Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βία κατά φωτογράφων στις συγκεντρώσεις για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

Βία κατά φωτογράφων άσκησαν προχτές τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, όπως καταγγέλλεται. Αυτό συνέβη μετά από την πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ενώ τα ΜΑΤ έσπασαν ακόμα και τζαμαρία πολυκατοικίας όπου είχαν καταφύγει διαδηλωτές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής, διμοιρία των ΜΑΤ, από τις 15 διμοιρίες των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ που συμμετείχαν στο έργο της καταστολής στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, έκανε έφοδο προκειμένου να κυνηγήσει μικρή ομάδα ατόμων, ένα από τα οποία πέταξε μία «μολότοφ». Μαθητευόμενος φωτορεπόρτερ έτρεξε να προφυλαχθεί, τα ΜΑΤ τον κυνήγησαν, τον εγκλώβισαν στη συμβολή των παραπάνω οδών και άρχισαν να τον σπρώχνουν και να τον χτυπούν με τις ασπίδες τους. Τελικά παρενέβησαν πιο ψύχραιμοι αστυνομικοί και το συγκεκριμένο επεισόδιο έληξε.

Πιo μετά στην οδό Μεσολογγίου, άτομα που προηγουμένως κυνηγούσαν τα ΜΑΤ, επιχείρησαν να βγουν από πολυκατοικία όπου είχαν καταφύγει, ακολούθησε κυνηγητό και ρίψη χημικών, με τους φωτορεπόρτερ να καταγράφουν το γεγονός. Τότε τα ΜΑΤ άρχισαν να τους σπρώχνουν με τις ασπίδες. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες, τα ΜΑΤ όμως επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά. Μετά από λεκτικές αντιπαραθέσεις, μέλος της διμοιρίας έδωσε την εντολή «ψέκασέ τους, ρίχτους» στον αστυνομικό που κρατούσε τη «φυσούνα» με το ασφυξιογόνο χημικό. Οι φωτορεπόρτερ έμειναν στις θέσεις τους, με τα ΜΑΤ τελικά να αναγκάζονται να απομακρυνθούν από το σημείο.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις πορείες μνήμης, η αστυνομία ανακοίνωσε 128 προσαγωγές, από τις οποίες οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Φέτος, για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους τα ...«κίτρινα γιλέκα» της Ασφάλειας. Πρόκειται για ομάδες αστυνομικών με πολιτικά που φοράνε κίτρινα ή άλλα έγχρωμα γιλέκα με το σήμα της Αστυνομίας, υποτίθεται για να γίνεται διακριτή η δράση τους, που πραγματοποιούν προληπτικές προσαγωγές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ