Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
«Μια φωνή» υπέρ της ΕΕ ζήτησε η φον ντερ Λάιεν

Κάλεσμα στις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε) να μιλήσουν «με μία φωνή», ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες της χώρας, απηύθυνε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Σαράγεβο, όπου ολοκλήρωσε την 4ήμερη περιοδεία της στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Το πρώτο μου μήνυμα είναι βασικά να τονίσω ξανά ότι το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης είναι στην ΕΕ και πόσο πολύ θέλουμε να σας έχουμε ως πλήρες μέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Β-Ε (της ενιαίας ομοσπονδιακής κυβέρνησης), Μπογιάνα Κρίστο, δήλωσε μετά τη συνάντηση της με τη φον ντερ Λάιεν ότι «θα πρέπει όλοι να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία (...) και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε ακόμα «αποφασιστική πρόοδο» στη «δημοκρατική μεταρρύθμιση», δηλαδή τις αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό για την αποτελεσματικότερη υπηρέτηση των συμφερόντων των εγχώριων και ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

«Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι μια οπισθοδρόμηση στις κοινές μας αξίες ή διαιρέσεις σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας σας», πρόσθεσε, με το βλέμμα στραμμένο στη «Σερβική Δημοκρατία», τη μία από τις δύο οντότητες της Β-Ε, όπου πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο και ιεραρχείται μια στενότερη συνεργασία με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Σαράγεβο, Μ. Μέρφι, στις αρχές της βδομάδας εξαπέλυσε νέα επίθεση στον ηγέτη της «Σερβικής Δημοκρατίας», Μ. Ντόντικ, στον οποίο απέδωσε «συνεχή εκστρατεία αποσταθεροποιητικής ρητορικής και ενεργειών που στοχεύουν στην υπονόμευση της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον και του κράτους της Β-Ε».

Μεταξύ άλλων κατηγόρησε την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας και τον Ντόντικ ότι «μπλοκάρει την κυβέρνηση, απειλεί την ειρήνη και επιδιώκει να εκβιάσει ή να εκφοβίσει τους άλλους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και τη διεθνή κοινότητα, αντί να συμμετάσχει στις καλοπροαίρετες διαπραγματεύσεις και τον συμβιβασμό που είναι απαραίτητος για την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες δηλώσεις περί απόσχισης της «Σερβικής Δημοκρατίας»(2023-04-27 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «συμβάλει» στην «ανθεκτικότητα» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης(2022-07-21 00:00:00.0)
«Βάλτε γρήγορα Πρίστινα και Σαράγεβο στο ΝΑΤΟ», λέει η Κοσοβάρα Πρόεδρος(2022-03-03 00:00:00.0)
Επιτάχυνση κινήσεων που ενισχύουν «φυγόκεντρες» διεργασίες(2021-12-14 00:00:00.0)
Εντεινόμενες εξελίξεις και «ανησυχίες» για «υπαρξιακή απειλή»(2021-11-03 00:00:00.0)
Κάλπες για προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές(2018-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ