Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΠΑΙΚΤΩΝ
Ο καβγάς για τις αποζημιώσεις και το πραγματικό πρόβλημα

Σύλλογοι και FIFA - UEFA, μετά τα τελευταία περιστατικά, ερίζουν για το «πάπλωμα»

Νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν τέθηκε ο Ισπανός Γκάβι της Μπαρτελόνα

Associated Press

Νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν τέθηκε ο Ισπανός Γκάβι της Μπαρτελόνα
Οι πρόσφατες υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων, ειδικά στην Ευρώπη για το τελευταίο μέρος των προκριματικών του Euro 2024, είχαν κάτι από ...πεδίο μάχης: Με την ποδοσφαιρική δράση να επισκιάζεται από πολλούς και συχνά ιδιαίτερα σοβαρούς τραυματισμούς παικτών, το θέμα της σωματικής ακεραιότητας των ποδοσφαιριστών από το ασφυκτικό αγωνιστικό πρόγραμμα επανήλθε στο προσκήνιο των συζητήσεων.

Είναι χαρακτηριστικός ο συνολικός απολογισμός των 16 τραυματισμών τους οποίους υπέστησαν παίκτες μέσα στο επταήμερο των διεθνών αγώνων, είτε κατά τις προπονήσεις είτε στη διάρκεια των ίδιων των ματς, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Κάποιες περιπτώσεις ήταν πολύ σοβαρές, π.χ. ο Ισπανός Γκάβι της Μπαρτσελόνα, ο οποίος κατά τον αγώνα με τη Γεωργία υπέστη ολική ρήξη χιαστού και μηνίσκου, χάνοντας όλη τη σεζόν (και φυσικά το Euro), ή ο Βραζιλιάνος Βινίσιους της Ρεάλ Μαδρίτης, ο οποίος στο ματς με την Κολομβία υπέστη ολική ρήξη μυός και βγήκε νοκ άουτ για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ειδικά η περίπτωση του τραυματισμού του Γκάβι έλαβε περαιτέρω διαστάσεις, με σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ισπανικής Ομοσπονδίας, καθώς οι «Μπλαουγκράνα» καταδίκασαν το γεγονός της χρησιμοποίησης του παίκτη σε αγώνα άνευ βαθμολογικής σημασίας, όπως και το ιατρικό τιμ της Εθνικής Ισπανίας, που δεν διέγνωσε έγκαιρα τον αρχικό τραυματισμό του. Αντίστοιχα παράπονα, για τη χρησιμοποίηση πρωτοκλασάτων ονομάτων από τους ομοσπονδιακούς τεχνικούς σε βαθμολογικά αδιάφορα ματς, με συνέπεια τραυματισμούς, εξέφρασαν και άλλες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο καβγάς για το ...πάπλωμα

Ο σοβαρός τραυματισμός του στον αγώνα με την Κολομβία θα κρατήσει τον Βραζιλιάνο Βινίσιους για τρεις μήνες εκτός δράσης

Associated Press

Ο σοβαρός τραυματισμός του στον αγώνα με την Κολομβία θα κρατήσει τον Βραζιλιάνο Βινίσιους για τρεις μήνες εκτός δράσης
Το μπαράζ των τραυματισμών παικτών προκάλεσε αίσθηση, με μια σειρά ευρωπαϊκά ΜΜΕ ήδη να έχουν δώσει επωνυμία στο φαινόμενο: «Ιός της FIFA». Παράλληλα φαίνεται να ανοίγει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ των συλλόγων και των FIFA - UEFA, για τους υπεύθυνους του προβλήματος και τα ...θύματα του ζητήματος. Σημειωτέον, για τις περιπτώσεις τραυματισμών παικτών σε αγώνες Εθνικών ομάδων, FIFA και UEFΑ υπό την πίεση και τις απειλές των συλλόγων τα τελευταία χρόνια υποχρεώθηκαν να προσφέρουν ιδιαίτερα παχυλές οικονομικές αποζημιώσεις στις ομάδες. Ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση του Ισπανού Γκάβι, που ο τραυματισμός του υπερβαίνει τις 28 μέρες (όπως ορίζουν τα μνημόνια συνεργασίας) το ποσό που θα λάβει η Μπαρτσελόνα ως αποζημίωση αναμένεται να αγγίξει τα 7,5 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι εν λόγω οικονομικές αποζημιώσεις που προσφέρουν FIFA - UEFA προκειμένου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των ισχυρών ομάδων - και προφανέστατα να προστατεύσουν τα δικά τους «προϊόντα» από ενδεχόμενη απαξίωση, π.χ. με τη μη συμμετοχή πρωτοκλασάτων παικτών - για τις ομάδες δεν φαίνεται να αρκούν. Ειδικά από τη στιγμή που οικονομικές μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση των υπηρεσιών ενός παίκτη, κυρίως δε αν αυτός αποτελεί σπουδαίο όνομα σε έναν σύλλογο, πέραν του αγωνιστικού αντίκτυπου δημιουργεί και τεράστια απώλεια εσόδων για την ίδια την ομάδα και τους επιχειρηματίες - πολυεθνικές ιδιοκτήτες.

Με τα περιστατικά να έχουν ξεφύγει κατά πολύ πλέον, για αρκετούς ανθρώπους του χώρου τα όσα συνέβησαν πρόσφατα θεωρούνται προάγγελος νέων αντιμαχιών μεταξύ των συλλόγων και των FIFA - UEFA, προκειμένου οι πρώτοι να αποκομίσουν μεγαλύτερες δικλίδες ασφαλείας, είτε στους οικονομικούς όρους της αποζημίωσης είτε σε άλλου είδους διευκολύνσεις. Τέτοια είναι π.χ. η περίπτωση του «ισπανικού μοντέλου», κατά το οποίο μετά από αναθεώρηση κάποιων όρων στη συμφωνία μεταξύ ομάδων και Ισπανικής Ομοσπονδίας, σε περίπτωση σοβαρών τραυματισμών (που ξεπερνούν τους 3,5 μήνες) μια ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποσό της αποζημίωσης για την πραγματοποίηση νέας μεταγραφής παίκτη χωρίς να έχει κάποιο οικονομικό αντίκτυπο στους λογιστικούς ελέγχους τους οποίους ορίζουν FIFA - UEFA για τους προϋπολογισμούς των ομάδων. Αυτό καταπώς φαίνεται έχει ανοίξει την όρεξη και σε ομάδες άλλων χωρών, οι οποίες έχουν αρχίσει να ασκούν πίεση στις δικές τους Ομοσπονδίες για εφαρμογή ενός αντίστοιχου μέτρου.

Μάστιγα οι τραυματισμοί

Πέρα όμως από τη νέα φάση όξυνσης στις σχέσεις των συλλόγων με τις FIFA - UEFA και τους πακτωλούς εκατομμυρίων που με πρόσχημα τους τραυματισμούς θα τεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, πίσω από τη βιτρίνα των όποιων διαφωνιών κρύβεται η ουσία του ζητήματος: Τα όσα απαιτεί το κυνήγι για τα κέρδη στην ποδοσφαιρική βιομηχανία δεν έρχονται χωρίς συνέπειες, κυρίως για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής «παράστασης», όπου η υπογραφή των συμβολαίων - ιδιαίτερα παχυλών σε πολλές περιπτώσεις - απαιτεί την παραμονή στις επάλξεις με κάθε κόστος. Ετσι, αυξάνονται οι τραυματισμοί, καθώς υπερφορτώνεται ο οργανισμός εξαιτίας των πολλών και ασταμάτητων υποχρεώσεων, αφού το αδιάκοπο κυνήγι των κερδών της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε διακοπή των κρίκων της αλυσίδας (βλ. αγώνες), που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη. Οτιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε απώλεια εσόδων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στους λογαριασμούς των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών του χώρου.

Ειδικοί του χώρου (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, ενώσεις παικτών, προπονητές) χτυπούν το καμπανάκι για μια ακόμα φορά, καθώς τα στοιχεία που έρχονται στο φως είναι αμείλικτα: Την τελευταία τριετία παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των αγωνιστικών υποχρεώσεων, οδηγώντας σε ιδιαίτερα σφιχτό πρόγραμμα, εξαιτίας και των μεταθέσεων διοργανώσεων ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση στις περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, όπως και της ψυχολογικής πίεσης στις τάξεις των παικτών.

Τα παραπάνω διαπιστώνονται και στα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του διεθνούς ασφαλιστικού ομίλου «Ηοdwen», που αφορά τους τραυματισμούς παικτών, έναν χρόνο περίπου μετά την πραγματοποίηση του Μουντιάλ στο Κατάρ, την περίοδο 2022 - 2023. Μέσα από την έρευνα αποδεικνύεται έμπρακτα ότι σε παίκτες που αγωνίστηκαν και με τις Εθνικές τους στο Κατάρ, και μετέπειτα συνέχισαν τις αγωνιστικές υποχρεώσεις με τους συλλόγους, υπήρξε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των τραυματισμών τους αλλά και στη συνολική διάρκεια απουσίας τους από προπονήσεις και αγώνες. Βάσει των αριθμών, μέσα σε έναν χρόνο οι τραυματισμοί στον αστράγαλο αυξήθηκαν κατά 170%, στην κνήμη κατά 200%, στον οπίσθιο μηριαίο κατά 130%, με την επιβάρυνση να μην είναι μόνο ποσοτική, δηλαδή μεγαλύτερη σε αριθμούς, αλλά και ποιοτική, σε επίπεδο σοβαρότητας. Παράλληλα, σύμφωνα με την μελέτη το 44% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο Κατάρ με βάση τις εργομετρικές εξετάσεις παρουσίασαν σημαντικά αυξημένη κόπωση τον Ιανουάριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα άλλων περιόδων. Τέλος, το 53% εξ αυτών δήλωσαν ότι ένιωθαν περισσότερο ευάλωτοι και πίστευαν ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό τραυματισμό.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ