«Βαθιά ανησυχία» για την απροκάλυπτη επίθεση του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων και την «ένταση βίαιων ενεργειών και βομβαρδισμών αμάχων αδιακρίτως» στη Λωρίδα της Γάζας εκφράζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποίησε στην Ντόχα.
Καταδικάζονται ακόμα ο βίαιος εκτοπισμός αμάχων της Γάζας, η καταστροφή υποδομών του θύλακα και οι παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου.
Κατά την ομιλία του στη Σύνοδο ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ζήτησε την ανάληψη δράσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.
«Είναι ντροπή η διεθνής κοινότητα να επιτρέπει αυτό το ειδεχθές έγκλημα που γίνεται εδώ και δύο μήνες, στη διάρκεια του οποίου συνεχίζεται συστηματική και σκόπιμη δολοφονία αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών», ανέφερε.
Ο ίδιος τόνισε πως συνεργάζεται και με τις δύο εμπόλεμες πλευρές για να αποκαταστήσει μία συμφωνία εκεχειρίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μία «πλήρη κατάπαυση πυρός». Πρόσθεσε πως οι τραγωδίες αυτές «θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν το Ισραήλ είχε αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος».
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, συμμετέχοντας στη Σύνοδο, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να σταματήσει την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα προτού «ο πόλεμος επεκταθεί, γίνει περιφερειακός και συμπεριλάβει τη Συρία». Κατήγγειλε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου ότι «διακυβεύει την ασφάλεια και το μέλλον όλης της περιοχής για να παρατείνει ο ίδιος τον πολιτικό του βίο». Επανέλαβε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αναδεικνύουν το κρίσιμο ζήτημα της ίδρυσης «κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» και επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του η Τουρκία να αναλάβει στην Παλαιστίνη ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» με άλλες χώρες της περιοχής.
Σε ένα τέτοιο φόντο, πάντως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «μετά τον πόλεμο η Γάζα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί και καμία διεθνής δύναμη δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη γι' αυτό».
Νωρίτερα ο Ιρανός ΥΠΕΞ Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, συμμετέχοντας σε περιφερειακό φόρουμ στη Μόσχα, κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να επιβάλει εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα και να αναγορεύσει το Ισραήλ «υπεύθυνο» για τα εγκλήματα που διαπράττει στη Λωρίδα της Γάζας.
Ζήτησε επίσης ενεργειακό εμπάργκο κατά του Ισραήλ και απαίτησε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου το «ισραηλινό καθεστώς» σε διεθνή δικαστήρια.
Επίσης χθες επιβεβαιώθηκε το ταξίδι του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν σήμερα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
Αύριο Πέμπτη ο Πούτιν θα υποδεχτεί στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, και αναμένεται να συζητήσουν «διμερή θέματα, ανάμεσά τους τις οικονομικές σχέσεις, καθώς επίσης περιφερειακά και διεθνή θέματα» - όπως η κατάσταση στη Γάζα - «που θα βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης αυτής της μονοήμερης επίσκεψης».
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την Υεμένη, Τιμ Λέντερκινγκ, ξεκίνησε χθες περιοδεία σε χώρες του Κόλπου, προκειμένου να συνεχίσει το παζάρι για τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, στο φόντο της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Λέντερκινγκ θα συνεχίσει «την εντατική διπλωματία» και τον «περιφερειακό συντονισμό κινήσεων στην κατεύθυνση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν», επισημαίνοντας ότι «μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ούτε εκείνα των περιφερειακών εταίρων τους, που υποστηρίζουν μια διαρκή ειρήνη στην Υεμένη».
Παράλληλα, χθες η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), Σαμάνθα Πάουερ, έφτασε στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, όπου ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 21 εκατ. δολαρίων για τους Παλαιστίνιους, την ώρα που το Πεντάγωνο και οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες εφοδιάζουν με όπλα το Ισραήλ για να εντείνει τη σφαγή των κατοίκων της Γάζας και η Ουάσιγκτον καλύπτει το μακελειό.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας πραγματοποιεί σήμερα στο Παρίσι «διεθνή ανθρωπιστική σύνοδο» για τη Γάζα, σε συνέχεια εκείνης που έκανε στις 9 Νοέμβρη, παρουσία ξένων ηγετών.
Χθες διέταξε το πάγωμα, για έξι μήνες, των περιουσιακών στοιχείων του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γ. Σινουάρ, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.
Την ίδια μέρα η σουηδική πτέρυγα του κινήματος «Παρασκευές για το Μέλλον» (Fridays for Future), της Γκρέτα Τούνμπεργκ, επιβεβαίωσε την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό με νέο άρθρο που δημοσιεύτηκε σε δύο εφημερίδες, προς απάντηση στις επικρίσεις που δέχτηκε επειδή δεν ευθυγραμμίστηκε με την προπαγάνδα του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.
Η πρόεδρος της γερμανικής πτέρυγας του κινήματος, Λουίζα Νοϊμπάουερ, διαχώρισε τη θέση της από τα σχόλια αυτά, λέγοντας ότι «απογοητεύτηκε που η Γκρέτα Τούνμπεργκ δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο να πει για τους Εβραίους - θύματα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».