Σάββατο 21 Οχτώβρη 2023 - Κυριακή 22 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Πυρετώδεις προετοιμασίες για χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Γάζα

Copyright 2023, The Associated

Με πυρετώδεις ρυθμούς και με την πλήρη στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή του κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία ήδη σφυροκοπείται ανελέητα με δολοφονικούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτώβρη, με πάνω από 4.100 νεκρούς Παλαιστίνιους και 13.000 τραυματίες, καθώς και πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γ. Γκάλαντ παρουσίασε την Παρασκευή τις τρεις φάσεις της επικείμενης κλιμάκωσης του μακελειού του λαού της Παλαιστίνης, το οποίο απειλεί να βάλει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Οπως ανέφερε, η πρώτη φάση έχει ήδη ξεκινήσει, με αεροπορικές επιδρομές και στη συνέχεια «χερσαίους ελιγμούς», με σκοπό την καταστροφή των διοικητικών στελεχών και την καταστροφή υποδομών «για να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς». Η δεύτερη φάση θα συνεχιστεί με μάχες, αλλά σε χαμηλότερη ένταση, «για να εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης», και η τρίτη φάση θα αφορά τη δημιουργία «νέου καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας, με «άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή» της περιοχής, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού του Ισραήλ μιλούν εδώ και μέρες για επιχείρηση που «θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» στην ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας έτοιμες για το νέο μακελειό

Copyright 2023 The Associated

Οι ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας έτοιμες για το νέο μακελειό
Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ενισχύουν παραπέρα την πολεμική στήριξη του Ισραήλ και συγκεντρώνουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, με το βλέμμα ακριβώς στο ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης.

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι παρέλαβε ένα μεταγωγικό αεροπλάνο από τις ΗΠΑ το οποίο μετέφερε την πρώτη αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων. Τα οχήματα αυτά, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο, θα αντικαταστήσουν όσα υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων από τις 7 Οκτώβρη και μετά.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα στείλει στο Ισραήλ δύο (ισραηλινής κατασκευής) αντιπυραυλικά συστήματα «Iron Dome», που έχουν αγοράσει οι ΗΠA. Στόχος, να καλυφθούν τα «κενά» που δημιουργούν στην ισραηλινή αεράμυνα οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Βρετανία αναπτύσσουν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις ανοιχτά των ακτών Ισραήλ και Λιβάνου.

Στην περιοχή κατέπλευσε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Gerald R. Ford», που συνοδεύεται από αρμάδα άλλων πολεμικών πλοίων, όπως το καταδρομικό «USS Normandy» και τα αντιτορπιλικά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt».

Τις επόμενες μέρες αναμένεται στην περιοχή και δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το «USS Dwight D. Eisenhower», το οποίο επίσης διατάχθηκε να πλεύσει προς τα εκεί και συνοδεύεται από το καταδρομικό «USS Philippine Sea», καθώς και από τα αντιτορπιλικά «USS Gravely» και «USS Mason».

Στην Ανατολική Μεσόγειο κατευθύνεται και το πλοίο διοίκησης του 6ου Αμερικανικού Στόλου, «USS Mount Whitney», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Νάπολης στην Ιταλία, ενώ στην περιοχή αναμένεται και η αμφίβια ομάδα «USS Bataan», που αποτελείται από τρία πλοία τα οποία μεταφέρουν χιλιάδες πεζοναύτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές του αμερικανικού στρατού το «USS Mesa Verde», μια αποβάθρα μεταφοράς αμφίβιων, βρίσκεται στη Μεσόγειο, και το «USS Bataan LHD-5», αμφίβιο επιθετικό πλοίο, μαζί με το «USS Carter Hall», αποβατικό πλοίο, βρίσκονται στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και κατευθύνονται προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Παράλληλα οι ΗΠΑ αυξάνουν και την παρουσία αεροπορικών τους δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ενισχύοντας τις μοίρες A-10, F-15 και F-16.

Η Βρετανία αξιοποιεί τις δικές της δυνάμεις, στις βάσεις της στην Κύπρο, ενώ έχει στείλει 2 σκάφη του Ναυτικού της και κατασκοπευτικά αεροπλάνα για τη στήριξη του Ισραήλ.

Δυτικά της Κύπρου κινείται και η φρεγάτα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού «Surcouf», ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία του ιταλικού πλοίου «Elettra».

Η δε γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ανέφερε ότι στην Κύπρο έχουν αναπτυχθεί 300 με 400 Γερμανοί στρατιωτικοί επίλεκτων δυνάμεων, που θεωρούνται ειδικοί στην απελευθέρωση ομήρων.

Σε ό,τι αφορά τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού δικτύου BBC στελέχη της οργάνωσης εμφανίστηκαν έτοιμα να διαπραγματευτούν την απελευθέρωσή τους, με αντάλλαγμα την παύση των βομβαρδισμών.

Εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» μία Αμερικανίδα και η κόρη της, που κρατούνταν όμηροι. Ο ίδιος ανέφερε ότι για την απελευθέρωσή τους μεσολάβησε το Κατάρ.

Δραματική επιδείνωση της ζωής μέρα με τη μέρα

Την ίδια ώρα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι συνθήκες ζωής για τους πάνω από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Μέχρι την Παρασκευή, οι επί 14 μέρες σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν μετατρέψει σε σωρούς ερειπίων τα κέντρα των περισσότερων μεγάλων αστικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στη νότια Γάζα, στα οποία οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν ενθαρρύνει τους Παλαιστίνιους του βορρά να ξεριζωθούν και να βρουν ένα - υποτίθεται - «ασφαλέστερο» καταφύγιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Παρασκευής οι περισσότεροι από τους 100 βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν σε περιοχές του νότιου τμήματος, κοντά στα σύνορα της Ράφα με την Αίγυπτο, όπου παρέμεναν μπλοκαρισμένα μερικές εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρά τις πληροφορίες ότι την Παρασκευή θα άνοιγε επιτέλους το συνοριακό πέρασμα στη Ράφα, ώστε να αρχίσει να περνάει κάποια ανθρωπιστική βοήθεια, οι εργασίες αποκατάστασης του μεθοριακού περάσματος και του δρόμου που οδηγεί σε αυτό συνεχίζονταν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταθέτει το άνοιγμα μία με δύο μέρες αργότερα.

Συνολικά, μέχρι το πρωί της Παρασκευής, οι κάτοικοι της Γάζας που είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών από τις 7 Οκτωβρίου ξεπερνούσαν τους 4.100 (πάνω από το 60% ήταν γυναικόπαιδα) και οι τραυματίες τους 13.500. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς πόσοι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους από τους βομβαρδισμούς, ενώ άγνωστος παραμένει και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει σκοτωμένοι κάτω από τα ερείπια.

Βομβαρδισμοί νοσοκομείων και τόπων λατρείας

Η θηριωδία του ισραηλινού βομβαρδισμού του νοσοκομείου Αλ Αχλί στην Πόλη της Γάζας, από τον οποίο σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, ανέδειξε για άλλη μια φορά με πολύ εμφατικό τρόπο τι σημαίνει το περιβόητο «δικαίωμα αυτοάμυνας» του κράτους - δολοφόνου.

Το βράδυ της Παρασκευής η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έδωσε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Γάζα, το οποίο περιθάλπει 400 ασθενείς και στεγάζει πάνω από 12.000 εκτοπισμένους αμάχους...

Μέσα σε αυτήν τη βδομάδα έγιναν μεταξύ άλλων σφοδρές ισραηλινές επιδρομές σε πολυκατοικίες, τεμένη (μεταξύ των οποίων το τέμενος Αλ Ομάρι, που φτιάχτηκε πριν 1.400 χρόνια και είναι το τρίτο παλαιότερο στην ιστορική Παλαιστίνη) και σχολεία του ΟΗΕ που φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες αμάχους...

Ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε την Πέμπτη και τις εγκαταστάσεις του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Πορφυρίου της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων αμάχων και των τραυματισμό πολύ περισσότερων.

Ακόμα και σ' αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, σε μια ανακοίνωση - μνημείο ευρωατλαντισμού το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έφτασε να κάνει «γαργάρα» την επιδρομή της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας κατά της εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου, μιλώντας γενικά και αόριστα για «απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτίριο παρακείμενο στο μοναστήρι», ενώ αναφέρει ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά», αρνούμενο μέχρι και να αναφέρει τη λέξη Ισραήλ...

Το ίδιο διάστημα, η κατάσταση στα περισσότερα νοσοκομεία είναι τραγική. Ο 15ήμερος στυγνός αποκλεισμός και ο πλήρης τερματισμός της ηλεκτροδότησης, της υδροδότησης και του ανεφοδιασμού του θύλακα εξάντλησαν τις προμήθειες των νοσοκομείων στα περισσότερα φάρμακα, ακόμα και στα αντισηπτικά, με αποτέλεσμα οι γιατροί από το βράδυ της Πέμπτης να χρησιμοποιούν... ξίδι αντί για οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά, ώστε να περιποιηθούν τις πληγές τραυματιών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Αssociated Press», οι Παλαιστίνιοι χειρουργοί αναγκάζονται τις τελευταίες μέρες να κάνουν επεμβάσεις σε σκοτεινές αίθουσες χειρουργείων υπό το φως των φακών κινητών τηλεφώνων. Σε πολλές περιπτώσεις έχουν εξαντληθεί εντελώς τα καύσιμα για τη λειτουργία γεννητριών ρεύματος, αλλά και κοινά φάρμακα, όπως τα παυσίπονα.

Εντείνονται οι επιθέσεις του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη

Η κλιμάκωση των επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας διαδραματίζεται παράλληλα με την ένταση των επιθέσεων του κατοχικού στρατού στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων από την αρχή της βδομάδας.

Χαρακτηριστική ήταν η πολύνεκρη επιδρομή του κατοχικού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Αλ Σαμς της πόλης Τουλκαρέμ, στην οποία συμμετείχαν επίσης ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η πόλη αποκλείστηκε επί ώρες, σε περιοχές της διακόπηκαν η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση και καταστράφηκε μέρος του οδικού άξονα που τη συνδέει με τη Ναμπλούς.

Το ίδιο διάστημα, σχεδόν σε καθημερινή βάση καταγράφηκαν επιθέσεις Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων σε άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης, όπως η Χεβρώνα, η Βηθλεέμ, η Ναμπλούς, η Τζενίν, ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαλαζούν και η πόλη της Ραμάλας. Στις επιθέσεις αυτές υπήρξαν εκατοντάδες τραυματίες, δεκάδες νεκροί και πάνω από 800 συλλήψεις Παλαιστινίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ