Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Μαχητικό «παρών» της «άλλης Αμερικής»

Από τις διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον
Από τις διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επί τρεις μέρες κυριολεκτικά στο ρυθμό των διαδηλωτών «χόρεψε» η αμερικανική πρωτεύουσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες έδωσαν μαχητικό και παθιασμένο «παρών» στις διαδηλώσεις που έγιναν.

Η αυλαία των διαδηλώσεων ήταν το Σάββατο, με τη μεγάλη προγραμματισμένη διαδήλωση «Κατά του πολέμου», κατά της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για μία «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Ουάσιγκτον, Τσαρλς Ράμσεϊ, περίπου 50.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στη διαδήλωση του Σαββάτου. Εν αντιθέσει οι διοργανωτές, αλλά και όλα τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν λόγο για περίπου 100.000. Το πιο χαρακτηριστικό των διαδηλώσεων, ειδικά όσον αφορά την καταγγελία της γενοκτονίας που συντελείται στην Παλαιστίνη, είναι ότι από ένα πολύ μεγάλο μέρος των διαδηλωτών έγινε η διασύνδεση του αγώνα για την πραγμάτωση του αναφαίρετου δικαιώματος της Παλαιστίνης να είναι κυρίαρχο κράτος με την αντίσταση όλου του κινήματος ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό, τις ΗΠΑ και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που ηγούνται και που πια επεκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, από τον Κολομβία στη Δυτική Αφρική, από το Αφγανιστάν στις Φιλιππίνες και το Ιράκ.

Εξω από τον Λευκό Οίκο, χιλιάδες διαδηλωτές με παλαιστινιακές σημαίες φώναζαν συνθήματα όπως «Ελεύθερη Παλαιστίνη», «Οχι πόλεμος κατά του Ιράκ» και «Σταματήστε τους σκοτωμούς, σταματήστε το έγκλημα. Ισραήλ, έξω από τον Παλαιστίνη».

Την Κυριακή, εκτός από τα μεγάλα χάπενινγκ και τις συναυλίες, έγινε και διαδήλωση, όπου έλαβαν μέρος δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί και στόχος των διαδηλωτών δεν ήταν άλλος από την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κολομβία και η απαίτηση για το κλείσιμο της «Σχολής της Αμερικής» (SOA), σχολή που εκπαιδεύει εδώ και δεκαετίες αξιωματικούς της Λατινικής Αμερικής, ώστε να είναι σε θέση να καταπνίγουν όλες τις φωνές αντίδρασης και τις εξεγέρσεις, αλλά και να εγκαθιστά δικτατορίες. Τελευταίο παράδειγμα, η Βενεζουέλα, με το αποτυχημένο (ευτυχώς!) πραξικόπημα.


Associated Press

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, έγιναν επίσης διαδηλώσεις στο Σαν Φρανσίσκο, όπου έλαβαν μέρος πάνω από 25.000 άτομα, στο Πόρταλντ της πολιτείας του Ορεγκον, στο Χιούστον του Τέξας, στο Σολτ Λέικ Σίτι της Γιούτα, αλλά και στο Οντάριο του Καναδά.

«Τρομοκρατία»

Χτες, από το πρωί, οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, επιχειρώντας να προκαλέσουν «έμφραγμα» στην αμερικανική πρωτεύουσα και να ακουστεί η στεντόρεια φωνή τους κατά του ΔΝΤ, της ΠΤ, των αιτιών που γεννούν τους πολέμους. Τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα. Καθώς από τα πρώτα δεκαπέντε λεπτά, η αστυνομία είχε λάβει θέσεις και τους μπλόκαρε σε κάθε σχεδόν τετράγωνο. Δεν ήταν λίγες οι φορές, που τα τμήματα των διαδηλωτών ακινητοποιούνταν για πολλή ώρα. Οι συλλήψεις χτες ήταν αθρόες, χωρίς να υπάρχουν - εξαιτίας της διαφοράς της ώρας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού - πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Πάντως την Παρασκευή και το Σάββατο είχαν γίνει 62 συλλήψεις.

Εξάλλου, τα μέτρα που είχαν λάβει οι αρχές ήταν δρακόντεια, ενώ οι χιλιάδες διαδηλωτές που βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον, με αφορμή τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών του «G7», αλλά και τη διεξαγωγή της ετήσιας κοινής Συνόδου του ΔΝΤ και της ΠΤ, σύμφωνα με τις εντολές, έπρεπε να αντιμετωπιστούν «ως τρομοκράτες». Το σύνολο της αστυνομικής δύναμης - 3.800 αστυνομικοί - της Ουάσινγκτον βρίσκεται από την προηγούμενη Πέμπτη σε ύψιστη κινητοποίηση, ενώ έχουν έρθει για ενίσχυση αστυνομικοί από τη Βιρτζίνια και το Μέριλαντ, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των μυστικών.

Ενδεικτικό είναι ότι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Γουϊσκόνσιν, που είχαν κλείσει εισιτήρια με αεροπορική εταιρία, σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, κρατήθηκαν από την ασφάλεια του αεροδρομίου και ποτέ δεν τους επιτράπηκε να επιβιβαστούν στην πτήση παρότι είχαν πληρώσει τα εισιτήρια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο(2023-12-19 00:00:00.0)
Εκατομμύρια διαδηλώνουν με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!»(2023-10-31 00:00:00.0)
Σείεται η γης απ' την οργή(2002-04-09 00:00:00.0)
Στον παλμό των ημερών(2000-09-28 00:00:00.0)
Η Πράγα επίκεντρο του αγώνα κατά της «παγκοσμιοποίησης»(2000-09-27 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο χιλιάδων διαδηλωτών(2000-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ