Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ενισχύουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση «πυρηνικών απειλών»

Νέες βαλλιστικές δοκιμές από Πιονγιάνγκ

Το αμερικανικό υποβρύχιο «USS Misouri» στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας

Yonhap

Το αμερικανικό υποβρύχιο «USS Misouri» στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας
Αξονες περαιτέρω αναβάθμισης της στρατιωτικής τους συνεργασίας με έμφαση στην αντιμετώπιση «πυρηνικών απειλών» διαμορφώνουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στον Ινδο-Ειρηνικό, όπου οξύνεται πολύπλευρα η αντιπαράθεση με Κίνα, Ρωσία και συμμάχους τους. Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Τάε-χιο, είχε συναντήσεις την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. «Η εκτεταμένη αποτροπή έχει να κάνει με την εύρεση ενός τρόπου να καταπολεμηθεί (μια πυρηνική επίθεση) έγκαιρα και αποφασιστικά» δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος, για το περιεχόμενο των επαφών για τις οποίες κατά τα άλλα δεν έγινε ενημέρωση.

Πάντως, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο «Γιονάπ» μετέδωσε ότι «στόχος είναι στα μέσα του 2024 να καταρτιστούν από κοινού κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική αντιμετώπισης της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα».

Την ίδια ώρα, την Κυριακή έφτασε στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας ξανά αμερικανικό υποβρύχιο, αυτή τη φορά το πυρηνοκίνητο «USS Misouri», με Αμερικανό αξιωματούχο να εξηγεί ανώνυμα ότι «με την ανάπτυξή του, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τις "ναυτικές ανταλλαγές" και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ενισχύσουμε τη συνδυασμένη αμυντική μας στάση». Το «USS Misouri» αναπτύχθηκε στη Χερσόνησο μόλις τρεις βδομάδες αφότου το «USS Santa Fe» (SSN-763), ένα υποβρύχιο, είχε εισέλθει και αυτό στη Ναυτική Βάση Jeju, στο νότιο θέρετρο της χώρας.

Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες βαλλιστικές δοκιμές: Την Κυριακή εκτόξευσε πύραυλο που εκτιμάται ότι διένυσε περίπου 400 χλμ. φτάνοντας σε ύψος τα 50 χλμ. πριν καταλήξει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, εκτός ιαπωνικής ΑΟΖ. Χτες το πρωί έγινε νέα εκτόξευση, με πύραυλο που σύμφωνα με το Τόκιο συνέχισε το ταξίδι του 12 λεπτά μετά την εκτόξευση.

«Απειλές για την ειρήνη και ασφάλεια»

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Σεούλ καταδίκασε «σθεναρά» την εκτόξευση και έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και της διεθνούς κοινότητας», ενώ οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας κατηγόρησαν την Πιονγιάνγκ για «προκλήσεις», διαμηνύοντας πως η ευθύνη για τις συνέπειές τους βαραίνει την ίδια. Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι από τη Βόρεια Κορέα εγείρουν απειλή για την ασφάλεια γειτονικών κρατών και πως αυτές «παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών». Ο δε Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα, έκανε λόγο για «απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι ο νέος βορειοκορεατικός πύραυλος είναι ικανός να πλήξει οποιοδήποτε σημείο σε «όλη την επικράτεια των ΗΠΑ».

Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο να σταθεί στις «αναταράξεις σε διεθνές επίπεδο» μπροστά στις οποίες - όπως είπε - Κίνα και Βόρεια Κορέα «πάντα υποστήριζαν σθεναρά και εμπιστεύονταν η μια την άλλη». Από τη μεριά της Πιονγιάνγκ, λίγο μετά την εκτόξευση το υπουργείο Αμυνας της χώρας επέκρινε ως «στρατιωτικούς γκάνγκστερ» Ηνωμένες Πολιτείες και Νότια Κορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ