Παρασκευή 8 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των δομών για τις γυναίκες

Ανακοίνωση με αφορμή τη νέα δολοφονία γυναίκας που ζούσε σε κακοποιητικό περιβάλλον

Από επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ σε δομή για κακοποιημένες γυναίκες
Από επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ σε δομή για κακοποιημένες γυναίκες
Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Βάσης Σαλαμίνας του ΚΚΕ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή της στο παιδί και την οικογένεια της Γεωργίας, της γυναίκας που εκτελέστηκε από τον 71χρονο φίλο της, αφού η ίδια είχε καταφύγει στην αστυνομία για να καταγγείλει τον ξυλοδαρμό της.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Μας προκαλεί οργή ότι δεν υπήρχε καμία κοινωνική προστασία της γυναίκας, παρά το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν βρήκε το κουράγιο να καταγγείλει τον δράστη - "τέρας". Είναι απαράδεκτο να αφήνεται στην ατομική ευθύνη της γυναίκας η ίδια η προστασία της ζωής της όταν βρίσκεται σε κίνδυνο!

Με τον πιο τραγικό τρόπο έρχονται στην επιφάνεια οι μεγάλες ελλείψεις στην ολόπλευρη προστασία των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Μια γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς σκοπέλους: Από την αστυνομική αδιαφορία ή αυθαιρεσία, τις μακροχρόνιες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες μέχρι την έλλειψη και υποστελέχωση των αναγκαίων κρατικών δομών για την πρόληψη κι αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Ελλείψεις και κενά που το ΚΚΕ είχε επισημάνει στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του στο αρμόδιο Συμβουλευτικό Κέντρο του νησιού με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Δεν αρκούν οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού αυτών των δομών, που εργάζονται με ετήσιες συμβάσεις ακόμα και για χρόνια. Γιατί μια γυναίκα που προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από μια βίαιη, παθογόνα οικογενειακή ή διαπροσωπική σχέση έχει να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια: Την εργασιακή, οικονομική ανασφάλεια, την εξασφάλιση στέγης, τη δωρεάν νομική αρωγή».

Οι κομμουνιστές υπογραμμίζουν ότι «επείγοντα χαρακτήρα αποκτά η εξασφάλιση άμεσης φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους στους ξενώνες. Αν λειτουργούσε και αν είχε οδηγηθεί σε έναν τέτοιο ξενώνα ίσως η άτυχη γυναίκα να είχε σωθεί».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δεν συμβιβαζόμαστε οι ανάγκες για ολόπλευρη στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία να υπολογίζονται με το κριτήριο του κόστους για το κράτος, με βάση τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων.

Δυναμώνουμε τη σπίθα του αγώνα ενάντια στους οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν του δράστες - "τέρατα" και αφήνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην πολύμορφη βία.

Κόντρα στα "σκοτάδια" του συστήματος της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας».

Ευθύνες της αστυνομίας

Ο συνήγορος της οικογένειας της άτυχης γυναίκας, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ χαρακτήρισε αρνητικό τον ρόλο της αστυνομίας στον χειρισμό της καταγγελίας της κακοποίησής της από τον δράστη. Δήλωσε: «Νομικά μπορεί να χαρακτηριστεί έμμεση συνέργεια ή παράλειψη, η οποία έχει γίνει από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος Σαλαμίνας διότι όταν πήγε η γυναίκα με σπασμένα γόνατα, έπρεπε ο αξιωματικός υπηρεσίας εκείνη τη στιγμή να αναζητήσει στο πλαίσιο του αυτοφώρου τον άνθρωπο που τέλεσε το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον της. Αντί να το πράξει αυτό, την άφησε να φύγει χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία. Θα κινηθούμε νομικά. Ο εισαγγελέας, έχοντας δει τις παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας, θα ζητήσει ΕΔΕ κατά των αστυνομικών και ποινικές διώξεις κατά των αστυνομικών διότι δεν τέλεσαν τα καθήκοντά τους».

Αμετανόητος εμφανίζεται στις αρχές ο 71χρονος δολοφόνος, που περιέγραψε με ψυχραιμία πώς συνέβη ο φόνος στους αστυνομικούς, αφού περίμενε να φύγει το παιδί της για να προχωρήσει στην πράξη του και τον απέδωσε στη θέληση της γυναίκας να σταματήσει η σχέση τους. Ο 71χρονος μάλιστα μετά τη δολοφονία πήγε στο Κερατσίνι και 12 ώρες μετά τη δολοφονία οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν εντοπίζοντάς τον από το στίγμα του κινητού του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ