Τρίτη 23 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η αντίσταση σήμερα

Διήμερο εκδηλώσεων του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών '67 - '74, για το χουντικό πραξικόπημα.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, απ' όταν τα ξημερώματα της 20ής προς 21 Απρίλη του 1967 το χουντικό πραξικόπημα ρίχνει τη χώρα στην εφτάχρονη δικτατορία, οι μνήμες ξαναζωντάνεψαν στις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - '74. Το Σάββατο, στην Παλιά Βουλή, εξετάστηκαν οι αιτίες ανόδου της δικτατορίας, αλλά και η ανάγκη επαγρύπνησης στη σημερινή εποχή. Την Κυριακή, στο χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, εγκαινιάστηκε η λειτουργία του μουσείου, στο κολαστήριο, όπου οι χουντικοί βασάνιζαν τους αγωνιστές της ελευθερίας.

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης, στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Μ. Βαρδάνης, σημειώνει: «Την εκδήλωση αυτή, την αφιερώνουμε στη μνήμη των νεκρών της Αντίστασης κατά της χούντας. Σε όλους όσοι έφυγαν πρόωρα από κοντά μας, πληρώνοντας με τη ζωή τους το βαρύ τίμημα της ελευθερίας».

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Γ. Α. Μαγκάκης, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία της χώρας μας σήμερα, για να καταλήξει: «Για πρώτη φορά μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, απειλείται ο εθνικός χώρος της χώρας μας. Είμαστε μπροστά σε νέα αγωνιστικά καθήκοντα. Και πρώτα απ' όλα, να δούμε ξεκάθαρα τη σκληρή πραγματικότητα και να οργιστούμε». Στόχος πρέπει να είναι η αντίσταση στη «νέα τάξη πραγμάτων», που δολοφονεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Οικουμένης, συνόψισε ο καθηγητής.

Ο Αν. Πεπονής, τέως υπουργός, μίλησε για την εξωτερική πολιτική και, ειδικότερα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη «βήμα προς βήμα προσέγγιση», που ακολουθεί η κυβέρνηση Σημίτη. Η αντίθεση σε τέτοια ιδεολογήματα δεν ταυτίζεται με τον «εθνικισμό», αλλά με την ουσιαστική υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, είπε και επισήμανε το ρόλο του ξένου παράγοντα, και κυρίως των ΗΠΑ, που θρέφει τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Ο Αλ. Ρήγος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρόβαλε ότι τα Ιουλιανά ήταν, τελικά, το πρόσχημα για την επιβολή μιας δικτατορίας που ετοιμαζόταν επί αρκετά χρόνια. Και σημείωσε πως το πέρασμα από τη δικτατορία δεν ήταν νομοτελειακό για τη χώρα μας.

Τέλος, ο Θ. Παπαρήγας, δημοσιογράφος - Ιστορικός, μίλησε για την εμπλοκή του ξένου παράγοντα στην ανάληψη της εξουσίας από τη χούντα. Και αναφέρθηκε στο Κυπριακό και το ρόλο που έπαιξε η απριλιανή δικτατορία για την ...επίλυσή του, σύμφωνα πάντα με τα σχέδια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Ορ. Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από το ΠΑΣΟΚ οι Γ. Χαραλαμπόπουλος και Χρ. Ροκόφυλλος, από το ΣΥΝ ο Χαρ. Πρωτόπαππας, από το ΔΗΚΚΙ ο Γ. Αράπης και από την ΑΚΟΑ ο Γ. Μπανιάς. Επίσης πλήθος αντιπροσωπειών αντιστασιακών οργανώσεων, προσωπικότητες, συγγενείς θυμάτων της χούντας κλπ.

Την επόμενη μέρα, προχτές Κυριακή 21 Απρίλη, ο ΣΦΕΑ εγκαινίασε τη λειτουργία Εκθεσης Ιστορικού Υλικού στο χώρο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, σε συνεργασία με την Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας (ΠΕΜΕ). Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 26 Απρίλη.

Την ίδια μέρα, το πρωί, κατατέθηκαν στεφάνια, στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ