Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κανένας εκφυλισμός της διαδικασίας και κανένας αποκλεισμός

Eurokinissi

Την προσπάθεια να οδηγηθεί σε εκφυλισμό η διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη, με αφορμή τη συμμετοχή ή όχι της Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατήγγειλε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Σημείωσε ότι η Εξεταστική Επιτροπή είναι για τη διερεύνηση συγκεκριμένων σοβαρών ζητημάτων - το έγκλημα των Τεμπών με 57 νεκρούς και της κατάστασης του σιδηροδρόμου - και όχι για σόου. Κάλεσε το προεδρείο να συντονίζει και να διευκολύνει τη διαδικασία και όχι να προχωράει σε κρίσεις και εκτιμήσεις που οξύνουν ακόμη περαιτέρω την κατάσταση.

Για το ζήτημα της εξαίρεσης της Ζ. Κωνσταντοπούλου, που υπέβαλαν βουλευτές της ΝΔ γιατί η ίδια είναι και συνήγορος των συγγενών των θυμάτων, ο Ν. Καραθανασόπουλος επανέλαβε τη σαφή θέση του Κόμματος:

«Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στον οποιονδήποτε αποκλεισμό με απόφαση της πλειοψηφίας της σύνθεσης άλλης κοινοβουλευτικής ομάδας στην Εξεταστική Επιτροπή. Γιατί μιλάμε για μια Επιτροπή της Βουλής, τη σύνθεση της οποίας δεν την αποφασίζει η πλειοψηφία αλλά η εκάστοτε κοινοβουλευτική ομάδα που έχει και την ευθύνη για το ποιοι αποτελούν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής όσον αφορά τη δική της εκπροσώπηση».

Και πρόσθεσε: «Η Εξεταστική Επιτροπή ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και όχι στενά δικαστικό ή ανακριτικό έλεγχο. Οι Εξεταστικές Επιτροπές είναι κοινοβουλευτικά σώματα για την έρευνα μιας συγκεκριμένης υπόθεσης, άρα και βεβαίως η Επιτροπή μπορεί να ασκεί τις εξουσίες της με βάση τις διατυπώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, έχει δηλαδή αρμοδιότητες και ανακριτικών οργάνων αλλά δεν αποτελεί με τη στενή έννοια ούτε ανακριτική ούτε δικαστική ούτε εισαγγελική αρχή. Από αυτήν την άποψη λοιπόν δεν μπαίνει κανένα κώλυμα για οποιονδήποτε συμμετέχει εδώ».

Τελικά, με τη στήριξη των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε η εξαίρεση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, στη βάση σχετικής γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, με το ΚΚΕ να ψηφίζει κατά.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Συγγενών Πληγέντων από το έγκλημα στα Τέμπη ζητά μέσω εξώδικης διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να μην εξαιρεθεί η Ζ. Κωνσταντοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ