Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παιχνίδι με τα κενά στις πλάτες μαθητών και εκπαιδευτικών

Ενα απίστευτο παιχνίδι με τα κενά στις πλάτες μαθητών και εκπαιδευτικών έχει στηθεί από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το υπουργείο, με στόχο οι ελλείψεις να καλυφθούν με υπερωριακές αναθέσεις.

Κόντρα σε αυτήν την πρακτική, εκπαιδευτικοί και γονείς απαιτούν εδώ και τώρα να καλυφθούν όλα τα κενά με τις προσλήψεις της γ' φάσης αναπληρωτών.

Οπως καταγγέλλει η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, η ΔΔΕ καταστρατηγεί την οργανικότητα της θέσης εφευρίσκοντας διάφορα τερτίπια. «Συνήθως διά μέσου των διευθυντών εκβιάζει τους συναδέλφους να παραιτηθούν από τα μαθήματά τους στο σχολείο τους, προκειμένου να τους διαθέσει σε άλλο σχολείο για να καλύψουν τις τρύπες έλλειψης καθηγητών», σημειώνει και τονίζει ότι αυτήν τη φορά «χωρίς να γνωρίζουν η ίδια η συναδέλφισσα και οι διευθυντές των εμπλεκόμενων σχολείων, με πράξη του ΠΥΣΔΕ απομακρύνθηκε από την οργανική της (15ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης), όπου συμπλήρωνε πλήρες ωράριο α' ανάθεσης, και διατέθηκε στο 14ο Εσπερινό ΕΠΑΛ για 12 ώρες. Η συναδέλφισσα το διαπίστωσε τελείως τυχαία, όταν προσπάθησε να περάσει τις απουσίες του τμήματος στο οποίο ήταν υπεύθυνη και δεν είχε πρόσβαση. Μετά από τηλεφωνήματα που έγιναν στη ΔΔΕ, έμαθε πως δεν ανήκει πια στο σχολείο της οργανικής της! (...) Η συγκεκριμένη πράξη είναι εντελώς παράνομη, γιατί πέρα από την προφανή καταστρατήγηση της οργανικής θέσης, δεν ισχύει ούτε καν η πρόφαση "για τις ανάγκες της υπηρεσίας", αφού το σχολείο στο οποίο τη διέθεσαν για 12 ώρες δεν χρειάζεται ηλεκτρολόγο, που είναι η ειδικότητά της, αλλά ηλεκτρονικό και μόνο για 6 ώρες!».

Επισημαίνει ακόμα ότι οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών για να καλύψουν τα κενά της αδιοριστίας και των μη προσλήψεων αναπληρωτών είναι καθεστώς στη ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στις δύο φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών προσλήφθηκαν στην Α' Θεσσαλονίκης συνολικά 35 εκπαιδευτικοί και τα κενά παραμένουν τεράστια. Ετσι, η ΔΔΕ έδωσε εντολή στους διευθυντές να μοιράζουν αφειδώς υπερωρίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το 15ο ΕΠΑΛ, όπου ο διευθυντής του σχολείου κάλυψε ένα σχεδόν ολόκληρο κενό (14 ώρες) μοιράζοντας υπερωρίες σε συναδέλφους, καθώς και μικρότερες σε άλλους. Υπερωρίες δόθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες και σε άλλα ΕΠΑΛ.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε δύο ειδικότητες του 14ου Εσπερινού ΕΠΑΛ παράνομα αρνείται να ορίσει δύο τμήματα, παρά το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι μαθητές υπερβαίνουν τους 22. Συγκεκριμένα, το τμήμα Οχημάτων της Γ' τάξης έχει 29 εγγεγραμμένους και παρακολουθούν 28 μαθητές, ενώ στο τμήμα Ηλεκτρολογίας φοιτούν 31 μαθητές. Για την ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων ο κανονισμός λειτουργίας προβλέπει για τον εσπερινό κύκλο 22 μαθητές. Ετσι, κάποιοι μαθητές δεν θα μπουν στα εργαστήρια και κατ' επέκταση θα εγκαταλείψουν...

Την ίδια ώρα παραμένουν εκατοντάδες τα κενά σε μια σειρά σχολεία. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το παράδειγμα του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, που έναν μήνα μετά την έναρξη των σχολείων παραμένει με κενά 44 ωρών, καθώς δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί στις ειδικότητες των Μαθηματικών, Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου απαιτεί άμεσα τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, αναπλήρωση των χαμένων ωρών, εξασφάλιση καθηγητών και για τα επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ