Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Εφυγε» ο βετεράνος Δανός κομμουνιστής Αντον Νίλσεν

Θερμά συλλυπητήρια από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια του Δανού κομμουνιστή Αντον Νίλσεν το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Την Τετάρτη 6/12/2023 "έφυγε" από τη ζωή ο βετεράνος Δανός κομμουνιστής Αντον Νίλσεν.

Ο σύντροφος Νίλσεν υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή την υπόθεση της εργατικής τάξης, του σοσιαλισμού, μέσα από διάφορες θέσεις ευθύνης στο ΚΚ Δανίας. Σημαντική ήταν και η δράση του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Διατέλεσε πρόεδρος της Οργάνωσης Αντιστασιακών στη Δανία "Χορσερόντ Στουτχόφ Φορενινγκέν", μέλος της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων).

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του και όταν πρωτοστάτησε μαζί με συντρόφους του για τη συγκρότηση ΚΚ στη Δανία το 1990, κόντρα στις δυνάμεις της αντεπανάστασης και του οπορτουνισμού.

Ο σύντροφος Αντον Νίλσεν το 2011, επί σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης στη Δανία, καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση με βάση τον "τρομονόμο", επειδή ο σύλλογος του οποίου ήταν πρόεδρος συμμετείχε σε οικονομική καμπάνια του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και στη στήριξη του Παλαιστινιακού λαού. Επρόκειτο για δίωξη - προπομπό των άγριων μέτρων καταστολής που βιώνουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο αυτές τις μέρες, υπερασπιζόμενοι το δίκαιο του Παλαιστινιακού λαού, κόντρα στη γενοκτονία του από το ισραηλινό κράτος κατοχής.

Ακόμα, ο σύντροφος Α. Νίλσεν ήταν από τους πρωτεργάτες στην έκφραση αλληλεγγύης των Δανών εργαζομένων στη μεγαλειώδη απεργία των χαλυβουργών στη χώρα μας το 2012.

Το 2022 τιμήθηκε από την ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, ενώ είχε συναντηθεί στην Κοπεγχάγη με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο δώρισε 2 βιβλία του.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους συντρόφους και στους φίλους του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ