Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποχή

Αν ήθελαν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να διευκολύνουν πραγματικά τη συμμετοχή στις εκλογές, θα έκαναν πράξη τα αιτήματα και τις προτάσεις που καταθέτει κάθε φορά το ΚΚΕ για δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα συγκοινωνίας, για ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, για μεγαλύτερες και περισσότερες άδειες σε αυτούς που πρέπει να διανύσουν αποστάσεις. Αντίθετα με όλα αυτά, στις εκλογές του περασμένου Μάη και Ιούνη, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, καθώς η σεζόν είχε ήδη αρχίσει και χιλιάδες, κυρίως νέοι, είχαν φύγει από τον τόπο κατοικίας τους. Τώρα ο πρωθυπουργός φέρνει αυτήν ακριβώς την κατηγορία των εργαζομένων ως παράδειγμα για την «ανάγκη» να θεσπιστεί επιστολική ψήφος. Κοροϊδία στο τετράγωνο το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, όταν η αποχή παραμένει σταθερά πάνω από 35% τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ τον περασμένο Ιούνη έφτασε το 47,17%, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των εκλογών του Σεπτέμβρη 2015, που ήταν 43,84%. Τι γίνεται όμως σε εκείνες τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη παράδοση στην επιστολική ή και στην ηλεκτρονική ψήφο; Παίρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, η αποχή έφτασε κι εκεί στο 47% στις εκλογές του περασμένου Ιούλη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τους 37,5 εκατ. εγγεγραμμένους συμμετείχαν με επιστολική ψήφο, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Οσο για την κορωνίδα του αστικού κοινοβουλευτισμού, τις ΗΠΑ, όπου η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος «πάει σύννεφο», η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία κυμαίνεται μεταξύ 40% και 65%, με αποκορύφωμα τις προεδρικές του 2016 (Κλίντον - Τραμπ), όπου μόλις ένας στους δύο πήγε στην κάλπη.

Συγκατοίκηση

Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή ένα ακόμη νομοσχέδιο που επιταχύνει εκβιασμούς και πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για το «ξεκαθάρισμα» των «κόκκινων» δανείων, τα στοιχεία της Γιούροστατ καταγράφουν μια επιπλέον ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την Ελλάδα: Πάνω από το 1/3 του λαϊκού εισοδήματος «φεύγει» κάθε μήνα για το κόστος της στέγασης, ενώ το 45,5% των σπιτιών στην Ελλάδα έχουν καθυστερήσεις σε λογαριασμούς στεγαστικών δανείων, ενοικίων ή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Στα «καλά» νέα; Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις σε real estate τριπλασιάστηκαν μέσα σε μια χρονιά, ξεπερνώντας στο πρώτο δεκάμηνο του 2023 τα 1,7 δισ. ή το 40% των συνολικών ξένων επενδύσεων! Και βέβαια, οι εργαζόμενοι μπορεί να μην έχουν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια, αλλά οι τράπεζες έχουν 6 δισ. εισπράξεις σε ένα 9μηνο μόνο από τόκους, 60% αύξηση σε σχέση με πέρυσι, δίνοντας ώθηση σε ένα ακόμη ρεκόρ κερδοφορίας που έφτασε σχεδόν τα 3 δισ. Γιατί σημασία έχει πώς κοιτάς το σπίτι: Μισοάδειο από λαϊκές οικογένειες ή μισογεμάτο από κέρδη. Και τα κέρδη τους και οι ζωές των εργαζομένων δεν χωράνε στο ίδιο σπίτι.

Εισπράκτορες...

Ποδαρικό με νέες αυξήσεις στο χαράτσι των διοδίων θα κάνουμε το 2024, καθώς, όπως όλα δείχνουν, «κλειδώνουν» οι ανατιμήσεις και μάλιστα ως «προεόρτια» άλλων που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με διαρροές της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα της ...σκληρής διαπραγμάτευσης που έκανε με τους παραχωρησιούχους των δρόμων καταλήγει σε αυξήσεις μεγαλύτερες από 7,5%, αν και τα ποσοστά αλλάζουν από μέρα σε μέρα, για να δημιουργείται η εντύπωση ότι οι οδηγοί θα είναι στο τέλος οι κερδισμένοι και χαμένες οι εταιρείες! Με το «καλό» σενάριο που διακινεί η κυβέρνηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα ανέβει στα 33,75 ευρώ από 31,35 σήμερα, το ταξίδι Αθήνα - Γιάννενα (μέσω γέφυρας Ρίου - Αντίρριου) θα κοστίζει 41,15 ευρώ από 38,25 σήμερα, η διαδρομή Αθήνα - Πάτρα 12,70 ευρώ, από 11,80 ευρώ σήμερα και Αθήνα - Καλαμάτα 15 ευρώ, από 13,95 σήμερα.

... παντός καιρού

Οι ανάδοχοι των Εθνικών οδών, που φτιάχτηκαν με τα λεφτά του λαού, απολαμβάνουν τεράστια κέρδη με το πρόσχημα ότι προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης και ασφάλειας. Σαν αυτές δηλαδή που βλέπουμε όταν πέφτουν μερικές νιφάδες χιονιού ή γίνεται κάποιο μεγάλο ατύχημα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να κλείνουν και να παραλύει η συγκοινωνία. Ποιος δεν θυμάται πριν από δυο χειμώνες το φιάσκο στην Εθνική Αθηνών - Λαμίας που έκλεισε, εγκλωβίζοντας στο χιόνι χιλιάδες οδηγούς, ή τη 10ωρη σχεδόν ταλαιπωρία των οδηγών στην Αθηνών - Κορίνθου, όταν το περασμένο καλοκαίρι «παγιδεύτηκαν» στον δρόμο εξαιτίας του ατυχήματος με το βυτιοφόρο; Οπως κατήγγειλαν μάλιστα τότε πολλοί οδηγοί, η εταιρεία εισέπραττε κανονικά τα διόδια για πολλή ώρα μετά το ατύχημα, αν και γνώριζε ότι μερικά χιλιόμετρα παρακάτω ξεκινούσε το μαρτύριο της απόλυτης ακινησίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη

1923 Γεννιέται η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1927 Ξεκινά τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι), που θα μείνει στην Ιστορία για τις αποφάσεις του γύρω από τη συνεταιριστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και για την κατάρτιση του πρώτου πεντάχρονου πλάνου. Το ίδιο Συνέδριο επεσήμανε τη ρήξη της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης με τον λενινισμό και ενέκρινε τη διαγραφή των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ από το Κόμμα.

1942 Ορκίζεται η δεύτερη δοσιλογική κυβέρνηση (Κ. Λογοθετόπουλου).

1944 Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα. Το Υπουργικό Συμβούλιο - δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους - υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών». Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε: α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, β) Να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, γ) Να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και δ) Να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων. Οι δυνάμεις του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, από τη μεριά τους, είχαν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Θα αψηφούσαν την απαγόρευση. Ο ΕΛΑΣ θα έπαιρνε μέρος, αλλά άοπλος, «πρωτοπορία και περιφρούρηση της εκδήλωσης», ενώ όλες οι κομματικές, ΕΑΜικές και ΕΛΑΣίτικες δυνάμεις θέτονταν σε επιφυλακή. Η Διοίκηση του Α' ΣΣ του ΕΛΑΣ μεταφέρθηκε στην Κυψέλη, δίπλα στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ, για παν ενδεχόμενο.

1956 Ενα πλοιάριο με το όνομα «Γκράνμα» αποβιβάζει 82 νέους μαχητές - επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα. Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης ξεκινούσε.

1980 Θεσπίζεται για τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο.

1980 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζυ.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς.

Κυριακή 3 Δεκέμβρη

1932 Η αστυνομία επιτίθεται στους αρτεργάτες, που βρίσκονταν σε απεργία για 4η συνεχόμενη μέρα, και δολοφονεί τον εργάτη Γ. Αδαμόπουλο.

1944 Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΑΜ, από νωρίς το πρωί χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν στις προσυγκεντρώσεις που είχαν καθοριστεί σε κάθε λαϊκή συνοικία της Αθήνας και του Πειραιά. Σύντομα τα δεκάδες ρυάκια λαού συνέκλιναν σε μια τεράστια λαοθάλασσα, με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Καθώς η κεφαλή της πορείας πλησίαζε την πλατεία, οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά στο κτίριο του αρχηγείου της αστυνομίας (γωνία Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας) άνοιξαν πυρ στο άοπλο πλήθος. Οι πυροβολισμοί πύκνωσαν από διάφορες κατευθύνσεις, σκορπώντας τον θάνατο: 21 νεκροί και 140 τραυματίες ο απολογισμός της θρασύδειλης αυτής επίθεσης. Η λαϊκή μάζα υποχώρησε. Οταν όμως κόπασαν τα πυρά και δόθηκε το σήμα από την οργανωτική επιτροπή του συλλαλητηρίου, ξεχύθηκε και πάλι με ορμή, ανακαταλαμβάνοντας την πλατεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ