Το γεγονός αναδεικνύει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι η ΩΡΛ Κλινική είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη στην Ελλάδα, αποκλειστικά για μικρούς ασθενείς. Εχει συγχωνευτεί εδώ και χρόνια με την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Εγκαυμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού, οπότε αντιμετωπίζει περιστατικά από όλο το φάσμα της παιδο-ωτορινολαρυγγολογικής παθολογίας, νοσηλεύει εγκαύματα, αποκατάσταση από σχιστίες χείλους και υπερώας, δαγκώματα από ζώα κ.λπ. Εξυπηρετεί ασθενείς όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά και από την ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το 2018 κινδύνευε να κλείσει λόγω συνταξιοδότησης των 4 γιατρών ΩΡΛ από τους 5 που εργάζονταν τότε! Μετά από παρεμβάσεις συνεχίστηκε η λειτουργία της με τη μετακίνηση γιατρών από τα Νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης και «Αγλαΐα Κυριακού»!
Σημειώνεται μάλιστα ότι στον 1ο όροφο του νοσοκομείου με την ανακαίνιση δημιουργήθηκαν δωμάτια με σύγχρονες εγκαταστάσεις για τη νοσηλεία παιδιών με εγκαύματα, όμως με την ολοκλήρωση των εργασιών παραδόθηκαν σε άλλη κλινική!
Σήμερα, όπως επισημαίνει η ΔΑΣ, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, «η υψηλή εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού μαζί με το ιατρικό προσωπικό εξασφαλίζουν την ασφαλή νοσηλεία και αντιμετώπιση όλου του φάσματος της παιδο-ωτορινολαρυγγολογικής παθολογίας σε υψηλό επίπεδο κατά τα διεθνή πρότυπα», αφού, όπως εξηγεί η ΔΑΣ, «οι νοσηλευτές των υπόλοιπων χειρουργικών κλινικών δεν έχουν αυτή την πείρα ώστε να νοσηλεύσουν με ασφάλεια τους ασθενείς».
«Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο όροφος από τον οποίο απομακρύνθηκε η κλινική συνεχίζει να χρησιμοποιείται από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους γονείς τους. Το ελάχιστο νοσηλευτικό προσωπικό της ΩΡΛ - Πλαστικής Κλινικής (πρακτικά δύο νοσηλευτές ανά βάρδια) είναι υπεύθυνο και νοσηλεύει ασθενείς σε τρεις διαφορετικές κλινικές, ενώ αναγκάζεται τα φάρμακα και υλικά για τη νοσηλεία να τα προμηθεύεται από τον 3ο όροφο!
Η ΔΑΣ θέτει το ερώτημα: «Δεν αντιλαμβάνεται η διοίκηση του νοσοκομείου τους κινδύνους που δημιουργούνται τόσο για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, όσο και για την ασφάλεια του ίδιου του προσωπικού από αυτή την απόφαση; `Η επιλέγει να τους αγνοήσει; Μπορεί να λειτουργήσει κλινική ή εργαζόμενος σε συνθήκες αποδιοργάνωσης; Μπορεί να λειτουργήσει σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης;».
«Το ελάχιστο προσωπικό της κλινικής έχει ήδη εξαντληθεί να ανεβοκατεβαίνει τους ορόφους συνήθως από τις σκάλες, μιας και οι ανελκυστήρες είναι λίγοι για να εξυπηρετήσουν πολύ κόσμο, τα χειρουργεία, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, την τροφοδοσία και την απομάκρυνση σκουπιδιών. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ελλοχεύει ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος, όπως πρόσφατα είχαμε με καθαρίστρια που γλίστρησε και έσπασε το χέρι της στον 1ο όροφο εξαιτίας σωλήνα που έσταζε από το ταβάνι!», καταγγέλλει η ΔΑΣ, ενώ διάχυτη είναι η αγανάκτηση και στους γονείς καθώς οι νοσηλεύτριες που νοσηλεύουν τα παιδιά τους, αλλά και το ιατρικό προσωπικό είναι πρακτικά εκτός της κλινικής που φιλοξενούνται! Ενώ οι χειρουργικές κλινικές που φιλοξενούν τα παιδιά μένουν με λιγότερες κλίνες να διαχειριστούν τα περιστατικά τους.
Η ΔΑΣ προειδοποιεί μάλιστα ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά μας, οι ιώσεις, οι λοιμώξεις και η αύξηση εισαγωγής ασθενών για νοσηλεία είναι μπροστά μας. Ολα τα προηγούμενα χρόνια τον χειμώνα οι παθολογικές κλινικές ξεπερνούσαν σε πληρότητα το 100% ειδικά κατά την εφημερία και για να αποφύγουν τη νοσηλεία μικρών ασθενών σε ράντζα, φιλοξενούνταν προσωρινά ασθενείς των παθολογικών κλινικών σε χειρουργικές κλινικές, εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης κάποιου μικροβίου, όπως ασθενείς με ουρολοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις, κατάποση κάποιου φαρμάκου ή αντικειμένου. Αλήθεια, πώς σκοπεύει να αναπληρώσει η διοίκηση του νοσοκομείου τις δεκάδες κλίνες του 3ου ορόφου που είναι πια ανενεργές; Γιατί δεν ανακοινώνει η διοίκηση πότε θα ανακαινιστεί ο 3ος όροφος, ώστε να τεθεί πάλι σε πλήρη λειτουργία;».
Αναδεικνύοντας τον πυρήνα του προβλήματος, η ΔΑΣ σημειώνει ότι «κριτήρια του "νέου ΕΣΥ" των νοσοκομείων - επιχειρήσεων είναι η πληρότητα των κλινικών καθώς και το κόστος τους και όχι οι ανάγκες των μικρών ασθενών μας. Ομως, η μειωμένη πληρότητα τόσο της συγκεκριμένης κλινικής όσο και όλων των χειρουργικών κλινικών σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη αναισθησιολόγων που οδηγεί σε μειωμένο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων! Οι ανάγκες για χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αυξηθεί και αρκετοί γονείς αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μεγάλης αναμονής!».
Η ΔΑΣ καλεί το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου να οργανωθεί και να παλέψει ώστε να λειτουργήσει πάλι η ΩΡΛ - Πλαστική Κλινική, σε κατάλληλο χώρο, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού για την πλήρη ανάπτυξή της. Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, για την απρόσκοπτη και πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καμία κατάργηση - συγχώνευση κλινικών, αλλά πλήρη ανάπτυξή τους. Επίσης, για την πλήρη στελέχωση των χειρουργείων, όλων των τμημάτων και μονάδων με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και βοηθητικό προσωπικό, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.