Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία ετοιμάζεται να αναστείλει την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών

Ουκρανοί στρατιώτες θα παρακολουθούν τις ασκήσεις ομάδας του ΝΑΤΟ σε Βαλτική και Αρκτική

Από περσινή δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου Yas, στο πλαίσιο ρωσικών πυρηνικών στρατιωτικών ασκήσεων

Russian Defense Ministry Press

Από περσινή δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου Yas, στο πλαίσιο ρωσικών πυρηνικών στρατιωτικών ασκήσεων
«Η κατάσταση στρατηγικής σταθερότητας συνεχίζει να επιδεινώνεται», δηλώνει η Ρωσία παραμονές της αναμενόμενης αναστολής της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση Πυρηνικών Δοκιμών, αποτυπώνοντας ουσιαστικά τις συνέπειες από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και κατηγορώντας τις ΗΠΑ, που δεν «παραιτούνται» από την «κυριαρχία» τους.

Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Οπλων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλ. Γερμάκοφ, «βλέπουμε ότι η Ουάσιγκτον αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί την απώλεια της απόλυτης κυριαρχίας της. Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση κάνει τα πάντα για να επιβραδύνει τη φυσική πορεία της Ιστορίας, δημιουργώντας σοβαρούς στρατηγικούς κινδύνους με τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της».

«Ως αποτέλεσμα, η κατάσταση της διεθνούς ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας συνεχίζει να επιδεινώνεται. Ευτυχώς, οι προσπάθειες για την αποτροπή των χειρότερων σεναρίων ήταν μέχρι στιγμής επιτυχείς», πρόσθεσε.

Η Ρωσία επικύρωσε τη Συνολική Συνθήκη Απαγόρευσης των Δοκιμών (CTBT) το 2000, αλλά η κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) συνεδριάζει σήμερα με θέμα την απόσυρση από την επικύρωσή της.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν ότι η Ρωσία θα πρέπει να «εξισορροπήσει» στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υπογράψει τη CTBT αλλά ποτέ δεν την επικύρωσαν.

Ο Γερμάκοφ ισχυρίστηκε ότι η προγραμματισμένη απόσυρση της Ρωσίας από την επικύρωση της διεθνούς Συνθήκης δεν σημαίνει ότι η Μόσχα σκοπεύει να πραγματοποιήσει μια τέτοια δοκιμή: «Η απόσυρση από την επικύρωση δεν υπονομεύει με κανέναν τρόπο την εποικοδομητική μας προσέγγιση όσον αφορά την CTBT και δεν σημαίνει ότι η χώρα μας σκοπεύει να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μείνει προσηλωμένη στο μορατόριουμ των δοκιμών, που κήρυξε το 1992. Η θέση της Ρωσίας, συνέχισε, ορίστηκε από τον Πούτιν τον Φλεβάρη, όταν είπε ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει δοκιμή μόνο αν οι ΗΠΑ το κάνουν πρώτες. Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα.

Καμία χώρα πέραν της Βόρειας Κορέας δεν έχει πραγματοποιήσει δοκιμή που να περιλαμβάνει πυρηνική έκρηξη αυτόν τον αιώνα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ελπίδα να παραταθεί το 2026 η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών όπλων Ρωσίας - ΗΠΑ (New START), ο Γερμάκοφ ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον «έχει υπονομεύσει ριζικά τις θεμελιώδεις αρχές» στις οποίες βασίστηκαν οι συμφωνίες που σχετίζονται με τη New START.

Στο μεταξύ, με φόντο και τις πρόσφατες δηλώσεις των ΗΠΑ ότι μεταφέρθηκαν πάνω από 1.000 εμπορευματοκιβώτια στρατιωτικού υλικού από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αναμένεται αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη να επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα. Νωρίτερα ο Λαβρόφ είχε συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, μεταξύ άλλων για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες επίλυσής της μέσω «πολιτικών και διπλωματικών μεθόδων» (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 16).

Η Ουκρανία θα παρακολουθεί ασκήσεις της JEF σε Βαλτική και Αρκτική

Στο άλλο στρατόπεδο, η Ουκρανία προσκλήθηκε να παρακολουθεί τις στρατιωτικές ασκήσεις της Joint Expeditionary Force (JEF), στρατιωτικής υπο-ομάδας του ΝΑΤΟ στην οποία ηγείται η Βρετανία και συμμετέχουν επίσης κράτη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και η Ολλανδία). Η «συμμαχία» αυτή επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική.

«Στην Ουκρανία προσφέρθηκε καθεστώς παρατηρητή για όλες τις ασκήσεις της JEF κατά το 2024 και το 2025, προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητά της και να συμπεριληφθεί η εμπειρία της», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της JEF, στο σουηδικό νησί Γκότλαντ στη Βαλτική, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι συμμετείχε μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Στη συνέχεια θα συναντηθούν οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών της JEF, προκειμένου να συζητήσουν τον συντονισμό των κρατών για την προστασία των υποθαλάσσιων και υπεράκτιων κρίσιμων υποδομών. Συνολικά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Βαλτική και σε άλλες περιοχές, μετά τις περσινές επιθέσεις στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream».

Εσθονία και Φινλανδία ερευνούν τις ζημιές που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε αγωγό αερίου και καλώδιο ηλεκτροδότησης μεταξύ των δύο χωρών.

«Υψιστη προτεραιότητα» η υποστήριξη προς την Ουκρανία

Με φόντο την πολιτική αστάθεια και την ενδοαστική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν διαβεβαίωσε χθες ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει «ύψιστη προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει το Κίεβο «για όσο χρειαστεί».

Η Γέλεν είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει μια δικομματική πλειοψηφία στο Κογκρέσο η οποία θα θεσπίσει «ισχυρή» και αδιάλειπτη βοήθεια για το Κίεβο, αναφέρει το «Reuters».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο για οικονομικούς λόγους, όταν έχει δείξει ικανότητα να επιτύχει στο πεδίο της μάχης», είπε σε σχόλια για την τρίτη συνάντησή της με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρ. Λίντνερ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην κάλυψη των οικονομικών αναγκών της Ουκρανίας.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να προωθήσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων, τόσο για την Ουκρανία όσο και για το Ισραήλ.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο ωστόσο θέτουν ζητήματα για τη χρηματοδότηση του Κιέβου, ανάμεσά τους και ο βουλευτής του Οχάιο Τζιμ Τζόρνταν, ο οποίος είναι αυτήν τη στιγμή ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχοντας τη στήριξη του τέως Προέδρου της χώρας και πιθανώς υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές του 2024 Ντ. Τραμπ.

Ο Πούτιν «χαιρετίζει» την πρόοδο στα μέτωπα της Ουκρανίας

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σημείωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στα μέτωπα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της πόλης Αβντιίβκα, την οποία προσπαθούν εδώ και αρκετές μέρες να περικυκλώσουν.

«Οι στρατιώτες μας βελτιώνουν τις θέσεις τους σχεδόν σε όλη αυτήν την έκταση, που είναι αρκετά μεγάλη», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση, αναφερόμενος στις ζώνες του Κουπιάνσκ, της Ζαπορίζια και της Αβντιίβκα, ενώ χαιρέτισε τη στρατηγική «ενεργητικής άμυνας».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, από τις 4 Ιούνη που ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση οι απώλειες για την Ουκρανία «είναι τεράστιες, περίπου 1 προς 8 σε αναλογία» με τη Ρωσία.

Τις τελευταίες βδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές στα βόρεια και νότια της Αντβιίβκα, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Από τη μεριά του ο ουκρανικός στρατός διαβεβαίωσε προχθές ότι οι Ουκρανοί απώθησαν 15 επιθέσεις κοντά στην Αβντιίβκα.

Στο μεταξύ η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία «Redut» (Ρεντούτ), μία από τις στρατιωτικές οργανώσεις της Ρωσίας, στρατολογεί μισθοφόρους, μεταξύ τους και πρώην συνεργάτες της μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», αναφέρουν οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, τις οποίες επικαλείται η ρωσική υπηρεσία του BBC. Η εταιρεία φέρεται να αριθμεί περισσότερα από 7.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, τον έλεγχο και τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας της εν λόγω οργάνωσης έχει αναλάβει η Κύρια Διεύθυνση Κατασκοπείας του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής η «Redut» συμμετείχε στις εχθροπραξίες στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Χαρκόβου, του Κιέβου και του Λουγκάνσκ. Είναι μία από τις πολλές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες και σώματα εθελοντών που υπάγονται πλέον στις διαταγές του υπουργείου Αμυνας, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των ρωσικών τακτικών δυνάμεων με αποφυγή νέων κυμάτων επιστράτευσης.

Πρόταση μομφής κατά της Γεωργιανής Προέδρου

Την ίδια στιγμή εντείνεται η πολιτική αστάθεια και αντιπαράθεση σε Μολδαβία και Γεωργία, δύο κράτη «αδύναμους κρίκους» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό Ρωσίας - «Δύσης».

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας αναμένεται να συζητήσει μέσα στη βδομάδα για την παραπομπή της Προέδρου Σαλομέ Ζουραμπισβίλι. Νωρίτερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ζουραμπισβίλι έχει παραβιάσει το Σύνταγμα, κάνοντας επίσημες επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.

Αρχές Σεπτέμβρη η «φιλοδυτική» Γεωργιανή Πρόεδρος επισκέφτηκε το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, πραγματοποιώντας αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου με θέμα την ενίσχυση της «δυτικής πορείας» της Γεωργίας προς την ΕΕ και άλλα τέτοια θέματα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση δεν την είχε εξουσιοδοτήσει να το κάνει, ενώ το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Ονειρο - Δημοκρατική Γεωργία» την κατηγόρησε για παραβίαση του Συντάγματος και ξεκίνησε διαδικασία μομφής.

Η Ζουραμπισβίλι θα παραπεμφθεί εφόσον 100 από τους 150 βουλευτές υποστηρίξουν την πρόταση μομφής. Το κυβερνών κόμμα έχει 84 έδρες στο κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ