Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ποινικοποιεί τη νεανική αμφισβήτηση η κυβέρνηση

Σε ανάκριση οδηγούνται τα μέλη 15μελών μαθητικών συμβουλίων, με βάση τη Νομοθετική Πράξη Περιεχομένου

Με νέες αυταρχικές δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων μαθητών στη Λάρισα, «εμπλουτίζει» τη «Μαύρη Βίβλο» των τρομοκρατικών μεθόδων της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σε απολογία στο Αστυνομικό Τμήμα κλήθηκαν τα μέλη του 15μελούς συμβουλίου του 7ου Ενιαίου Λυκείου Λάρισας, που πρωτοστάτησε στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη, ύστερα από εντολή της εισαγγελέα Πρωτοδικών κυρίας Δερτζίδου.

Οι ανακρίσεις ξεκίνησαν την Τρίτη, ενώ έπεται και συνέχεια, καθώς τις επόμενες μέρες καλούνται σε απολογία τα 15μελή και μαθητές άλλων σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, Ηλίας Κωσταράς, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ και της Ενωσης Γονέων Λάρισας, που ζήτησαν να σταματήσουν οι διώξεις, είπε ότι η διαδικασία των απολογιών θα συνεχιστεί και δεν μπορεί να σταματήσει τοπικά, επικαλούμενος την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψήφισε στη διάρκεια των τελευταίων μαθητικών κινητοποιήσεων το Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι νέες διώξεις εναντίον της αγωνιζόμενης νεολαίας είναι στα πλαίσια των γενικότερων δικαστικών διώξεων, που ασκεί η κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, του «Ριζοσπάστη» και όλων όσοι αγωνίζονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει.

Βεβαίως, οι μαθητές δεν τρομοκρατούνται και δηλώνουν ότι ο αγώνας τους για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρι την τελική δικαίωσή τους. Στο πλευρό τους θα έχουν συμπαραστάτες τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα, δίνοντας, όλοι μαζί, «μαθήματα δημοκρατίας» στο δρόμο της ανυποχώρητης πάλης.

Η ΕΛΜΕ Λάρισας

Πολιτικές χαρακτηρίζει τις διώξεις σε βάρος των μαθητών του 7ου Λυκείου η ΕΛΜΕ Λάρισας, η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «ηθικός αυτουργός και άμεσος υπεύθυνος αυτής της αυταρχικής πολιτικής είναι η κυβέρνηση, που με την πρόσφατη απόφασή της για επιβολή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ποινικοποίησε τη μαθητική αμφισβήτηση». Αμεσος στόχος αυτής της πολιτικής - επισημαίνει - είναι η τρομοκράτηση και ο πειθαναγκασμός της νέας γενιάς. Και συνεχίζει: «Η εκπαιδευτική κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της γι' αυτή την εξέλιξη, η οποία γενικεύεται πανελλαδικά και ζητά από την κυβέρνηση να άρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές μας και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε αλληλέγγυοι μέχρι να λήξει αυτή η υπόθεση». «Σήμερα - υπογραμμίζει - επιβάλλεται ν' απλωθεί ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης για την αποτροπή αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι τα προβλήματα της Παιδείας δε λύνονται με διώξεις, αλλά με γενναία μέτρα στήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως με διάλογο της πολιτείας με την πανεκπαιδευτική κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ