Τρίτη 17 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
2023 ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ
ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Επιτάχυνση των διεργασιών μετά το εκλογικό αποτέλεσμα

Eurokinissi

Τις διεργασίες στον χώρο της «αμαρτωλής» σοσιαλδημοκρατίας φαίνεται πως επιταχύνουν οι εκλογές στην Τοπική Διοίκηση μετά και την ολοκλήρωση του β' γύρου, με ζητούμενο την ανασυγκρότηση ενός «πόλου» στο αστικό πολιτικό σύστημα που θα εμφανιστεί ως εναλλακτική λύση απέναντι στη ΝΔ με στόχο τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις και αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα μιλούσαν για «νίκη του προοδευτικού χώρου», προσθέτοντας ότι «η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων απέδωσε καρπούς. Οι πολίτες επιδοκίμασαν την πολιτική υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων». Και συμπλήρωναν πως δυστυχώς «οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη - σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση - αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία. Εμείς είμαστε εδώ (...) Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και το ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιπτώσεις σε δήμους και Περιφέρειες στήριξαν κοινούς υποψηφίους με τη ΝΔ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προχώρησαν σε ατέλειωτα εκλογικά μαγειρέματα σε βάρος υποψήφιων δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Πάτρα.

Το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε αναπάντητη τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «σήμερα είναι μια ημέρα προσωπικής ήττας του κ. Μητσοτάκη και του συστήματος εξουσίας του Μαξίμου. Οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ... Εξαρχής είχαμε προτεραιότητα τις προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω και την αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη... Αυτή η στρατηγική μας ήταν νικηφόρα απέναντι στη ΝΔ και θα συνεχιστεί». Πάντως, σε ό,τι αφορά την Αθήνα, ο Χ. Δούκας, που μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως «ανεξάρτητος» που τον στήριζαν κάποιες δυνάμεις της οικολογίας και που δήλωνε πως απλά προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ των εκλογών έπεφτε από την αγκαλιά του Παπανδρέου στην αγκαλιά του Ανδρουλάκη...

Πηγές προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ επιμένουν πως τα καλέσματα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχουν καμία τύχη για όσο το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ηγεμονεύουσα δύναμη στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία. Στόχος είναι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, προκειμένου από θέση ισχύος να διαπραγματευτεί την οποιαδήποτε συνεργασία.

Πάντως μετά τον Στ. Κασσελάκη, που το βράδυ της Κυριακής δήλωσε «...να τι κάνει ο προοδευτικός κόσμος όταν ενώνεται» και τον Γ. Παπανδρέου που συμφωνώντας δήλωσε πως «όταν ενώνονται οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις πίσω από ένα πρόσωπο με γνώσεις, δυνατότητες και όραμα, μπορεί να γίνει ανατροπή», χτες κι άλλα στελέχη του χώρου τάχτηκαν υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Εξάλλου, ο Χρ. Σπίρτζης του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση». Και μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» έδειξε τις ευρωεκλογές ως την κατάλληλη ευκαιρία για να ολοκληρωθεί η σύμπραξη που καταγράφτηκε στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση και έκανε λόγο για κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Επί της διαδικασίας ήταν η ένσταση που διατύπωσε ο Π. Σκουρλέτης, που είπε «"Ναι" στη συγκρότηση συμμαχιών μεταξύ Αριστεράς και προοδευτικών δυνάμεων αλλά καθαρό "όχι" στα περί συγχώνευσής τους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ