Τρίτη 7 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τον Αλκη Μπαλτά

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Νοέμβρη εγκαινιάζει τον νέο κύκλο συναυλιών της, μία συνάντηση συμφωνικής μουσικής και ποίησης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια συναυλία του συνθέτη και αρχιμουσικού Αλκη Μπαλτά, ο οποίος εκτός από τη μουσική διεύθυνση παρουσιάζει δύο καινούρια συμφωνικά του έργα σε πρώτη εκτέλεση.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ανοίγει με το «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ» για έγχορδα, που βασίζεται στο γνωστό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Πριν από τη σύνθεση, της οποίας το ηχητικό αποτέλεσμα θυμίζει προσευχή, ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει το ομώνυμο ποίημα. Ακολουθεί η «Απώλεια» για σόλο βιολοντσέλο και ορχήστρα εγχόρδων, ανάθεση της Ορχήστρας που αφιερώνεται στη μνήμη του τσελίστα Ρένου Μπαλτά. Σολίστ ο Κορυφαίος Β' στα βιολοντσέλα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Αστέριος Πούφτης.

Πλάι τους ακούγεται η εξαίσια και από πολλές απόψεις επαναστατική σκηνική μουσική που ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς συνέθεσε για το ανέβασμα του Αμλετ από τον Νικολάι Ακίμοφ (1932). Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από το κοντσέρτο για κλαρινέτο του Αργεντίνου συνθέτη, πιανίστα και ενορχηστρωτή Ντάνιελ Φρέιμπεργκ, που συνταιριάζει την αυτοσχεδιαστική διάθεση της τζαζ, τον αισθησιασμό της μουσικής λάτιν και τον πλούσιο συμφωνικό ήχο. Σολίστ είναι ο διάσημος Ελληνας κλαρινετίστας και κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Σπύρος Μουρίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ