Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 17 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΒΟΥΛΗ
ΧΡ. ΤΣΟΚΑΝΗΣ
Στη Δυτική Αττική οι όμιλοι μετρούν κέρδη και οικογένειες ζουν στο κρύο

Τον άδικο και ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 αλλά και στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη φοροληστεία των αυτοαπασχολουμένων και εμπόρων, επισήμανε στην ομιλία του ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η κυβέρνηση εξαπολύει μια στοχευμένη, άνευ προηγούμενου επίθεση στη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων, με πυξίδα τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς δείκτες και με προαπαιτούμενο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, που υποστηρίζουν και τα άλλα αστικά κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ, σημείωσε.

Τόνισε πως ο τζίρος για τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων ακολουθεί πτωτική πορεία, τα συσσωρευμένα χρέη από την καπιταλιστική κρίση, την πανδημία και τα μνημόνια που ψήφισαν όλα τα αστικά κόμματα, παραμένουν υψηλά, με αποτέλεσμα 2 στις 3 επιχειρήσεις να έχουν οφειλές σε ταμεία και εφορίες, 1 στις 2 στις τράπεζες και το 16% οφείλει σε προμηθευτές, σε παρόχους Ενέργειας και δήμους.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει σε λουκέτο μεγάλο αριθμό των αυτοαπασχολουμένων, τους οποίους πριν μήνες τους διέσυρε και τους χαρακτήριζε φοροφυγάδες. Οπως επισήμανε, «η κυβέρνηση υλοποιεί πιστά τις παραινέσεις του ΣΕΒ, τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη, τις προτροπές της ΕΕ για να λύσουν το δήθεν διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η ύπαρξη μεγάλου αριθμού αυτοαπασχολουμένων».

Ο βουλευτής του Κόμματος παρουσίασε παράλληλα την εικόνα που ζει η εργατική τάξη στη Δυτική Αττική, «εμβληματικό παράδειγμα του λαού που ζει τις μεγάλες αντιφάσεις ενός συστήματος που δεν παίρνει βελτιώσεις, παρά μόνο ανατροπή».

Οπως είπε, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις μπουκώνουν με «ζεστό» χρήμα τους επιχειρηματίες, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθούς πείνας, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, με εντατικούς ρυθμούς δουλειάς. Την ώρα που οι επιχειρήσεις του Θριάσιου Πεδίου μετρούν κέρδη, οι λαϊκές οικογένειες είναι χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, απειλούνται να μείνουν χωρίς ρεύμα, ενώ εντείνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας. Από τη μια, υπάρχουν τα σαλόνια των «αναπτυξιακών» συνεδρίων με τους «ευεργέτες» επενδυτές, και από την άλλη, ο λαός τρέχει να σωθεί από φωτιές το καλοκαίρι και πλημμύρες τον χειμώνα. Την ώρα που οι κυβερνήσεις ξεπουλούν τη δημόσια γη σε ιδιώτες - επενδυτές, οι κάτοικοι κινδυνεύουν από τη βιομηχανική ατμοσφαιρική ρύπανση, τους τοξικούς ρύπους αλλά και το ενδεχόμενο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης από τη λειτουργία και γειτνίαση βιομηχανιών, διυλιστηρίων, χημικώνν βιομηχανιών κ.ά.

Ολες οι κυβερνήσεις, τόνισε, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ακολούθησαν κι ακολουθούν εγκληματική πολιτική σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής, θυσιάζουν τις ζωές, την υγεία του λαού και το περιβάλλον στα κέρδη των ομίλων, ενώ με την επέκταση της χωματερής ποτίζουν με καρκίνο και θάνατο τους κατοίκους των γύρω περιοχών, κατάσταση που θα επιδεινωθεί με την κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων.

Αναφέρθηκε στις τραγικές ελλείψεις στα σχολεία, στα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας αλλά και στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Ακόμα στην άκρως επικίνδυνη κατασκευή αγωγών μεταφοράς των λεγόμενων «λευκών προϊόντων από τα διυλιστήρια», μέσα από κατοικημένες περιοχές, μια «ωρολογιακή βόμβα» στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Θριασίου, με εκατοντάδες βιομηχανίες.

Καταλήγοντας κάλεσε τον λαό να δείξει το ανάστημά του, να ξεσηκωθεί ενάντια σε αυτή την πολιτική που τσακίζει τη ζωή και τα δικαιώματά του, επισημαίνοντας ότι σήμερα το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» είναι επίκαιρο όσο ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ