Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Αδιέξοδο» και στασιμότητα βλέπει ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων

Προειδοποιεί τη «Δύση» πως η κατάσταση απειλεί τον ουκρανικό στρατό και το ίδιο το ουκρανικό κράτος

Copyright 2023 The Associated

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε «αδιέξοδο», υπογραμμίζει ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Β. Ζαλούζνι, προειδοποιώντας για οποιαδήποτε σημάδια «κόπωσης» ή επιβράδυνσης στην αποστολή «δυτικών» εξοπλισμών, όπως και για το γεγονός ότι ένας παρατεταμένος στατικός πόλεμος θα μπορούσε να απειλήσει το ίδιο το ουκρανικό κράτος.

Σε μακροσκελές άρθρο του στον «Economist» ο Ζαλούζνι αναφέρει πως «ο πόλεμος περνά τώρα σε ένα νέο στάδιο, είναι ένας στατικός πόλεμος φθοράς, όπως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και δεν αποτελεί πλέον παράδειγμα ελιγμού, πολέμου κίνησης και ταχύτητας».

Αυτό «θα ωφελήσει τη Ρωσία, επιτρέποντάς της να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική της δύναμη, απειλώντας τελικά τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και το ίδιο το κράτος».

Προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να μην υπάρξει «καμία βαθιά και καλή εξέλιξη» σύντομα στην αντεπίθεση κατά της Ρωσίας. Ο στρατός της Ουκρανίας θα έπρεπε να ήταν σε θέση να απωθήσει με ρυθμό 18 μιλίων την ημέρα, καθώς παραβίασε τις ρωσικές αμυντικές γραμμές, είπε ο στρατηγός.

Η ρωσική αεροπορία έχει «τεράστιες απώλειες» με περισσότερα από 550 συστήματα αεράμυνας που έχουν καταστραφεί, αλλά διατηρεί «ένα σημαντικό πλεονέκτημα».

Ο Ζαλούζνι τονίζει ξανά πως η Ουκρανία χρειάζεται αεροπορική υπεροχή, σε μια φάση που Ουκρανοί πιλότοι ετοιμάζονται να αρχίσουν εκπαίδευση σε αμερικανικά μαχητικά F-16 στη Ρουμανία, ενώ κράτη όπως η Ολλανδία και η Δανία έχουν δρομολογήσει παραδόσεις F-16 στο Κίεβο τους επόμενους μήνες.

«Τα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας εμποδίζουν όλο και περισσότερο τα ουκρανικά αεροπλάνα να πετούν, η ουκρανική άμυνα κάνει το ίδιο στη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν αναλάβει μεγάλο μέρος του ρόλου της επανδρωμένης αεροπορίας όσον αφορά την αναγνώριση και τις αεροπορικές επιδρομές», αναφέρει ο Ουκρανός στρατηγός.

Τα βασικά όπλα, όπως πύραυλοι και οβίδες, παραμένουν απαραίτητα, «αλλά η ενισχυμένη αεροπορική ισχύς είναι το κλειδί», τονίζει.

«Η Ρωσία θα έχει υπεροχή σε όπλα, εξοπλισμό, πυραύλους και πυρομαχικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η στρατιωτική παραγωγή από το ΝΑΤΟ αυξάνεται, αλλά η παραγωγή μπορεί να διαρκέσει 1 ή 2 χρόνια, στην περίπτωση των αεροσκαφών και των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου», πρόσθεσε.

Ενας παρατεταμένος στατικός πόλεμος εγκυμονεί «τεράστιους κινδύνους για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και για το κράτος της» και για να αποφευχθεί αυτό, η Ουκρανία χρειάζεται: Αεροπορική υπεροχή, βελτιωμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, νέα τεχνολογία εξουδετέρωσης ναρκών και ικανότητα κινητοποίησης και εκπαίδευσης περισσότερων εφεδρειών.

Καθώς η συνέχιση του πολέμου απαιτεί «κρέας για τα κανόνια» και στις δύο πλευρές, ο Ζαλούζνι ζητάει επίσης τη διεύρυνση της «κατηγορίας των πολιτών που μπορούν να κληθούν για εκπαίδευση ή κινητοποίηση».

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας, Ολ. Ντανίλοφ, προειδοποίησε πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει φτάσει σε αδιέξοδο», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Ζαλούζνι, ενώ επανέλαβε ότι όλοι οι στόχοι της Μόσχας θα επιτευχθούν.

«Το καθεστώς του Κιέβου έπρεπε εδώ και καιρό να αντιληφθεί ότι ακόμη και να μιλάμε για κάποιου είδους προοπτική νίκης επί του πεδίου είναι παράλογο. Οσο νωρίτερα το αντιληφθεί αυτό, τόσο νωρίτερα θα προκύψουν κάποιες προοπτικές», είπε ο Πεσκόφ.

Κίεβο: Αισιοδοξεί για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Αισιόδοξος για επικείμενη έναρξη από την ΕΕ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία εμφανίστηκε χτες στο Βερολίνο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, στη διάσκεψη για τη διεύρυνση και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, μετά από πρόσκληση του γερμανικού ΥΠΕΞ σε 17 κράτη.

«Εχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και έχουμε υιοθετήσει τους απαραίτητους νόμους για να ανταποκριθούμε στις συστάσεις» των Βρυξελλών, δήλωσε.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει έκθεση στις 8 Νοέμβρη για την κατάσταση της προόδου που έχουν σημειώσει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, και να αποφασίσει για το άνοιγμα ή μη των διαπραγματεύσεων ένταξης.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 14-15 Δεκέμβρη και οι ηγέτες θα αποφασίσουν εκεί αν θα χορηγήσουν στην Ουκρανία και άλλες χώρες την επίσημη έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, η οποία για το Κίεβο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα σε σχέση με τη «δυτική» στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία την παρουσίαση της έκθεσης αυτής και έχω λόγους να πιστεύω ότι θα ανοίξει τον δρόμο προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και άλλες χώρες», πρόσθεσε ο Κουλέμπα.

Τον Ιούνη του 2022, λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η ΕΕ έδωσε στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, όπως και στη Μολδαβία, ένα ακόμη «καυτό μέτωπο» του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη. Η Γεωργία δεν έχει λάβει αντίστοιχο καθεστώς.

Για να ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Κομισιόν όρισε επτά κριτήρια αναφοράς για το Κίεβο, όπως «η μάχη κατά της εκτεταμένης διαφθοράς, δικαστικές μεταρρυθμίσεις» και γενικά μέτρα που διαμορφώνουν ένα πιο προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί να διαρκέσουν καιρό πριν οδηγήσουν σε ένταξη. Η ίδια φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως «οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης - στις οποίες μια υποψήφια χώρα πρέπει να πληροί εκτενείς νομικούς, οικονομικούς και πολιτικούς όρους - διαρκούν πολλά χρόνια.

«Θέλουμε να δούμε την Ουκρανία μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να διευρυνθεί. Είναι η γεωπολιτική συνέπεια του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ. «Είμαι πεπεισμένη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου θα στείλει αυτό το μήνυμα», πρόσθεσε.

Σε μια ακόμη γεωπολιτική συνέπεια της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και συνολικά του οξυμένου παγκόσμιου ανταγωνισμού, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που ανακαλεί την επικύρωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Στόχος της Ρωσίας είναι ο «ισότιμος» ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υπογράψει αλλά δεν επικύρωσαν ποτέ τη συνθήκη του 1996.

Οι μάχες επικεντρώνονται γύρω από Αβντιίβκα και Βούλενταρ

Στο πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να ανακτήσουν τις απώλειές τους κοντά στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας προτού συνεχίσουν με επιθέσεις για να περικυκλώσουν τον πολιορκημένο οικισμό, δήλωσε χτες ο στρατός της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός συνεχίζει να προσπαθεί να περικυκλώσει την Αβντιίβκα, αλλά τώρα όχι τόσο ενεργά - ο εχθρός προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να ανακτήσει τις απώλειες για να επιτεθεί περαιτέρω», σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της Ταβρία.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καθημερινές ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα. Χτες η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε τις πρώτες πρωινές ώρες 5 ουκρανικά drones πάνω από τη Χερσόνησο της Κριμαίας και ένα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, χωρίς να διευκρινίζεται αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν νέα ρωσική επίθεση κοντά στην πόλη Βούλενταρ, στo Ντονέτσκ, και συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να προχωρήσουν προς τον νότο, δήλωσε χτες ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ