Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 - 2023
Εκδηλώσεις με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα

Σε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, Νοέμβρης 1973 - 2023, θα μιλήσει τις επόμενες μέρες η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

- Αύριο, Πέμπτη 9 Νοέμβρη, στις 14.30, στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΕΜΠ, στο αμφιθέατρο 4, στα νέα κτίρια του ΗΜΜΥ.

- Το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ, στο Πνευματικό Κέντρο Αθήνας (Ακαδημίας 50), αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή - Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική

Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

«Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή - Η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική», τονίζει η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας σε ανακοίνωσή της για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στην οποία αναλυτικά αναφέρει:

«"Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ", "Ψωμί - Παιδεία-ελευθερία": 50 χρόνια μετά, τα συνθήματα του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα, γιατί παραμένει επίκαιρος ο αγώνας ενάντια στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που συνθλίβει τα δικαιώματα και τις ζωές του λαού και της νέας γενιάς. Μας δείχνουν τον δρόμο για ακόμα πιο αποφασιστικούς, μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες, για τους δικούς μας Νοέμβρηδες...

Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί!

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται τη στιγμή που η Παλαιστίνη "φλέγεται" και όλη η περιοχή μας απειλείται από μια γενικότερη πολεμική ανάφλεξη!

Το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δολοφονεί παιδιά και αμάχους, επεκτείνει την πολύχρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, συνεχίζει να φυλακίζει και να εκτοπίζει τον Παλαιστινιακό λαό.

Στο έγκλημα αυτό συνένοχη είναι η ελληνική κυβέρνηση, που προκλητικά βαφτίζει τη γενοκτονία στη Γάζα "αυτοάμυνα" του Ισραήλ, φτάνοντας στο σημείο να μη στηρίξει ψήφισμα στον ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία!

"Αέρα στα πανιά" της κυβέρνησης δίνει η στάση όλων των κομμάτων του συστήματος, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι το φασιστικό μόρφωμα των "Σπαρτιατών", που στηρίζουν τη δολοφονική πολιτική του κράτους του Ισραήλ.

Από κυβερνητικές θέσεις τα προηγούμενα χρόνια συνεργάστηκαν στενά με το ισραηλινό κράτος, επιτρέποντας στην κυβέρνηση της ΝΔ να απογειώσει την εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό, με την αποστολή τριών ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή, την αξιοποίηση στρατιωτικών βάσεων που έχουν γεμίσει με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των ΗΠΑ (βλ. Σούδα, Ελευσίνα, Λάρισα κ.α.), μέχρι τις κοινές ασκήσεις με Ισραηλινούς πιλότους, που τώρα βομβαρδίζουν αμάχους, την πολιτική και διπλωματική στήριξη στην αντιδραστική κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε αυτές τις συνθήκες γίνεται επιτακτικό το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, για να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή του λαού της Παλαιστίνης, να δυναμώσει η πάλη για να σταματήσουν η ελληνική επικράτεια και οι υποδομές της χώρας να μετατρέπονται σε "ορμητήρια πολέμου" και πιθανούς "στόχους" αντιποίνων σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλου του κόσμου, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά του για Παλαιστίνη ελεύθερη και ανεξάρτητη στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στις εστίες τους, για να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη φιλία, την αλληλεγγύη και την ειρήνη των λαών, ενάντια στον εθνικισμό, στον φασισμό και το σύστημα που τα γεννά. Παλεύουμε για την ανατροπή του συστήματος της βαρβαρότητας και των πολέμων, του καπιταλισμού.

Η ιστορική πείρα της περιόδου της δικτατορίας 1967 - 1974 μάς διδάσκει ότι οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες είναι εχθροί των λαών!
  • Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η τότε ΕΟΚ (σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση) στήριξαν ή ανέχθηκαν τη χούντα, η οποία επίσης ενίσχυσε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ανέπτυξε ισχυρές εμπορικές σχέσεις με κράτη - μέλη της ΕΟΚ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.
  • Η ΝΑΤΟική "σύμμαχος" Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το 37% των εδαφών της Κύπρου το 1974, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που σήμερα προωθούν διχοτομικά σχέδια, επικυρώνοντας την τουρκική κατοχή στα κυπριακά εδάφη.
  • ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, "ταΐζουν" τις απαράδεκτες διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους, σπρώχνουν σε επικίνδυνες διευθετήσεις στο Αιγαίο σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, για να βάλουν χέρι τα μονοπώλια στον ενεργειακό πλούτο και να τραβήξουν την Τουρκία μακριά από την "αγκαλιά" της Ρωσίας.

Ο Νοέμβρης δείχνει πως στα "σκοτάδια" αυτού του βάρβαρου συστήματος υπάρχει το "φως" που θα τα συντρίψει!

Τον Νοέμβρη του 1973 "μίλησε ο λαός"! Ο λαός και η νεολαία έγιναν πρωταγωνιστές των εξελίξεων και έδειξαν τη δύναμή τους κόντρα σε έναν ισχυρό αντίπαλο, τη χούντα των συνταγματαρχών, στις διεθνείς και εγχώριες συμμαχίες της, στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Τότε κάποιοι έλεγαν "η χούντα είναι πανίσχυρη", ενώ άλλοι ότι "θα πέσει σαν ώριμο φρούτο" καλώντας τον λαό και τη νεολαία να περιμένουν λύση "από τα πάνω και εκ των έσω", με την παρέμβαση παραγόντων των αστικών κομμάτων ή άλλων καπιταλιστικών κρατών. Η Ιστορία όμως τους διέψευσε. Ο λαός, με τους αγώνες και τις θυσίες του, απέδειξε ότι η δύναμη είναι στην οργάνωση, στη συμπόρευση των νέων με το εργατικό κίνημα. Η δύναμη βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή αυτού του βάρβαρου συστήματος και όχι στην αυταπάτη ότι μπορεί να αλλάξει προς όφελός μας. Αυτά τρόμαξαν τη χούντα. Αυτά τρομάζουν πάντα όσους θέλουν τον λαό, τους νέους ανθρώπους "στην αναμονή" και όχι "πρωταγωνιστές" στην πάλη για τη ζωή που έχουν ανάγκη.

Κράτησέ το:

Με τη στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967, η εξουσία δεν άλλαξε χέρια. Αλλαξε μορφή υπηρετώντας τα ίδια συμφέροντα, των καπιταλιστών και των διεθνών τους συμμάχων, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Τιμάμε όλους όσοι αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν από τη χούντα. Η αλύγιστη στάση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στις εξορίες και τις φυλακές κράτησε αναμμένη τη φλόγα του αντιδικτατορικού αγώνα.

Τον Αύγουστο του 1968, πριν από 55 χρόνια, ιδρύθηκε η ΚΝΕ, η Οργάνωση νεολαίας του ΚΚΕ, που είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, η καταστολή του με δεκάδες νεκρούς ήταν η αρχή του τέλους της χούντας. Κάτω από το βάρος της λαϊκής πάλης και μετά το έγκλημα της Κύπρου, το 1974, η χούντα κατέρρευσε.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με το ΚΚΕ, στον δρόμο της ανατροπής!

Με όπλο την πείρα των αγώνων του χτες, προετοιμάζουμε τις νέες νικηφόρες αναμετρήσεις με τη δικτατορία του κεφαλαίου!

Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, για να δυναμώσει ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νέας γενιάς, για δωρεάν, σύγχρονες σπουδές, για δουλειά με δικαιώματα, για τη ζωή που μας αξίζει, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν να εγγυηθούν ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος! Αυτός είναι ο δρόμος και σήμερα: Να δυναμώσουμε παντού την οργάνωση, τη συλλογική διεκδίκηση, την αλληλεγγύη».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
  • Πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας μετά τις προχτεσινές μαθητικές κινητοποιήσεις
  • Εργατικά Κέντρα, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς οργανώνουν τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου
  • Διεκδικήσεις για τη μεταφορά μαθητών
  • Παραμένουν πολλά εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Στις 6 Νοέμβρη κάναμε χαμό... Συνεχίζουμε!»

Χαιρετίζει τις μαθητικές συγκεντρώσεις και πορείες, διοργανώνει ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής και καλεί σε οργάνωση του αγωνιστικού εορτασμού του Πολυτεχνείου

RIZOSPASTIS

Τις μαθητικές συγκεντρώσεις της Δευτέρας χαιρετίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας στο επόμενο «ραντεβού» την Κυριακή 12 Νοέμβρη σε ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής και στον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι στις 6 Νοέμβρη «χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες φωνάξαμε δυνατά: Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για της Γάζας τη γενοκτονία! Ενώσαμε τις φωνές μας με τα εκατομμύρια μαθητών, φοιτητών και λαού σε όλο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως και το ίδιο το Τελ Αβίβ (πρωτεύουσα του Ισραήλ) που δεν κλείνουν τα μάτια στη σφαγή ενός ολόκληρου λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ. Γιατί δεν μπορούμε να μένουμε ήσυχοι όταν κάθε έξι λεπτά σκοτώνεται ένα παιδί στην Παλαιστίνη».

Επισημαίνει ότι «πήγαμε κόντρα σε όλους και όλα για αυτή την πορεία.

  • Κόντρα στα ψέματα και το θάψιμο των ΜΜΕ για το τι πραγματικά γίνεται στην Παλαιστίνη.
  • Κόντρα στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που είπε ότι στηρίζει τις σφαγές παιδιών (αρκεί να μην είναι πολλές...) γιατί αυτό βοηθάει οικονομικά τις ελληνικές μπίζνες.
  • Κόντρα στον υπουργό Παιδείας, που είπε ότι οι μαθητές έχουμε κάποιο πρόβλημα με την εβραϊκή θρησκεία και τον λαό του Ισραήλ. Λένε ψέματα! Δεν έχουμε πρόβλημα με καμία θρησκεία και κανέναν λαό. Αυτά υπάρχουν μόνο στα άρρωστα μυαλά των εθνικιστών - φασιστών. Αυτών που ενοχλούνται από τις σχολικές γιορτές για την 28η Οκτωβρίου γιατί τότε ήταν προδότες της Ελλάδας και σύμμαχοι των Ιταλών και Γερμανών φασιστών, και για την 17η Νοέμβρη γιατί τότε ήταν με τη χούντα και το τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τις κυβερνήσεις που βάζουν τους λαούς να σφάζονται για τα κέρδη τους.
  • Κόντρα στους διευθυντές που: Αλλοι απειλούσαν με αποβολές, άλλοι έβαλαν επίτηδες περίπατο, άλλοι έλεγαν ψέματα ότι θα χαθεί η εκδρομή, άλλοι κλείδωσαν όλο το σχολείο μέσα με λουκέτο για να μην κατέβουμε στην πορεία! Τα ίδια και κάποιοι ορισμένοι καθηγητές και γονείς.

Και σας ρωτάμε: Αντί να μας διδάξετε να βγαίνουμε στον δρόμο και να παλεύουμε όταν σκοτώνονται παιδιά και η χώρα μας συμμετέχει στη σφαγή τους με άπειρα λεφτά, με βάσεις και με όπλα, εσείς μας λέτε να κάνουμε μόκο! Ωραίο σχολείο! Γι' αυτό σας λέμε ότι θέλετε να μας βγάλετε αδιάφορους κι αμόρφωτους για να μας έχετε σκυφτούς. Την ίδια στιγμή δεν λέτε τίποτα που δεν έχουμε καθηγητές, που αν γίνει σεισμός θα ψαχνόμαστε, που το κράτος ετοιμάζεται να φέρει νόμο για ιδιωτικά πανεπιστήμια για να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν λεφτά να αγοράσουνε πτυχίο από το πανεπιστήμιο μαγαζί. Λες και δεν μας έφτανε η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων που μας πετάνε έξω από τα ΑΕΙ».

***

«Εμείς, όμως, έχουμε αξίες και ιδανικά. Και ξέρουμε πως "αν θες να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο"», τονίζει και προσθέτει:

«Δίκαιο είναι να σταματήσει η κατοχή της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, γιατί κάθε λαός αξίζει να έχει λευτεριά και τη δική του πατρίδα. Μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη. Τη βία 75 χρόνων κατοχής πληρώνει και ο λαός της Παλαιστίνης και ο λαός του Ισραήλ.

Αδικο είναι η Ελλάδα να είναι με τους δολοφόνους αμάχων και παιδιών. Δεν μας ρώτησε και ποτέ καμία κυβέρνηση αν συμφωνούμε σε αυτό. Δεν σκέφτονται ούτε και το απλό, ότι αν μπούνε κι άλλες χώρες στον πόλεμο, εμείς είμαστε ήδη εχθρός αυτών των χωρών, είμαστε στόχος για αντίποινα.

Αδικο είναι τα λεφτά των οικογενειών μας να πηγαίνουν σε πολέμους. Δίκαιο είναι να πηγαίνουν για να γίνει καλύτερη η Παιδεία μας. Για να μην έχουμε κενά καθηγητών, να έχουμε ασφαλή και σύγχρονα κτίρια, όχι σχολεία - κοντέινερ, με ταβάνια που πέφτουν, τζάμια που σπάνε και προαύλια που πλημμυρίζουν.

Για αυτό και συνεχίζουμε! Οχι άλλος πόνος, αίμα και νεκρούς, παλεύουμε για εμάς, παλεύουμε για αυτούς!».

Η Συντονιστική καλεί «όλα τα σχολεία, όλα τα 15μελή και 5μελή, κάθε μαθητή που συμφωνεί με την κοινή λογική και θέλει "κάτι να κάνουμε" ενάντια σε όλα αυτά σε:

- Δράσεις μέσα στα σχολεία για να μαθευτεί η αλήθεια για τον πόλεμο, για να πάμε όλοι κόντρα στη συμμετοχή της Ελλάδας στη σφαγή (συνελεύσεις, ενημέρωση σε τάξεις, φωτογραφίες, κολάζ, πανό, συνθήματα με τσάντες, γράφουμε στους πίνακες).

- Να οργανώσουμε όλοι μαζί τον εορτασμό της 17ης Νοέμβρη και του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του. Που είναι "Μάθημα ζωής - Ολα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς"! Γιατί, μας εμπνέει και μας διδάσκει πως στον πόλεμο, στη χούντα, στη φτώχεια, στη δυστυχία, στις πιο μαύρες και σκοτεινές περιόδους, οι λαοί έχουν τη δύναμη, όταν είναι οργανωμένοι και αποφασισμένοι να αλλάξουν τα πράγματα! Οταν γίνονται πρωταγωνιστές.

Γιατί τα μηνύματά του παραμένουν επίκαιρα:

Το "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", όταν η ακρίβεια σαρώνει τα σπίτια μας, όταν η παιδεία μας είναι μέσα στα προβλήματα και τα σχολεία μας εξοντώνουν και δεν μας μορφώνουν ολοκληρωμένα και ισότιμα, όταν δεχόμαστε καταστολή και τρομοκρατία όποτε αγωνιζόμαστε.

Το "Εξω οι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ" για να αγωνιστούμε όσοι θέλουμε ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών που κινδυνεύουν όσο γίνονται πόλεμοι για τα κέρδη των λίγων σε όλο τον κόσμο».

Στο πλαίσιο αυτό, η Συντονιστική καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν με κατάθεση λουλουδιών στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου την Πέμπτη 16 Νοέμβρη στο σχόλασμα και στη μεγάλη πορεία μαζί με τους φοιτητές την Παρασκευή στις 17/11 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Ακόμα, προγραμματίζει ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας την Κυριακή 12 Νοέμβρη «για να συζητήσουμε για όσα κάναμε και για όσα θα κάνουμε, να γνωριστούμε με τους νέους προέδρους, 3μελή και 15μελή, με μαθητές από όλα τα σχολεία και για να εκλέξουμε τη νέα Συντονιστική όπως κάθε χρόνο. Για να είμαστε πιο πολλά τα σχολεία που ενημερωνόμαστε, αποφασίζουμε και συντονιζόμαστε, μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές, έτσι ώστε η φωνή μας να ακούγεται πιο δυνατά και ενωμένοι να πετυχαίνουμε νίκες όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στη νεολαία και στον λαό της Πάτρας, αλλά και στα εργατικά συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους μαθητές και στα συμβούλιά τους, σε κάθε λαϊκό φορέα, να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της 17ης Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. έξω από τα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20), απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στη μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, για τη διοργάνωση των αγωνιστικών εκδηλώσεων της επετείου των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, συμμετείχαν πλήθος φοιτητικών συλλόγων και εκπρόσωποι συνδικάτων και μαζικών λαϊκών φορέων.

Οπως αναφέρθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Δημήτρη Μαρμούτα, ανήμερα της επετείου, στις 10.30 π.μ., θα γίνει κατάθεση στεφάνων από το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους στο παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών και στο κτίριο της παλιάς Ασφάλειας.

Παράλληλα, όλο το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι δράσεις έκφρασης αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, ενώ συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια και μαζικοί φορείς κλήθηκαν να αναδείξουν τα ιστορικά συμπεράσματα και το σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου, με εκδηλώσεις, περιοδείες, παρεμβάσεις, Γενικές Συνελεύσεις, φτάνοντας σε κάθε χώρο δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά και στις γειτονιές της πόλης.

Στη Λάρισα

Τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τις ζωές του λαού για τα κέρδη των λίγων, που θεωρεί τις λαϊκές ανάγκες κόστος, συζήτησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και άλλων μαζικών φορέων, στη σύσκεψη που οργάνωσε τη Δευτέρα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή και τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι των επιτροπών πλημμυροπαθών της Λάρισας, που αγωνίζονται καθημερινά για να σταθούν όρθιοι.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να στηριχτούν μια σειρά δράσεις αλλά και να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες όπως:

-- Αύριο Πέμπτη κινητοποίηση στις 8 μ.μ. στο δημαρχείο Λάρισας, όπου στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητηθεί η επικύρωση των μέτρων στήριξης που είχε εξαγγείλει η δημοτική αρχή για τους πλημμυροπαθείς.

-- Συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 24 Νοέμβρη.

-- Συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία των υγειονομικών στις 29 και 30 Νοέμβρη.

Αποφασίστηκε επίσης να οργανωθεί πανθεσσαλική σύσκεψη φορέων την Κυριακή 26 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών.

Οσον αφορά τον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, αποφασίστηκε ότι η συγκέντρωση θα γίνει την Παρασκευή 17 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

  • Στη Ζάκυθο, σήμερα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιείται σύσκεψη για την οργάνωση του εορτασμού.
Παρέμβαση για το δικαίωμα στη δωρεάν ασφαλή μεταφορά

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής

Μέτρα που θα βάλουν τέλος στα προβλήματα μεταφοράς μαθητών από και προς τα σχολεία ζητούν επιτακτικά γονείς και εργαζόμενοι, με παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής από αντιπροσωπείες των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, μαζί με γονείς από Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

Το πρόβλημα - όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό υπόμνημα των φορέων - συνεχίζεται δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με μαθητές να περιμένουν με τις ώρες το λεωφορείο και να συνωστίζονται στα ΜΜΜ, παιδιά να αναγκάζονται να περπατούν ακόμα και χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους και γονείς να ταλαιπωρούνται καθημερινά, καθώς αναγκάζονται να καλύπτουν το ζήτημα της μεταφοράς με ίδια μέσα, ενώ επιβαρύνονται και οικονομικά, σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων.

Απέναντι στο δικαίωμα για ασφαλή δωρεάν μεταφορά βρίσκεται το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει την τελευταία δεκαετία, με βασικό χαρακτηριστικό την αναπαραγωγή μεγάλων περιορισμών, θεσπίζοντας χιλιομετρικές προϋποθέσεις για δωρεάν μεταφορά με λεωφορείο. Την ίδια στιγμή, το υπάρχον σύστημα δημοσίων συμβάσεων και η παντελής έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος έχουν κάνει το δικαίωμα μεταφοράς συνάρτηση του αν συμφέρει ή όχι κάθε ιδιώτη να αναλάβει κάποιο δρομολόγιο, και το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν «άγονα» δρομολόγια.

Τα παραπάνω έθεσαν κατά την παράσταση διαμαρτυρίας οι εκπρόσωποι των φορέων, ζητώντας άμεσα μέτρα και συνυπογράφοντας ότι λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά μπορεί να δοθεί με τη δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους.

Σχετικά με τα αιτήματα των παρευρισκομένων και τη θέση για ενιαίο κρατικό φορέα υπερθεμάτισε η περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλλα Βαλαβάνη, επισημαίνοντας ότι τα 140 εκατ. που έχουν δοθεί για τη μεταφορά μέσω ιδιωτών θα αρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών μεταφοράς από και προς το σχολείο και για σχολικές επισκέψεις. Τόνισε δε ότι από πλευράς «Λαϊκής Συσπείρωσης» έχει τεθεί επιτακτικά το ζήτημα προκειμένου να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ωστόσο με ευθύνη της περιφερειακής αρχής δεν εντάχθηκε ποτέ στα θέματα συζήτησης.

Κάτω και από την πίεση των συγκεντρωμένων, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Πρώτα οι τουρίστες και μετά τα σχολεία

Οδηγίες προς όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σχετικά με τις επισκέψεις σχολείων στον βράχο της Ακρόπολης απέστειλε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Σύμφωνα με αυτές, οι διαθέσιμες ζώνες επίσκεψης για τα σχολεία είναι μεταξύ των ωρών 11.00 - 12.00 και 12.00 - 13.00. Αν συνυπολογίσουμε όμως ότι οι επισκέψεις γίνονται εντός του κανονικού σχολικού ωραρίου και ότι αυτό για τα Δημοτικά Σχολεία τελειώνει στις 13.15, τότε οι επισκέψεις ειδικά για τα Δημοτικά περιορίζονται στη ζώνη 11.00 - 12.00 και έτσι δημιουργείται μεγαλύτερος χρόνος αναμονής για να κλειστεί μια επίσκεψη.

Ωστόσο, οι παραπάνω οδηγίες είναι συμφωνημένες και με το υπουργείο Παιδείας, όπως λέει ο ΟΠΑΔ. Και είναι προφανές ότι είναι κοινά συμφωνημένες, καθώς τις πρωινές ώρες, από τις 8.00 έως τις 11.00, δίνεται προτεραιότητα στους τουρίστες - αυτοί έχουν τον πρώτο λόγο και οι μαθητές έπονται, όποτε καταφέρουν τα σχολεία να βρουν εισιτήρια...

Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα με τους ελέγχους λεωφορείων πριν από τις σχολικές επισκέψεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

«Να εξασφαλιστεί άμεσα και με ασφάλεια η μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές επισκέψεις», ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.

«Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων, που δίνουν στους μαθητές μας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά, ιστορικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αντικείμενα και χώρους, που πολλοί από αυτούς ίσως δεν θα πήγαιναν ποτέ μόνοι τους. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και γενικότερα οι σχολικές εκδρομές γεμίζουν χαρά τα παιδιά γιατί εμπλουτίζουν κι ομορφαίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αφού έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν έμπρακτα.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η Τροχαία δεν πραγματοποιεί ελέγχους έξω από τα σχολεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες απαράδεκτου ηθικού εκβιασμού στους εκπαιδευτικούς και τους δ/ντές/δ/ντριες/ προϊσταμένες των σχολείων, καθώς είναι οι μόνοι που συνυπολόγιζαν την απογοήτευση των μαθητών τους, αλλά και τα χρήματα που είχαν πληρώσει οι γονείς τους, ώστε τελικά να πραγματοποιούν την εκδρομή - επίσκεψη με δική τους ευθύνη και με τεράστιο προσωπικό κόστος.

Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα, από διάφορες διευθύνσεις της Τροχαίας μέσω email ζητείται να πηγαίνουν τα λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου το πρωί, μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη.

Ιδιοκτήτες και οδηγοί λεωφορείων αδυνατούν να προσέλθουν για τον έλεγχο αυτό και τα σχολεία δικαιολογημένα ακυρώνουν ή σκέφτονται να ακυρώσουν τη μία μετά την άλλη τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, καθώς πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί ποτέ κανένας έλεγχος και η κατάσταση αυτή των μη ελέγχων παγιώνεται.

Με δεδομένο ότι μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία που έχουν καθημερινή μεταφορά (π.χ. σε πολλές περιοχές δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς ειδικά σχολεία, δυσκολίες στη μεταφορά προσφυγόπουλων από δομές σε σχολεία) αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη να υπάρξει ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφοράς μαθητών που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των μαθητών που πρέπει να μετακινούνται είτε καθημερινά είτε για εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην αποκλειστούν οι μαθητές από τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όσα μπορούν με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, πρέπει άμεσα το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν λύση στο θέμα. Από τη μια να εξασφαλίσουν τον τακτικό τεχνικό έλεγχο των λεωφορείων για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφερόμενων μαθητών και από την άλλη να μην παρακωλύει η διαδικασία αυτή τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, να γίνεται δηλαδή σε χρόνο και τόπο που να μη δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία».

Με αφορμή τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Νίκος Αμπατιέλος, Βιβή Δάγκα, Νίκος Εξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης, που συνυπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς μέτρα ώστε να μη στερηθούν χιλιάδες μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές (που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας) και να εξασφαλιστεί παράλληλα ουσιαστικός έλεγχος στα λεωφορεία.

ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Εκπέμπουν SOS για τις υποδομές των σχολείων

Κινητοποίηση για τις κτιριακές υποδομές των σχολείων, στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας μέσα στον Νοέμβρη, προετοιμάζουν οι Ενώσεις Γονέων των διαμερισμάτων του δήμου Αθήνας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν το προηγούμενο διάστημα.

Οπως σημειώνουν οι γονείς: «Δύο μήνες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση φέρουν ακέραια την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση στην κτιριακή υποδομή των σχολείων, που παραμένουν χωρίς ελέγχους, συντηρήσεις, επισκευές.

Σοβάδες και πόρτες πέφτουν, κτίρια πλημμυρίζουν, καλώδια κρέμονται. Απουσιάζουν βασικές υποδομές, όπως εργαστήρια πληροφορικής, φυσικών επιστημών, εικαστικών και χώροι γυμναστικής, ενώ καμία μέριμνα δεν υπάρχει για την προσβασιμότητα και την ισότιμη εκπαίδευση παιδιών με ειδικές ανάγκες. Παιδιά στοιβαγμένα σε αίθουσες κλουβιά, ενώ ακόμα υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που κάνουν μάθημα μέσα σε κοντέινερ. Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με δημοτικά και λύκεια. Η δε κατάσταση στα ειδικά σχολεία είναι ακόμα χειρότερη.

Συνολικά, η συντήρηση των κτιρίων είναι ανύπαρκτη. Οπως ανύπαρκτο είναι και το προσωπικό των αρμόδιων υπηρεσιών του δήμου, αφού όλες οι εργασίες δίνονται σε εργολάβους με κόστη υπερτιμημένα και δουλειές πρόχειρες. Η χρηματοδότηση προς τα σχολεία είναι πενιχρή. Η δε κατάργηση των σχολικών επιτροπών θα χειροτερέψει την κατάσταση, καταδικάζοντας τα σχολεία σε αιματηρές περικοπές, αδυναμία πληρωμής ακόμη και των λογαριασμών τους.

Ολα τα παραπάνω εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και μετακύλισης του κόστους στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς».

Οι γονείς απαιτούν:

  • Αμεσα να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος επιστημονικός αντισεισμικός και αντιπυρικός έλεγχος από αρμόδια κλιμάκια και χορήγηση αντίστοιχων πιστοποιητικών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ και των συστεγάσεων. Ο δήμος να απαιτήσει την ανέγερση σχολικών κτιρίων.
  • Να προχωρήσει τώρα η συντήρηση των σχολικών κτιρίων με τις ανάλογες παρεμβάσεις και επιδιορθώσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις διάφορες εργολαβίες.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία από το κράτος και τον δήμο.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Μηνύματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης αιτημάτων τους έστειλαν μαθητές

Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, αλλά και αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους για δωρεάν Παιδεία για όλους και επίλυση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους, έστειλαν το πρωί της Τρίτης μαθητές σε σχολεία της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Στη Ζάκυνθο, μαθητές του 1ου ΓΕΛ σχημάτισαν με τις τσάντες τους ένα μεγάλο σήμα της ειρήνης στο προαύλιο του σχολείου τους και απαίτησαν να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση του σχολείου τους, με συχνή έλλειψη νερού, προβλήματα σε καρέκλες, πίνακες, γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, διαλυμένα παγκάκια και αίθουσες που πλημμυρίζουν στις βροχές.

Απαίτησαν επίσης να καταργηθούν η Τράπεζα Θεμάτων και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς και να γίνουν προσλήψεις καθηγητών Πληροφορικής και Θρησκευτικών. Αμεσα να βελτιωθεί η κατάσταση στο σχολείο με αντικατάσταση όλων των φθαρμένων υλικών, επισκευή αιθουσών και γηπέδων, να λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη νερού.

Στο Αργοστόλι, στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν μαθητές από το 1ο και το 2ο ΓΕΛ, καθώς και από το ΕΠΑΛ, απαιτώντας αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία, σχολεία χωρίς προβλήματα, διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά και μέτρα προστασίας τους στους δρόμους, καθώς πριν δύο χρόνια σημειώθηκε σοβαρό ατύχημα στην περιοχή Φαραώ και μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα όπως φανάρια, διαγραμμίσεις κ.λπ.

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους του Αργοστολίου, με τους μαθητές να καταλήγουν στο δημαρχείο και να επιδίδουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Αγανάκτηση στους γονείς προκαλούν τα κενά στα σχολεία

Το υπουργείο δίνει οδηγίες για το ποια μαθήματα να προτιμηθούν να καλυφθούν | Ακάλυπτοι μέχρι σήμερα πολλοί μαθητές με σοβαρές παθήσεις, που χρήζουν στήριξης από σχολικό νοσηλευτή

Eurokinissi

Μπήκε ο Νοέμβρης, έγινε και η τρίτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών κι όμως ακόμα μετράμε κενά στα σχολεία, με την αγανάκτηση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών να μεγαλώνει.

Είναι χαρακτηριστικά τα σχόλια γονιών τις τελευταίες μέρες, κάτω από αναρτήσεις του υπουργού Παιδείας για διάφορα άλλα θέματα, που σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Μπορείτε να ξεκινήσετε με το να επανδρώσετε με καθηγητές τα σχολεία. Μέσα Νοέμβρη και πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη φιλολόγους και Γ' Λυκείου ήρθε οικονομολόγος (μάθημα πανελληνίων) την προηγούμενη εβδομάδα. Σκύψτε λίγο επάνω από αυτά, να νιώθουμε ότι δεν αποτελούμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας». «Καλύψτε πρώτα τα εκπαιδευτικά κενά, να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία. Νοέμβριος και τα παιδιά μας ακόμη δεν μπορούν να έχουν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ντροπή!».

Από τη μια η αγανάκτηση «βράζει» λοιπόν για τα κενά και για μαθήματα που δεν γίνονται καθημερινά στα σχολεία κι από την άλλη θυμίζουμε ότι υπήρχε πριν έναν μήνα η κυνική ομολογία του υπουργού Παιδείας ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία. Στα μέσα Οκτώβρη, ο Κυρ. Πιερρακάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μυτιλήνη είχε πει ότι «η Παράλληλη Στήριξη είναι ένα κομμάτι που θα καλυφθεί σχεδόν πλήρως και σε όλα τα υπόλοιπα η κάλυψη θα είναι εξαιρετικά επαρκής»... αλλά προφανώς όχι πλήρης.

Ακριβώς λοιπόν επειδή κάποια κενά δεν φαίνεται να καλύπτονται με κανέναν τρόπο, το υπουργείο Παιδείας έστειλε οδηγία πριν λίγες μέρες στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετικά με την κάλυψη της ύλης, ζητώντας τους όπου κρίνεται αναγκαίο να κάνουν αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, με σκοπό να καλυφθεί η ύλη στα μαθήματα που εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των τριών τάξεων του Λυκείου. Δηλαδή να προτεραιοποιήσουν τα εξεταζόμενα μαθήματα σε σχέση με τα άλλα. Συνήθως αυτές οι οδηγίες κατέφθαναν στα σχολεία στις αρχές της άνοιξης για να «θυμίσουν» στους Συλλόγους Διδασκόντων ότι η ύπαρξη της Τράπεζας Θεμάτων απαιτεί για τα μαθήματα που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς να έχει καλυφθεί η ύλη. Τώρα όμως είναι σαν να τους «κλείνει το μάτι» για το ποια μαθήματα να αφήσουν εντελώς ακάλυπτα. Π.χ. στην Α' Λυκείου η Βιολογία δεν εξετάζεται στο τέλος της χρονιάς, οπότε προτιμήστε να καλύψετε πρώτα τις ώρες της Φυσικής και της Χημείας που εξετάζονται ή π.χ. στη Β' Λυκείου η «Αντιγόνη» δεν εξετάζεται, οπότε αν μένουν ακάλυπτες ώρες φιλολογικών μαθημάτων προτιμήστε να τις αφήσετε εκεί...

«Χωρίς άμεση κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις όλων των αναγκαίων συναδέλφων, δεν υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για τη μαθησιακή διαδικασία... Διαφορετικά γίνεται ένα ακόμα βήμα για σχολεία πολλών ταχυτήτων, με εκπαιδευτικούς λάστιχο, που θα στερούνται τα εργαλεία για να προσφέρουν το παιδαγωγικό τους έργο», εξηγεί η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) με αφορμή όλα τα παραπάνω και συνεχίζει: «Απαιτούμε εδώ και τώρα από το "ψηφιακό" υπουργείο να παίξει τον πραγματικό του ρόλο και να καλύψει τα σχολεία με το εκπαιδευτικό προσωπικό που χρειάζονται! Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους διδασκόντων να διεκδικήσουν προσλήψεις από το υπουργείο και να μην επιτρέψουν αυταρχικές πρακτικές και λογικές τύπου απευθείας αναθέσεων για την κάλυψη της ύλης. Οι σύλλογοι διδασκόντων μπορούν από την πλευρά τους να συνεδριάσουν, έτσι ώστε με τον πιο πρόσφορο παιδαγωγικό τρόπο να συμβάλλουν στο πώς θα αμβλυνθούν οι ανισότητες στην κάλυψη της ύλης».

Ακάλυπτοι πολλοί μαθητές με σοβαρές παθήσεις που χρήζουν στήριξης από σχολικό νοσηλευτή

Την ίδια ώρα που παραμένουν πολλά και ακάλυπτα τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, εκατοντάδες οικογένειες με μικρά παιδιά, κάποια από αυτά με σοβαρές παθήσεις, που χρειάζονται σχολικούς νοσηλευτές τους περιμένουν ακόμα και κάποια από αυτά τα παιδιά μένουν εκτός σχολείου μέχρι να έρθει ο νοσηλευτής, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, οι ίδιοι οι γονείς γίνονται «λάστιχο» και αφήνουν τις δουλειές τους για να μεταβούν ενδιάμεσα στο σχολείο να συνδράμουν τα παιδιά τους σε καθημερινή βάση.

Δυο από αυτές τις περιπτώσεις τις έφερε με Ερωτήσεις του το ΚΚΕ στη Βουλή (αφορούσαν μαθητές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου και στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής Λέσβου). Ειδικά για τον μαθητή στη Λέσβο σημείωνε ότι ενώ «έχει διαγνωσθεί με 78% αναπηρία, αναγκάζεται κάθε χρόνο να προσκομίζει εκ νέου γνωμάτευση από το Νοσοκομείο Παίδων και να καταθέτει τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να εγκριθεί η στήριξη από σχολικό νοσηλευτή, περνώντας την ίδια αγωνία και αναμονή κάθε χρόνο μέχρι την τοποθέτησή του, προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει να πηγαίνει στο σχολείο, με την ανάλογη κάθε χρόνο καθυστέρηση».

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες περιπτώσεις παιδιών ανά την Ελλάδα, αφού την προηγούμενη βδομάδα, πριν τη γ' φάση των προσλήψεων, εκκρεμούσαν ακάλυπτες 225 αιτήσεις για σχολικό νοσηλευτή και συνολικά 336 ήταν τα παιδιά που έμεναν ακάλυπτα από νοσηλευτές και ΕΒΠ στα σχολεία.

Συνεχίζεται η πολύμορφη παρέμβαση των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στα ελληνικά πανεπιστήμια

Συνεχίζεται η πολύμορφη παρέμβαση των ΗΠΑ και της πρεσβείας τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα με τίτλο «Ambassadors Fund for Summer Work Travel (SWT) Scholarship» για το καλοκαίρι του 2024.

Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε Ελληνες φοιτητές που ενδιαφέρονται να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μέσω πρακτικής άσκησης. Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι «με το πρόγραμμα αυτό προσφέρονται 20 υποτροφίες σε φοιτητές ελληνικών πανεπιστημίων οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έως 4 μήνες, σε εποχικές δουλειές εισαγωγικού επιπέδου με υψηλό επίπεδο συναναστροφής με ομολόγους τους από την Αμερική και από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα υποτροφιών "SWT" υλοποιείται στο πλαίσιο του "BridgeUSA" του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνεργασία με τον αμερικανικό φορέα Greenheart International και καλύπτει, σε όσους επιλεγούν: Το αεροπορικό εισιτήριο (μετ' επιστροφής), τα δίδακτρα του προγράμματος, τα έξοδα συμμετοχής, τα έξοδα βίζας και την ασφάλιση υγείας».

Τέτοια προγράμματα έχουν γενικευτεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, ενώ είναι γνωστή παλιότερη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα, με την οποία προέτρεπε την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει και «μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα να αμβλύνει τα αισθήματα αντιαμερικανισμού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία». Είναι χαρακτηριστικές οι αμερικανικές υποτροφίες Fullbright με στόχο την παραπέρα εκπαίδευση Ελλήνων επιστημόνων και ερευνητών στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε και επέκτεινε τέτοια προγράμματα, επικυρώνοντας μάλιστα πριν από δύο χρόνια τη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για συνεργασία στον Τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας και το Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Οικονομικής, Επιστημονικής και Τεχνολογικής, Εκπαιδευτικής και Μορφωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η προσπάθεια στοίχισης του λαού και ειδικά της νεολαίας στα προτάγματα των ΗΠΑ, μέσα και από την προώθηση τέτοιων προγραμμάτων, δεν πρέπει να περάσει.

Αμεση απάντηση στις προσπάθειες τρομοκράτησης

Στο πλευρό των μαθητών στον αγώνα τους για το δικαίωμα στη μόρφωση, ενάντια στη σφαγή στη Γάζα και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή βρίσκονται οι δυνάμεις της ΚΝΕ. Ετσι, οι Οργανώσεις ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΝΕ απάντησαν με μαζική εξόρμηση στο 8ο και 27ο Λύκειο Αθηνών, στις απαράδεκτες ενέργειες διευθυντών που κλείδωσαν τις πόρτες των σχολείων για να μην κατέβουν οι μαθητές στο μεγάλο προχτεσινό μαθητικό - φοιτητικό συλλαλητήριο.

Οι εικόνες από την επιτυχία της προχτεσινής συγκέντρωσης έφτασαν έτσι στους μαθητές, συζητήθηκαν μαζί τους η κατάσταση στην Παλαιστίνη και η συνέχεια της δράσης στα σχολεία. Μάλιστα στο 8ο Λύκειο η διεύθυνση συνέχισε την απαράδεκτη στάση τρομοκράτησης καλώντας την αστυνομία ενάντια στα μέλη της ΚΝΕ που βρίσκονταν έξω από το σχολείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ