλοκή αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά.

Διόλου τυχαία, η διοργάνωση από την Ελλάδα της φετινής άσκησης «Ramstein Flag», της μεγαλύτερης άσκησης των δυνάμεων Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ, η οποία θα γίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Από ελληνικής πλευράς θα υπάρχει επίσης συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων. Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς Πολεμικής Αεροπορίας της Ευρώπης στο πλαίσιο υλοποίησης της ετήσιας European Air Chiefs Conference (EURAC 24).

Σημειωτέον, η «Ramstein Flag» αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη, με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και την 116 Πτέρυγα Μάχης στον Αραξο, όπου - όπως έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, με τις κυβερνητικές «διαψεύσεις» να μην πείθουν καθόλου - έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες αναβάθμισης, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» εκεί ανά πάσα στιγμή «ειδικά όπλα» του ΝΑΤΟ, δηλαδή, και πυρηνικά.

Θα βρεθούν εκεί αεροσκάφη και προσωπικό από όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας, ενώ ενδέχεται να αξιοποιηθούν κι άλλες ελληνικές βάσεις, αναλόγως των αναγκών. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι αναμένονται εδώ από 22 έως 26 Γενάρη για το «Ιnitial Planning Conference» της άσκησης. Στα σενάρια αναμένεται να δεσμευτούν μεγάλες περιοχές πάνω από την ηπειρωτική χώρα αλλά και πάνω από τη θάλασσα, ώστε να αξιοποιηθεί συνολικά το σύνθετο ελληνικό γεωγραφικό ανάγλυφο, και ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη τόσων δυνάμεων στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, σε απόσταση ανάσας από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, να σταλεί «μήνυμα αποτροπής» σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, βάζοντας βέβαια τη χώρα μας στο στόχαστρό τους.

Τέλος, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα πάρουν μέρος και στη γιγαντιαία άσκηση του ΝΑΤΟ «Steadfast Defender 2024». Ξεκινά τις επόμενες μέρες και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάη. Θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και δεκαετίες, με συμμετοχή περίπου 90.000 στελεχών και από τα 31 κράτη - μέλη συν την «εταίρο» Σουηδία. Θα δοκιμαστεί «ενίσχυση του ευρωατλαντικού χώρου» με μετακίνηση δυνάμεων από τη Βόρεια Αμερική στο ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων επί σεναρίου «αναδυόμενης σύγκρουσης εναντίον ενός σχεδόν ομοτίμου αντιπάλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ