Τρίτη 16 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΛΙΤΟΧΩΡΟ
«Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!»

Το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» αντήχησε δυνατά το Σαββατοκύριακο, στη Θεσσαλονίκη και το Λιτόχωρο, όπου έχουν καταπλεύσει αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα για τη διεξαγωγή ασκήσεων - πραγματικών δοκιμών πολέμου.

Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία με τη συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή στο Λιτόχωρο, έστειλαν δυνατό μήνυμα καταδίκης της παρουσίας της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και της εμπλοκής της χώρας μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που καθιστούν τον τόπο και τον λαό μας στόχο αντιποίνων.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα της ΕΔΥΕΘ, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από την Πύλη της Α' Προβλήτας του λιμανιού και μαχητική πορεία μέχρι τον Λευκό Πύργο, που πρόβαλε το αίτημα για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών» και σάλπισε αγωνιστικό ξεσηκωμό για τον λαό.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης εργατικά σωματεία της πόλης, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς.

Μέσα από τη μαχητική και μαζική κινητοποίηση διαμήνυσαν ότι «είναι ανεπιθύμητοι οι φονιάδες των λαών» στην περιοχή και στη Θεσσαλονίκη, που θυμάται καλά τι σημαίνει εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια και επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας. Αλλωστε, σε δύο μήνες συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στον λαό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, στο πλαίσιο του οποίου η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε ορμητήριο θανάτου. Μια περίοδο που ο λαός και η νεολαία της πόλης έδωσαν σκληρούς αγώνες για την απεμπλοκή της χώρας μας.


«Η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα δίνουν γην και ύδωρ στους μακελάρηδες. Δεν παίρνουμε το μέρος κανενός ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. Δεν θέλουμε να γίνουμε κιμάς για τα κανόνια τους. Συνεχίζουμε σαν εργατικά σωματεία την πάλη μας και για απεμπλοκή της χώρας μας και για να σταματήσει το μακέλεμα του λαού της Παλαιστίνης και των υπόλοιπων λαών», τόνισε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι με δηλώσεις τους κατήγγειλαν την παράδοση υποδομών της πόλης όπως το λιμάνι και το Γ' Σώμα Στρατού, για να προχωράνε τα δολοφονικά σχέδια των ιμπεριαλιστών και κάλεσαν τον λαό να δυναμώσει την πάλη για απεμπλοκή.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. «Οταν μια χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου όπως η Ελλάδα, με αμερικανοΝΑΤΟικά καράβια να ελλιμενίζονται στα περισσότερα λιμάνια της χώρας και να παίρνουν ενεργά μέρος στις ιμπεριαλιστικές πολεμικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, τότε χρέος κάθε ανθρώπου είναι να αγωνίζεται. Αυτό κάνουμε και σήμερα», σημείωσε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο Λιτόχωρο


Να φύγουν οι φονιάδες των λαών απαίτησαν ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, με τη συμμετοχή τους στη μαχητική συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνη Πιερίας και με το σύνθημα «έξω το ΝΑΤΟ από το Λιτόχωρο».

Στη συγκέντρωση στην πλατεία του Λιτόχωρου, εκπρόσωποι των Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιτόχωρου και Πιερίας, του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου «Δήμητρα», του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία», διαδήλωσαν ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο εξάσκησης και ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών φονιάδων.

Ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, στην ομιλία του σημείωσε: «Οχι, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το Λιτόχωρο "ένα ακόμη πεδίο βολής φτηνό, που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι"! Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η περιοχή ολόκληρη σε ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί το βιός, τα σπίτια, οι αγροί και τα χωράφια των απλών ανθρώπων από τα ξένα όπλα και τα πολεμοφόδια που χρησιμοποιούνται στο πεδίο βολής. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί μια ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Ολυμπο από τις ασκήσεις - πραγματικές πρόβες πολέμου των ΝΑΤΟικών». Και πρόσθεσε ότι «εκτός απ' τους γενικότερους κινδύνους που δημιουργεί η παρουσία των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εδώ στο Λιτόχωρο είναι σίγουρο ότι το πεδίο βολής θα εξελιχθεί σε μια εστία τοξικής μόλυνσης, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία όλου του λαού και στο οικοσύστημα της περιοχής.

Δεν είναι μόνο το απεμπλουτισμένο ουράνιο που τυχόν φέρουν κάποιες κατηγορίες βλημάτων, είναι και η τοξικότητα των εκρηκτικών υλών που χρησιμοποιούνται. Γι' αυτό όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά, μαζί με το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, μαζί με τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους των αγροτών και των μικρών αυτοαπασχολούμενων, πρέπει να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Λιτόχωρου, που κατέληξε έξω από την κεντρική πύλη του στρατοπέδου «Μπαλανίκα», όπου εδρεύει η 24η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων. Εκεί επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους στον Αξιωματικό Υπηρεσίας της Ταξιαρχίας, ενώ την ίδια ώρα αντηχούσε δυνατά το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!(2022-05-13 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στο Λιτόχωρο ενάντια στη μετατροπή του σε ορμητήριο πολέμου(2021-11-12 00:00:00.0)
Σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία(2018-10-24 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα(2017-11-18 00:00:00.0)
Να σταματήσει να είναι χώρος άσκησης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων(2009-03-31 00:00:00.0)
ΝΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ(1999-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ